2021.05.21 09:39 tofis Olvasottság: 8701x
4

Zombi Elvis, zombi tigris, nála menőbb cica nincs is

Zack Snyder pályafutása legszórakoztatóbb és egyben talán legmocskosabb filmjét tette le az asztalra. A Netflix tökéletes kreatív szabadságot és 80 milliót adott a projektre, amit a rendező az utolsó fillérig kihasznált. Meg is lett az eredménye. A 2004-es Holtak hajnala remake után Zack Snyder visszatért a zombifilmek műfajához, és egy két és fél órás zombis heist mozival rukkolt elő a rendező védjegyévé vált vizuális parádéval. Hogy lehetett-e volna jobb film A halottak hadserege? A rövid válasz: sokkal, de még így is eszetlenül szórakoztató darab.

Ha egy kicsit több életet tudott volna lehelni az élő szereplőkbe, azt mondanám, hogy született egy új kultfilm, de kit érdekel, ha nem fogjuk emlegetni öt vagy tíz év múlva, amikor az elején felültet egy hullámvasútra, melyről a film végén mosollyal az arcodon, és nem összehányt pólóval szállsz ki? A sztori a zombiapokalipszis idején játszódik, főhőse pedig egy marék katona, akik számára megcsillan a fény az alagút végén, és belevágnak életük legnagyobb rablásába Las Vegasban. Azonban sietniük kell, mivel a kormány szét akarja bombázni a szerencsejáték fővárosát. 

Zombi Elvis, zombi tigris, nála menőbb cica nincs is

A csapat élén A galaxis őrzői sztárja, Dave Bautista (Scott Ward) áll, aki éppen azt hozza, amit egy egykori pankrátor akciósztártól várnánk. Ebbe a filmbe pedig pont ez kell, és bár a forgatókönyv megpróbálkozik egy kis drámai (?) szállal közte és lánya között (Ella Purnell), ez a szál inkább csak fárasztó és felesleges, mert igazából senkit nem érdekel ez ebben az eszelős akciódömpingben, Bautista pedig végképp nem az a színész, akinek egy ilyen történetszálat elhiszünk. Mindenesetre az egysorosai működnek, a humor nagy részéről pedig Matthias Schweighöfer és Tig Notaro gondoskodik.
 

A látványt és az akciót már említettem, de még egy mondat erejéig érdemes rájuk visszatérni. Van itt minden: robbanás, zombi tigris, zombi Elvis, zúzós akciójelenetek és néhány mocskosabb fajta gore horrorelem, és az egésztől az az érzésed, mintha a gyereked kezébe adtad volna a kedvenc játékait, és miközben játszik, beléptél volna a fantáziavilágába. Snyder, mint egy nagy gyerek, beült a saját gigantikus homokozójába, és olyan filmet rittyentett össze, hogy csak bámulsz ki a fejedből. Tudom én, bűnös élvezet az ilyen, de ebben a kategóriában valahogy így kell ezt csinálni.

Ami Las Vegasban történik, az ott is marad, tartja a mondás, és így van ez A halottak hadseregével általánosságban is: nem lépi túl a saját árnyékát, és nem írja bele magát a nagykönyvekbe, legalább félórával hosszabb, mint kellett volna, de cserébe mindent megad, amit egy ilyen filmtől vársz. Ez afféle win-win helyzet: mi kapunk bő kétórányi szórakozást, a Netflix meg egy csomó nézőt, és ezzel senki nem is jár rosszul.  

akció | horror | krimi | sci-fi | thriller

Miután Las Vegasban kitör a zombijárvány, egy zsoldos csoport a legnagyobb kockázatot vállalva elindul a karanténzónába, hogy megindítsák a legnagyobb támadást, amire valaha sor... több»

4