![]()
Már szinte az első perctől megkaptam azt, amit a koreai horrorfilmektől általában. Sun-Dong Yoo filmje is hozta, amit imádok: vegytiszta, szép képsorokat, egy laza felvezetést, ami jó véres, és persze már a félelemfaktor ott van, és utána (meglepetésemre) a jó kis Jancsó-snitteket! Persze itt már nem fahrtoznak, a síneket lebontották, a 'dolly' bizony már 'megdöglött'. A mai modern filmekben (tudás nélkül) elég egy FilmicPro, vagy egy drágább ProCam, hozzá elég egy gimbal, egy tripod, egy plug-in power, na, meg egy LED-panel... és mehet is a forgatás!
Egy sámán szellemidézésével kezd a film, aztán a sámán hamar bevégzi, majd snitt, és jönnek hőseink! Akik azért annyira nem is hisznek a szellemekben, inkább csak egy egyetemi szakkörre járnak, amolyan "keressük a szellemeket" szakkörre. Sang-yeob (Lee Sung-yeol) és So-hee (Jung Eun-ji) éppen filmünk elején csatlakoznak a csapathoz, és így immár öten utaznak a kis vidéki faluba , oda, ahol nemrég még a sámán halt meg szörnyű halállal. Hiszen, mint rájöttek, 0,00 MHz-en a szellemek és az emberek tudata találkozik REM-fázisban...
![]()
Ám az elején a nagy semmi, csak az unalom, telik az idő, ám So-hee rosszul lesz, így lefekszik a másik szobában, egyedül. A kísérlet, amiben az alany, Yoon-jung (Choi Yoon-young) az elején viccel egyet, majd bekövetkezik az, amivel a szkeptikus fiatalok nem számoltak: valami megszállta Yoon-youngot!
Ám eközben egy szellem So-hee tudatát is megszállja, így hamarosan indul a "para-faktor". A szellem elrabolja Yoon-youngot, de a két fiú, Sang-yeob és Tae-soo (Jung Won-chang) megtalálják, és nagy nehezen kiszabadítják, ám mikor összepakolnak, Han-seok (Shin Ju-hwan) nem égeti el a felakasztott babát, amire pedig So-hee megkéri... Megszállnak egy szállodában, félúton Szöul felé, Yoon-youngot pedig megfigyelésre bent tartják a szálló kórházi részlegén. Han-seok üzletelni akar a szellemházas felvételekkel, majd miután bemegy Yoon-younghoz, a lányban lévő szellem megöli a fiút. De So-hee nem nyugszik, gyanakszik, hogy nem találják Han-seokot, valami történhetett, elmegy a szobájába, ahol rettenetes nagy kupi és szétszórt tárgyak vannak csak... Ám So-hee, ahogy visszanézi a felvételeket, lassan kezd mindennel tisztában lenni. Nemsokára a szellem megöli Tae-soót is... De még a java hátravan!
Hiába ázsiai mozi, én imádom, nem baj, ha kissé jobban kibontják a sztorit, lassabban szövik a cselekményeket, a színészek kissé teátrálisabbak, valahogy mégis tökéletesen összeáll minden a végére. Nem misztifikálom én a filmkészítőket, csak valahogy más "dimenziókban" mozognak sokszor, így lesz (szerintem) sokkal összeszedettebb, erőteljesebb a kész alkotás...
Egy igazán komoly misztikus horror, ami megrémiszt, és félelemben tart, persze szép csendesen, ahogyan kell! Taek Gyun Cha képi világa, Lee In-gyu és Sung Yoon-yong zenei betétei pedig tökéletesen passzoltak a nem mindennapi történethez. Csak ajánlani tudom!
Kicsit más: Nemrég olvastam pár kritikát olyan személytől, aki (saját bevallása szerint) utálja a horrorfilmeket, és nagy unalmában jól lehúzza a negatív értékelésével. Grat! Üzenem innen, de csak csendben: Haver! Ha nem szereted a mákos tésztát, mi a francnak eszed két pofára???
A film? Az pedig kötelező a fanoknak! És persze nem fanoknak is!
54 0.0 Mhz (2019)
Egy természetfeletti jelenségeket kutató csoport merész vállalkozásba kezd, amikor meglátogatnak egy kísértetházat.
Szereplők: Yoon-young Choi, Shin Joo-Hwan, Eun-ji Jung, Won-Chang Jung, Sung-yeol Lee