2017.03.17 00:08 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 174x
1

Minden mondata arany

Nagyon sok filmhez odaírtam már, hogy mennyire jó és nagyszerű, de ez a film személy szerint óriási kivétel. Mivel a Wachowski nővérek megalkottak 1999-ben egy olyan filmet amit szerintem azóta sem tudott senki felülmúlni. Hozzá szokhattunk azért, hogy a Hollywoodi filmek jó részében van tucatnyi olyan cselekvés, jelenet amit elhiszünk. Döbbenetes tanítások vannak ebben a filmben, de haladjunk sorrendben.

Minden mondata arany

Röviden vágjunk is bele, a film arról szól, hogy az ember felkel és rájön, hogy óriási baj van a világgal és ez az egész csak káprázat. Ő lehet az emberiség megmentője, de előbb rá kell jönni ki ő valójában. Sok megmérettetés elé kell állnia, olyan dolgok történnek vele amit nem akar vagy még nem tud feldolgozni. Az új "családja" segít neki, hogy elérhessék céljukat, hogy a láncot leverve kitörve a rabszolgaságból, legyőzzék a rendszert.

Azon kívül, hogy ez a film társadalomkritikából jeles, de ássunk egy kicsi mélyebbre, ugyan is a mondanivalója a mai napig nem kopott. Nagyon sok dolgot tárnak a szemünk elé, amit vagy megértünk vagy nem. Azon kívül, hogy a trilógiák közül ez vagyis az első rész a legjobb, bár hozzá tehetjük, hogy valahogy be is kellett fejezni a filmet. A lényegen nem változtat, bemutatja a "rohadó" világunkat és, természeteses, hogy választási lehetőségünk mindig van. Jó párszor meg kellett néznem a filmet, hogy alaposan megértsem a mondanivalóját, és persze megoldjam a "feladványt" amiket beletettek, de ezért is nagyszerű, mivel leülteti az embert, hogy újra és újra megnézze. Ehhez kellettek mondjuk a nagyszerű effektek, látványok amik színesebbé tették a filmet. Cypher, mint karakter nagyon jól ábrázolja azt a tényt, hogy amikor már eleged van mindenből, belefáradtál a harcba, a jobb élet reményébe, inkább választod az egyszerűbb utat, mi szerint tudod, hogy a kényelmesebb élet az nem a valóság csupán illúzió,, jól bemutatja azt, hogy az embereknek mennyire elegük van, hozzá teszem sokszor jogosan. Sok sok példát fellehetne még hozni, de felesleges, mivel a lényeg a mondanivalója. Fel kell kelni, kiszabadulni a börtönödből és megragadni a reményt, hogy ne a "gépek, vírusok, programok uraljanak", hanem te magad legyél a szabadságod kulcsa.

Ahhoz képest, hogy Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss előtt jó pár színésznek is felajánlották a szerepeket, úgy gondolom nagyon jól hozták a saját karakterüket. Nagyon jól begyakorolt mozdulatokat láthatunk tőlük, Mind a helyszínek a színészek ruházatuk, mind az ahogyan a story felépül, jönnek az újabbnál újabb csavarok, történések, remek filmet hoztak létre.

Fontos idézetek:

"Hogy mi a Mátrix? Uralom, számítógéppel generált álomvilág. Feladata ellenőrzés alatt tartani minket!"

"Ne csak hidd, hanem tudd is!"

"Ez a rendszer az ellenségünk, de mikor benne vagy és körbe nézel üzletembereket látsz, tanárokat ügyvédeket,ácsokat, azokat akiknek megakarjuk menteni a tudatát, de amíg a Mátrixban élnek részei a rendszernek és ettől az ellenségeink. A legtöbb közülük nem érett meg a valóságra és sokuk úgy megszokta oly gyógyíthatatlanul függ a rendszertől, hogy foggal körömmel védeni fogja!"

"Ha lemondunk a vágyainkról, épp azt tagadjuk meg, ami emberré tesz!"

"Ne próbáld elhajlítani, mert azt lehetetlen, helyette inkább próbáld felismerni az igazságot. Akkor majd nem a "kanál" hajlik, hanem te magad."

Véleményem szerint ennek a filmnek szinte minden mondata arany, és jó hosszú ideig a saját műfajában a dobogó legfelsőbb fokán fog állni.

92 Mátrix  (1999)

akció | sci-fi

Neo (Keanu Reeves) ismeri a világot, amiben él, legalábbis azt hiszi, amíg meg nem ismerkedik Morpheusszal (Laurence Fishburne). A titokzatos férfi olyan dolgokat mutat neki, melyek... több»

1