2020.10.03 15:19 Hámori Balázs Nézhetetlen Olvasottság: 896x
4

A példa, hogyan NEM szabad filmet készíteni

Mikor hallottam, hogy jön egy új apokaliptikus film, örültem, és mikor megláttam, hogy Gerard Butler a főszereplő, rögtön tudtam, hogy ez nem lesz egy erős film, mivel szegény ma már inkább olyan, mint Steven Segal a vége felé, annyi különbséggel, hogy Butler nem csak akció filmekben szerepel. Én személy szerint szerettem Steven Segalt is, ahogy Gerard Butlert is, de akárhogy is nézem, előbbi már teljesen kikopott a mozikból, és utóbbinak se lesz fényesebb jövője, ha így halad. SZÉT FOGOM SPOILEREZNI, DE JOBBAN JÁRTOK ÍGY.

Szóval a film egy apokaliptikus forgatókönyvet kapott, ami alapvetően jó, én legalábbis szeretem az ilyen témájú filmeket; elég csak a 2012-re gondolni, ami elég sikeres lett, igaz, akkoriban az emberiség kihalása elég közkedvelt és gyakran felbukkanó témának számított. Na de most a Greenlandről van szó, ami utólag belegondolva egy vicces dolgot is felvettet, de majd később. Egy építésszel kezdünk, név szerint John Garrity (Gerard Butler), aki épp dolgozik, de szinte rögtön indul is haza a családjához. Már itt sejteni lehet, hogy valami nincs rendben, mert elég hideg a feleség és férj közti párbeszéd. Ugyan nem mondják ki, de rögtön levehető, hogy elváltak. Hogy miért, egyébként sokáig rejtély, bár nem mintha bármit is számítana a történet szempontjából.

A példa, hogyan NEM szabad filmet készíteni

Az apropó, ami miatt visszamegy, a gyerekük születésnapja(?). De közben már mindenkit a Clark nevű üstökös foglalkoztat, amiről sok nem fog kiderülni, bár ez szintén mellékes is. Johnnak el kell mennie a boltba még néhány cuccért a partihoz, és egyszer csak furcsa zajt ad ki a telefonja; elnöki riasztás, ami nem próba, majd rögtön csöng is a telefon, a minisztérium az egy felvett szöveggel, ami kicsit röhejesre sikeredett. Már itt nagyot néztem, hogy azért az nem semmi, hogy egy egyszerű emberre rácsörög a Honvédelmi Minisztérium, de bevallom, sok minden kiesett az elmúlt 24 órában, sőt már azután, hogy kijöttem a moziból; annyira élvezhetetlen volt a film, majdnem ki is mentem közben, de kibírtam, csak, hogy teljes legyen a kép a végén.

Szóval mennek vissza a kocsihoz, és az égen sok repülő vonul végig, feltehetően katonai. Már itt szemet szúrt az első bénázás, ugyanis olyan B kategóriásnak tűnt, hogy az fájt, és nem is azért, mert ez az volt, hanem, mert nem ez volt az egyetlen ilyen, amikor a látvány, hát kimondom, elég sz@r volt. Hazaérve már ott vannak a vendégek, és a tévét nézik, ahol mutatják, ahogy a Clark be fog csapódni az óceánba 10 másodperc múlva. Majd jön a meglepetés, mivel 0-hoz érve nem történik semmi, ám egyszer csak megrázkódik a ház, John kimegy, és látja, ahogy a madarak tömegesen indulnak el, és hirtelen egy hatalmas lökéshullám söpör végig az utcán, betörve az ablakokat.

John visszafut, majd ismét szól a telefonja, és hát itt már felröhögtem, a tévében is megkapják az üzenetet, úgy, hogy azt lehetőleg mindenki nagyon jól lássa és hallja (egyébként az első figyelmeztetés is lement a tévén, de persze anyu pont nem látta és hallotta), ami rögtön ellenségeskedést és pánikot kelt, ami ugye egy ilyen helyzetben elég ciki. Na itt már kapcsolnak a hőseink, mivel az első darab nem az óceánt, hanem Kaliforniát érte, és a lökéshullám 2500 km-rel odébb is tarolt.

