2022.12.18 23:47 Zsolt Szabó Olvasottság: 104x
1

Nem kérek még egy kört belőle

Van egy elmélet, miszerint az ember fél ezrelékkel születik, a vérben lévő alkohol megnyitja a tudatot a külvilág felé, a problémák kisebbnek tűnnek, a kreativitás nő. Tudjuk jól: az első pohár bor után felpörög a beszélgetés, megnyílnak a lehetőségek. Martin (Mads Mikkelsen) középiskolai tanár, aki öregnek és fáradtnak érzi magát. Tanítványai és szüleik azt akarják, hogy felmondjon, hogy növeljék az átlagukat.

A ezrelékelmélettől felbuzdulva Martin és három kollégája belevetik magukat egy kísérletbe, hogy fenntartsák az állandó alkoholhatást a mindennapi életben. Az eredmény kezdetben pozitív. Martin órája most máshogy működik, és az eredmények összegyűjtésével a projektet valódi tudományos tanulmányokká teszik. Az alkohol lassan, de biztosan fellazítja a négy barátot és környezetüket.

Nem kérek még egy kört belőle

Az eredmények emelkednek, és tényleg kezdik érezni az életet. Ahogy az objektumok befelé haladnak, a kísérlet egyeseknél előrehalad, mások számára pedig letér a pályáról. Egyre világosabbá válik, hogy az alkohol nagyszerű eredményeket hozhat a világtörténelemben, de minden merészségnek következményei is lehetnek. A filmet szórakoztató, megható és elgondolkodtató drámaként írják le a barátságról, a szabadságról és az alkoholról. Thomas Vinterberg és Mads Mikkelsen második közös alkotásuk, ami szerintem "csak" túl lett hype-olva, én vagyok az a kisebbség egyike, akik ezt a film megnézése után azt mondtam, mi volt ez a film. Nagyon nem jött át, és az, hogy ez a 2021-es Oscar gálán a legjobb idegen nyelvű film lett, még jobban meglepett. Igaz, ami igaz, Mads Mikkelsen alakítása parádés, de eddig is tudtuk, hogy nagyon jó színészi tehetséggel meg áldott ember. De ezen kívül semmi pozitívumot nem tudok felhozni e film esetében. Engem nagyon nem fogott meg, felejthető alkotás lett számomra, de igaz az is, hogy a skandináv filmek nem mindig jutnak el a szívem csücskéig. Így a nagy többséggel ellentétben én erre csak egy nagyon gyenge 4/10-et tudok adni rá, csak is Mikkelsen alakítása miatt. De nézzétek meg, és döntsétek el magatok, hogy e film milyen alkotás.

dráma | vígjáték

Az alkohol megnyitja az elmét a külvilág felé, a problémák kisebbnek tűnnek, növekszik a kreativitás. Mindannyian jól ismerjük ezt az érzést: az első pohár bor elfogyasztás... több»

1