2023.01.25 23:06 Artemisia Olvasottság: 504x
5

Ünnepeljük a mozit!

Damien Chazelle eposzi hosszúságú remekműve Hollywood hőskorát énekli meg költői módon, a szabados '20-as évek minden csillogásával és szennyével együtt.

Érezhetően szerelemprojektről van szó, legalább annyira, mint a Volt egyszer egy Hollywood esetében. Azonban a Babylon ambíciói tekintetében még túl is tesz Tarantino laza emlékfüzérén, mert nosztalgiázás helyett egy lüktető, pezsgő, alkohol-és kokainmámorban, valamint testnedvekben fürdő, mégis ellenállhatatlanul csábító organizmusként kelti életre Hollywoodot. Beszippant, felemel, letaszít, megrág és kiköp. A lelkedet kéri a csillogásért cserébe, de amíg tart, minden perce maga a mennyei élvezet.

Ünnepeljük a mozit!

Ennek a gyönyörű és kegyetlen világnak a működését három főhős, három önjelölt szerencsevadász szemszögéből ismerhetjük meg, akik tulajdonképpen a hollywoodi sztár három archetípusát testesítik meg. 1. Manny Torres (Diego Calva) a mexikói bevándorló, aki a szamárlétra legalján végzi a piszkos munkát, a fejesek kifutófiújaként, miközben arról álmodik, hogy egyszer eljusson egy filmforgatásra, és részese legyen valami nagyobbnak. 2. Nelly LaRoy (Margot Robbie) a magát született sztárnak tartó, feltörekvő vidéki lány. 3. Jack Conrad (Brad Pitt), a befutott filmsztár, aki észre sem veszi, hogy lassan eljár felette az idő.

Ők hárman egy grandiózus, féktelen bulijelenetben keresztezik egymás útját, bár a sorsuk csak lazán kapcsolódik egymáshoz. Ez a mintegy fél órán át tartó orgia azonban megadja a film alapvető hangulatát: 100%-on pörgés, 18+-os explicitás, kokainszippantás, nyilvános szex, szájbavizelés, meztelenség, erőszak és egy női holttest. Itt csak egy tabu van, mégpedig a prüdéria.

Azonban az este hozadékaként rögtön másnap Manny és Nelly is egy filmforgatáson találják magukat, ami ismét egy tökéletes nagyjelenetet. A korabeli szokás szerint párhuzamosan több film is forog egymás közvetlen közelében, elszabadul az őskáosz, de Damien Chazelle olyan magabiztossággal és rajongással ábrázolja ezt a bábeli zűrzavart, hogy tényleg elhisszük, amit Jack Conrad mond a filmforgatásokról: hogy ezek a világ legvarázslatosabb helyei.

A karakterek életútja egyúttal a mozitörténelem emblematikus időszakáról is mesél: A némafilmekkel befutott Nelly karrierjét megtépázza egy ikonikus esemény: az első hangosfilm. Megmutatja a küzdelmet, amit a hangosfilmekre való átállás jelentett a stúdióknak: míg a némafilmek készítése fülsiketítően zajos volt, addig a hangos filmek síri csendben készülnek. De egyéb változásokat is hozott a hangosfilm: rengeteg némafilmes sztár hanyatlását vagy épp bukását. Nelly az előbbi csoportba tartozik, Jack azonban az utóbbiba, amit Jean Smart emlékezetes monológja is reprezentál.

Egy sziporkázó jelenetben a karrierjét foltozgató Nellyt Chazelle egy újabb kihívás elé állítja : mégpedig az 1930-ban életbe lépő kőkemény cenzúrával, a Hayes-kódex bevezetésével, ami ismét egy új időszakot és új sztárokat hozott magával.

A casting egyszerűen ragyogó, illusztris alakításokat láthatunk még a mellékszerepekben is, az egyik legemlékezetesebb mellékszerep pl. Toby Maguire nevéhez köthető, de feltűnik még Jovan Adepo, Olivia Wilde, Max Minghella, Samara Weaving, Eric Roberts stb. De a prímet természetesen a főszereplő trió viszi. Diego Calva első nagyszabású szerepében remekül helytáll, és nagynevű kollegái mellet is magabiztosan hozza a szegény bevándorlóból lett stúdióvezetőt. Brad Pitt szintén nagyot alakít a kiégett filmsztár szerepében, akinek drámáját fekete humorral ízesíti meg. De a fénypont kétségkívül Margot Robbie, aki gyakorlatilag kivetkőzik önmagából, hogy hitelesen alakítsa Nelly LaRoyt. Egyszerre őrült, kaotikus és zseniális, amit a vásznon művel (lásd pl. a kígyós jelenet).

Kétségkívül vannak hibái a filmnek, de az a filmezés iránti szenvedély, ami minden egyes képkockájáról sugárzik, zárójelbe teszi a hibáit. Annyira beránt, a vászon elé szögez és szórakoztat, hogy semmi sem tud kizökkenteni belőle. Átfogja a filmezés utóbbi 100 éves történetét, megidézi az összes kultfilmet, amik miatt érdemes volt moziba járni az elmúlt 100 évben. Az első hangosfilmtől, a Jazzénekestől olyan klasszikusokon át, mint az Ének az esőben, az Alkony sugárút, a Marilyn Monroe-korszak vagy épp a Mátrix, egészen a 21.századi mozizás csúcsát jelentő Avatarig.

A Babylon filmőrült ajándéka filmőrülteknek. Megosztónak is mondják, de csak azok számára, akik nem rajonganak annyira a moziért, hogy beleférjen nekik egy 3 órás főhajtás is. De mi, filmőrültek, boldogan áldoztuk fel ezt a 3 órát a mozizás oltárán.

63 Babylon  (2022)

dráma | történelmi | vígjáték

SkyShowtime (2023.07.06.)

Damien Chazelle legújabb alkotása, amely az első hangosfilmek megjelenésének pezsgő korszakát tárja fel. Ez az az időszak, amely alapjaiban változtatta meg a teljes filmipart.... több»

5