Szóval irány a kocsi, és gyerünk a megadott címre, amit már a kiválasztottakon kívül szinte mindenki tud (hála a profi tájékoztatásnak), de itt is nekiállunk kicsit tökölni, mert miért ne, ugyanis az egyik partin látott anyuka a kislányát mentve akarja, hogy John vigye el őt, de ezt nem teheti, mivel csak a kiválasztottak mehetnek. Szerintem ez is baromság volt, de ilyen töltelékjelenetekkel van tele a film, hogy meglegyen a 119 perces játékidő. Nagy nehezen, de eljutnak a légi támaszpontra, amit szemmel láthatóan elég gyatrán őriznek (a levegőbe lőni, mint figyelmeztetés eléggé ismert dolog, amivel lazán megakadályozható lett volna a későbbi katasztrófa), de hőseink bejutnak, na és innentől már szenvedtem, pedig nagyon maximum 30 perc mehetett le a filmből eddig a pontig.

A kis srác cukorbeteg, és inzulinra van szüksége, amit a kocsiban felejtenek. Oké, előfordul, megértem. Apa elindul érte vissza, anyának pedig fel kellett volna addig szállnia a gépre a gyerekkel. Ehelyett odamegy egy katonához, és lazán megoldja, hogy a családot kidobják és halálra ítéljék, ja és ez az egy jelenet megoldotta az egész filmet, mert a család szétszakad, és innentől csak azt látjuk további 90 percen keresztül, ki a nagyobb b@lfasz. Apa majdnem felszáll a géppel, de még időben leugrik, aminek hála a fent lévők negyede meg is fog halni, bár itt a korábban említett paint ball katonák is hibásak. A gyerek az anyjával igyekszik a papához eljutni, de közben gyógyszerre lesz szükség, amit a kocsiban keresnek (:D), amit apa már magához vett, mivel ezért ment vissza, de ezt szemmel láthatóan anyu elfelejtette.

A következő egy patika lesz, ahol találnak gyógyszert, de banditák jönnek, mindenkit kitessékelnek, és ahelyett, hogy menekülnének, csak komótosan, meg-megállva és persze négykézláb haladnak. Aztán kis szerencse, egy pár felveszi őket, és elviszi egy darabon anyát és fiát. Közben apa se tétlenkedik, elindul megkeresni a családját, tehát a papa felé veszi az utat. Útközben mind a két oldalon lesz probléma, ami abból fakad, hogy ők kiválasztottak, és természetesen olyanokkal utaznak, akikről a kormány simán lemondott. A kiválasztottak kaptak egy kék karszalagot, amivel azonosítani tudták őket, és ezt egyik idióta se vette le, vagy próbálta volna kicsit is takarni.

Szóval apa egy csapattal tart, akik Kanadába mennek, mivel néhány civil pilóta simán lefülelte a katonaság repülőit, amint azok az óvóhelyre mennek. Itt egy paraszt ölni is képes lenne a karszalagért, vagyis rögtön 3 is, amit nem igazán értettem, bár gondolom, matekból megbuktak. A felbujtót, önvédelemből ugyan, de sikerül megölni, és szerencsétlen King Bach is megtért a rövid szövege után a balesetben, amit az a tahó generált, bár az is, ahogy bekövetkezett, hát én csak röhögtem, persze kínomban. Elkezdenek bunyózni a platón, amit a sofőr elsőre észre se vesz, aztán mikor nagy nehezen észreveszi, rájön, hogy le kéne húzódni, de (ezt offolta az agyam, főleg úgy, hogy még jogsim is van, de ezen szerintem mindenkinek megakadt az agya) nem rögtön tette ezt, amikor senki nem akadályozta volna, hanem szó szerint be kellett várni, amíg már odaér egy másik kocsi, és nem tud lehúzódni; ekkor megfordul az autó, a verekedők pedig kiesnek.

Közben anyuékat is vegzálni kezdi a férfi, aki felvette őket, hogy majd a kis srácot megmenti, csak kéne hozzá a gyerek és anyu karszalagja, és habár a férfi párja ezt ellenzi, azért segít. Ez a pont volt az, amikor szívesebben láttam volna a főszereplő családot az áldozatok listáján, igen, a gyereket is, és tudom, és nem, nem érdekel, hogy hogy lehet ilyet mondani/gondolni, én végignéztem a filmet, tudom, mit miért mondok. Nos, anyut kiszedik a kocsiból, a gyerek pedig ahelyett, hogy kicsatolta volna magát, csak ordibál meg bőg, mondjuk anyu se volt sokkal különb ezen a téren. Szerencsére később lesz annyi bátorsága a gyereknek, hogy benyögje, hogy elrabolták, de a későbbiekben csak ront a helyzetén, szóval maradok a korábbi állításomnál, halál a családra.

