A legtöbb Disney-élőszereplős változat nekem bejött. Újabban csak a Pinokkió, a két éve kijött Pán Péter és Wendy nem tetszik sehogy sem... De főleg ez nem.
Azzal kezdem, hogy ez nem adja meg a kellő tiszteletet az eredeti Walt Disney-klasszikus felé, holott az volt az első egész estés rajzfilmjük, és rengeteg áldozatos munkájuk van benne, még számos komoly pénzügyi kockázatot is vállalniuk kellett ahhoz, hogy létrejöhessen az alapot jelentő mestermű, ami hosszú generációknak a szívét hódította meg.
Ez a film pedig... Nos, elvileg a színészeknek ilyenkor alapdolognak kéne lennie annak, hogy dicsérjék az eredetit, mondjuk, hogy mennyire inspirálta őket, meg szeretik, ha másért nem is, legalább az alapvető tiszteletért, meg a közönség bizalmáért. Itt pedig a színésznő valami olyasmit mondott azon a nyilvános rendezvényen, hogy a régi már lejárt lemez, meg más időket élünk, a herceg jeleneteit akár ki is vághatnák, mert csak zaklatja... Itt határoztam el, hogy nem adok ki erre pénzt, online filmnézés is lett ebből.
Ne értsetek félre, engem a bőrszín nem zavar, sőt általában szeretem a (kizárólag pozitív értelemben vett) sokszínű reprezentációt, tehát amíg más népcsoportokat nem alacsonyít le célzottan, amíg nem bánt másokat, de mindennek van határa. Olcsó magyarázat az, hogy itt azért hívják így, mert havas időben született... Próbáltam ettől eltekinteni, és magamtól belemélyedni, de jelenetről jelenetre az eredeti mesének a nyakát szinte szó szerint tekerik ki, görbítik el az egészet. Még az eredeti imádkozós jelenetet is kihagyták, minő meglepő... A törpék (akiket ráadásul nem is igen neveznek így benne) CGI-jal borzasztóan néznek ki.
Kuka például olyan, mint a 20 évvel ezelőtti Polar Expresszből valamelyik manó, szóval mintha hirtelen visszasüllyedt volna a látványtechnológia, egyáltalán nem emberszerű, a mozdulatai sokkal inkább műanyag androidra hasonlítanak. Tudom, hogy alacsony növésű emberek is nagyon felháborodtak ezen, jogosan, teszem hozzá. Pedig ami engem illet, szerintem nagyon jó lett volna igaziakat látni, biztos, hogy sokkal szebben és érzelmekkel telibben alakítottak volna.
Szóval itt esett csak át a túlzott társadalmi érzékenység, illetve a polkorrekt szerepeltetés a ló túloldalára. Pedig az üzenetei valahol érthetőek, csak az a baj, hogy ezeknek rossz filmet választottak, könyörgök. Aminek keservesen meg is fizetik az árát, mondjuk ezért nem is sajnálom. Hiszen, ha jól számolom, 625 millió dollár kéne ahhoz, hogy nullszaldós legyen... A fele se jön össze, de még a nyers 250M sem.
Alapból Disney-fan vagyok, mégis így remélem, hogy ez kevésbé sem lesz sikeres. Kétségkívül ez minden létező oldalról a Disney mélypontja. Ha ebből nem tanulnak végleg, akkor már semmi sem menti meg. Reálisan 10/1.