2023.06.10 23:23 fankbringa Olvasottság: <100x
0

Shazam tárulj!

Mese a hősök kis csapatáról, akik egy percig sem nélkülözték a komolytalanságot, és egy pillanatra sem hagytak ki egy jó alkalmat a hősködésre. Mint minden mesének, ennek is van tanulsága: a hős szupererő nélkül is a szívében hős marad. A család ereje nagyobb minden gonoszságnál. Ha elég kitartóan ábrándozunk a csodalányról, akkor meglátogat minket.

A második részben minden hős újra lehetőséget kap, hogy bizonyítson. Mindenki megkapja az esélyt, hogy emberként tegyen valamit a jó ügyért. Igaz, amikor sima emberré válnak, akkor le is kerülnek a képernyőről. Csak sejteni lehet, hogy a fa tövében reszketnek, vagy inkább cselekednek. A legnagyobb hős apa, aki elképesztő dolgot tesz: vásárol. Ez a legnagyobb szupererő a filmben, ami mindenkit lenyűgöz a csapatból. Már értem, hogy miért Batman a legnagyobb hős.

Shazam tárulj!

Különösen élveztem a villámpárbajt, ami felidézte Voldemort és Harry párharcát. A korosztály is stimmel. Elvileg mindkét gonosz vérszomjas volt és könyörtelen, de Atlasz lánya többnyire csak nézett maga elé csúnyán és várta, hátha valaki megmenti a helyzetet. Többnyire ez történt. Igazán visszafogott gonosz volt. Biztos sokáig nézte este a kedvenc sorozatát, és picit elpilledt a kényelmes sárkányülésen. Asher Angel és Zachary Levi annyira, de annyira karizmatikus, hogy két gonosz istent is sikerült átállítani a saját oldalára. Legalábbis a filmben. Épp csak sereget nem gyűjtöttek a lázadáshoz.

Vannak szakadékok a történetben, amit nem sikerült jól kidolgozni, de ezt kárpótolja az a mélyen gyökerező infantilizmus, ami a felnőttesdit játszó kamaszok életébe enged betekinteni. A kölykök, akik inkább hősnek képzelik magukat, minthogy szembe nézzenek magukkal, képesek megállítani tapasztalt ellenfeleket és őszintén örülni a sikernek. Vajon hány ember képes megérni azt, hogy ne ijedjen meg a saját árnyékától? A film szerint mindenki, aki betölti a tizennyolcat. Annyira stabilan jelen van a kamaszfaktor minden jelenetben, hogy őszinte elismerésem a forgatókönyv írónak. Kiváló munka! Nem volt hiányérzetem. Még Bonnie Tyler dala sem lógott ki a filmből.

A hangban engem nagyon zavart, hogy a magyar filmekre jellemző 80 dB -es dinamikatartománnyal készült. Ha nem veszem max. hangerőre, akkor a csendes jelenetben nem hallani semmit, de ha felhangosítom, akkor az akciódús jelenetekben olyan hangos lesz, hogy a harmadik szomszéd is hallja majd. Sokat segített a felirat, volt esélyem követni a párbeszédeket, és segített megkímélni a szomszédokat.

A film összességében jól sikerült. Ötletes, látványos, vicces, érzelemgazdag, tökéletesen célozza be a korosztályt és a képregény-rajongókat. Várhatóan azok fogják megnézni, akiknek szánták a filmet. Ideális párosítás. Ha unod Batmant, jöhet Shazam, filmre fel!

akció | fantasy | kaland | krimi | thriller | vígjáték

Ugyan mit is csinálhat egy kamasz srác, aki váratlanul szuperképességek birtokába jut? Még szép, hogy él ezzel a lehetőséggel, így amikor csak teheti, felveszi a harcot a... több»

0