2023.11.19 22:41 Morpheus Olvasottság: 732x
5

Méltó Az éhezők viadala előzményekhez

Mindig szerettem a Suzanne Collins-regényekre épülő Hunger Games-filmeket, mert egy különleges jövőbeni disztópikus világot vázolnak fel egy olyan diktatúrával, mely nagyon is könnyen valósulhat meg az elkövetkezőkben. A Disztópia blog elemzése nagyon jól fogalmazza meg: ugyanúgy kenyeret és cirkuszt adnak a népnek, mint az ősi Rómában és mint napjainkban is, ha el akarják terelni a figyelmet az elnyomásról. Az éhezők viadala játékok az elnyomottak viadala és a népet féken tartó diktatúra eszköze a megfélemlítésre. Az eredeti részekben (a korábbi 4 epizódban: 2012, 2013, 2014, 2015) Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) a központi figura, aki a 12-es körzetből érkezve a játékokra esélytelenként nyeri meg a viadalt, miközben a felkelés szimbólumává válik.

Mire a játékok véget érnek, ki is tör a lázadás egész Panemben. A folytatások már a felkeléssel is foglalkoznak az újabb viadalok mellett. És most, 2023-ban elkészült az egész franchise előzmény-fejezete is, az Énekesmadarak és kígyók balladája, mely 64 évvel megy vissza az időben. Az idős Snow elnök itt még alig 18–20 éves.

Méltó Az éhezők viadala előzményekhez

Az új epizód, mely most került a hazai mozikba, az ő története. A cselekmény kimondottan érdekes: az ifjú Coriolanus Snow (Tom Blyth) a szegénységből próbál felemelkedni, és az Akadémián érvényesülni. Ennek feltétele azonban, hogy a tizedik éhezők viadala megmérettetésen pártfogoltja nyerjen. A pártfogolt épp a tizenkettedik körzetből jön, a neve Lucy Gray (Rachel Zegler). Bár csinos és gyönyörűen énekel (többek közt a korábbi részekből megismert Jöjj hát című dalt is), nem tűnik túl erősnek és félelmetesnek ahhoz, hogy nyerni tudjon. Márpedig a játékmester és hadügyminiszter Dr. Gaul (Viola Davis), illetve az Akadémiát vezető Casca Highbottom (Peter Dinklage) nem érik be kevesebbel: a lány csak akkor úszhatja meg a versenyt, Snow pedig csak akkor emelkedhet fel, ha ketten együtt megnyerik a viadalt. Az ügy nem is megy másként, csak csalással, ami persze kiderül, így bár valóban győz a csinos lány, a történet kettejük száműzetésével folytatódik. A film második része a tizenkettes körzetben játszódik, és egészen más stílust mutat. Míg az első másfél óra harcokkal teli, és az arénában játszódik, addig a második óra teljes mértékben Snow érvényesüléséről szól a peremvidéken. Az ifjú viszonya a lánnyal teljesen átalakul, és legjobb barátjával, Sejanussal is (Josh Andrés Rivera) konfliktusba keveredik. A történet nem is végződhet másként, mint a fiatal Snow felemelkedésével, ami egyúttal jellemének elfajulásával is jár. Az új 2023-as Éhezők viadala látványos és izgalmas film, melyben kapunk meglepetéseket és fordulatokat is. A két főszereplő nagyot alakít: Tom Blyth valóban emlékeztet az öreg Snow elnökre, a színésznek sikerült elcsípnie Donald Sutherland alakításának esszenciáját: a magas intelligenciával párosuló rideg kegyetlenséget, mely elegáns higgadtságba csomagolva vérfagyasztó összhatást mutat. Bár az ifjú Snow még árnyaltabb egyéniség: képes szeretetre is, hiszen a történet bizonyos szakaszában gyengéd szálak fűzik Lucy Grayhez. Ami Rachel Zeglert illeti: bár talán nem annyira átütő jelenség a filmvásznon, mint Jennifer Lawrence, elképesztő természetesség árad lényéből, így hitelesen alakítja a harcolni kész lányt. Nekem tetszett a film, és méltónak érzem az eredeti regényhez, illetve a korábbi részekhez. Nálam erős 4 csillagos.

akció | dráma | háborús | kaland | sci-fi | thriller

Az ifjú Coriolanus Snow az utolsó reménysugarat jelenti a korábban nagyra becsült Snow család számára, akik a Capitoliumban dúló háborút követően jelentős hanyatlást éltek... több»

5