![]()
Ez egy 2. világháborúba oltott Mátrix-akciófilm, és semmi dráma. Viszont ennyire látványos csatákat csak a War Thunder - "Victory is ours!" videójáték reklámjában láttam, és nagyra értékelem a film páncélos (tömeges) felhozatalát. Mert nincs ugyan benne hátrafelé szaltózó tank (mint a Sisu 2.-ben), és driftelni valóban lehet a T-34-gyel, de azért elismerem, kb. a Fast and Furious realitási szintjén van ez a kellemes kis darab. Ezúttal még azt sem sajnálom, hogy nincs hozzá magyar szinkron, mert az "Ivan" hangulathoz hozzátartozik a cirillbetűs beszéd is.
A legénység jól összeválogatott, igazi orosz sztyeppei karakterhalmaz, jól működnek együtt. Az ellenfél, Nicolaus (német) harckocsiparancsnok is tök szimpatikus betyár nekem (és ez nagy szó nálam). Végig megvan benne az a tipikus német gőgös tiszti kiállás, ami miatt én nem tudom most nevetségesnek tekinteni, bár mintha a film halványan erre törekedne. Természetesen pusztulnia kell, ez nem spoiler, hát mit gondoltál, mi lesz egy német katonával a háború végére?! Viszont a búcsúkézfogása, gesztusa hiába tűnhet másnak nevetségesnek, nekem imponált, engem megvett kilóra.
![]()
De addig is van néhány olyan képbeállítás, ami simán poszterre kívánkozik. Mint amikor a tankja kitekintő lencséjébe néz, az arca árnyékban, vagy éppen vörös fény világítja meg, a szemére viszont kék-fehér fény vetül. Vagy amikor a tiszti pisztolyát egyenes karral kitartja, mint egy párbajozó gróf. Ugyan legkevésbé lovagias, hiszen egy fegyvertelen foglyot készül lelőni, de hát a németek állítólag ilyen rosszaságok voltak a Nagy Második Háborúban. És végül, amikor elérünk a film végére, ha még nem esett volna le, ez egy orosz film, olyan zenét rittyentenek az end credit alá, hogy szem nem marad szárazon.
Eredetileg csak arról akartam írni, mennyire telitalálat a film végén bemutatni a szereplők utóéletét, és hogy a dal mennyire szívbemarkoló, a maga búslakodó orosz módján. Aztán utánanéztem a YouTube-on, és hullik a könnyem a hozzászólásoktól, a mellékelt dalszövegtől. Szabad fordításban egy katonatárs biztatja barátját, vegye fel a kabátját, mert menni kell haza. Hisz négy éve nem látta anyját, végeztek a háborúval, menni kell haza. Az utcájuk csak rom és hamu, vegye fel a kabátját, menni kell haza. Hát mit mondjon most a feleségének, nem védte meg a kedvesét, nem tudta hazavinni a férjét, hát mit mondjon most a családjának, ezért barát, csak vedd fel a kabátod, menned kell haza... Emiatt a "vége" főcímdal miatt kapott plusz egy csillagot ez a jó film, így lett öt csillag. De nem vörös csillag, elvtársam, elmúltak már azok az idők. Azért a zenét meghallgathatod, akár többször is.
81 T-34 (2018)
Ivuskin alhadnagy frissen a frontra vezényelt fiatal tankparancsnok. Rögtön a német támadás közepébe csöppen. Egyetlen T-34/76 tankkal és kitűnő legénységével megakadályozza... több»
Szereplők: Vinzenz Kiefer, Irina Starshenbaum, Joshua Grothe, Alexander Petrov, Viktor Dobronravov