Ja, és kérdezitek, mi van a telefonokkal. Érdekes módon pont akkor nem működnek, mikor kellene (nice job), de mikor működött, se értettem, hogy nem hallják egymást, mert csak szajkózza anyu, hogy nem hallja aput, de mi, nézők csak a kristálytiszta hangjukat hallottuk, se egy recsegés vagy térerő vesztés, semmi. Anyu aztán újra rátalál a gyerekre, és indulnak tovább a papa felé, ahogy apu is, aki közben autót lop, de azért hagy egy cetlit (:D). Apu előbb ér oda a papához, aki egyébként elég szarul játszotta a szerepét, mert nem sok érzelem ült ki az arcára, olyan volt, mint egy maszk, az egyetlen látható érzelem az volt. amikor egy csepp könnyet eleresztett.

Na de itt végre sikerül egyesülni, és apu elmondja, hogy van még esély a túlélésre, és ahelyett, hogy rögtön indulnának, még zuhanyoznak, öltözködnek és atom felesleges párbeszédeket adnak elő, amiktől lesült az arcom. Hogy lehet ilyen szövegeket írni? Ilyen színvonalon mozogtak a sz@r szappanoperák, amik a nagyin kívül a kutyának nem tetszettek. Na de irány Kanada! Útközben Clark lebombázza a családot, ami elől híd alá menekülnek, ez teljesen jó túlélés, plusz pont, de mielőtt apa is beérne, meglát egy autót, aminek a sofőrje eszméletlen, és ég a kocsi, szóval megy megmenteni, ami még mindig oké, de ha ezt ennyire akarták, akkor az istenért kellett ilyen animációkat csinálni. Komolyan, a lángok, amiken átnyúl Gerard Butler, úgy néztek ki, mint az óvodás rajzok. Minek kellett ezt erőltetni, ha nem volt rá pénz, vagy egyszerűen lusták voltak.

B kategóriás filmhez híven a végén természetesen megússzák a kihalást. 9 hónapnyi bunkerélet után felmennek, és a bunkerajtó kinyitása után az első, amit meglátnak, egy undorítóan kinéző CGI madár, csakhogy a PETA ne húzza le ezt a merényletet, amit filmnek próbálnak eladni, majd egy fehér fade-out, amitől még egy kis rövid vakság is jött így 2 óra teljes sötétség után. Szóval igazából a színészi játék csak a papát alakító Scott Glenn-nél gyenge, a többiek rendben voltak, de ezek a szövegek és amúgy a karakterek egyszerűen arcpirítóan retardáltak voltak. Egy 6 éves gyereknek hogy az istenbe jut eszébe ilyet mondani, hogy: „egy barátom szerint a halál előtt lepereg az életünk”. Mondom, egy 6 éves kis gyerekről beszélünk. Mondjuk neki ezen túl nem is volt dolga, mert a szövege fele sírás és üvöltözés volt.

Ahogy mondtam, sokszor a látvány durván B kategóriás volt, vagy rosszabb, ami ha 1-2 alkalommal előfordul, elnézem, de itt sok ilyen volt. A hangok egyébként rendben voltak (kivéve azt a telefonos jelenetet). Visszatérve a címre, nekem azért vicces kicsit utólag, mert a bunker helye Grönland, ami eléggé hasonlít a címre: Greenland-Grönland. Valahogy az jön le ebből, hogy már a címtől kezdve nem volt semmi ötlet, se kreativitás. Ez persze nem jelenti azt, hogy ebben igazam van, csak ez a hasonlóság nálam kicsit büdös.

Ezt a filmet senkinek nem tudom ajánlani, és tényleg nem mondtam még ilyet, de ezt nehogy moziba nézzétek, sőt jobban jártok, ha meg se nézitek, mert legjobb esetben is 2 óra elmegy az életetekből. Én rohadtul szenvedtem alatta, amit szerencsétlenségemre sikerült kimaxolni egy 10 fős brigádnak hála, akik végig dumáltak és röhögtek meg telefonoztak. Ez ugyan nem a film hibája, de ezen a filmen minden összejött.

Ezúton szeretném megköszönni a Mafab.hu csapatának a jegyet, ugyanis ezt a filmet ennek köszönhetően nézhettem meg, amiért nagyon hálás vagyok.

akció | dráma | katasztrófafilm | thriller

Egy magánéleti válságba jutott házaspárnak és fiuknak biztos helyre kell menekülniük a Földet és az egész emberiséget fenyegető meteoreső miatt. A világ kormányai... több»

4