2023.11.28 16:53 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Kisebbfajta csoda, hogy végül elkészült anno a Neon Maniacs című film

Már egy jó ideje szerepelt a megnézendő filmjeim listáján a Joseph Mangine (1933–2006) által rendezett Neon Maniacs című 1986-os produkció, de szerencsére az elmúlt napokban volt végre lehetőségem megtekinteni eme igencsak érdekesnek nevezhető alkotást. Valamikor még régen láttam eme filmnek az előzetesét, és töredelmesen be kell hogy valljam, az fogott meg benne, hogy valami elképesztő katyvasznak tűnt úgy az egész koncepciója, és talán ez volt az oka annak, hogy igencsak érdeklődve kezdtem el nézni a Neon Maniacs című produkciót. Ezek után lássuk hát, hogy milyen is lett jelen filmünk!

Elöljáróban be kell hogy valljam, hogy miután megnéztem a filmet, utána kellett néznem pár dolognak, merthogy igencsak sok esetben éreztem mind a film nézése alatt, mind pedig a film befejeztével azt a bizonyos hiányérzetet vele kapcsolatban. Eme hiányérzet kapcsán először arra gondoltam, hogy valami csúnyán megvágott változatához lehetett „szerencsém”, de mivel eme produkciót maximum narrátorosan lehetett anno még videókazettán megtekinteni idehaza, így eme gondolatomat hamar elvetettem. Na de akkor miért is éreztem amolyan félkész filmnek a Neon Maniacset? Az igazság az, hogy mert a film készítőinek ennyire tellett csupán, merthogy olyan szinten túllépték a gyártására szánt összeget (ami egyes adatok szerint közel 1.5 millió dollár volt), hogy még a film felvételeit is fel kellett függeszteniük, amíg össze tudtak annyi pénzt kalapozni, ami legalább arra elegendő volt, hogy be tudják fejezni a forgatást. Az, hogy végül mennyire is takarta a kész film a Mark Patrick Carducci (1954–1997) által készített forgatókönyvet, arról már csak mendemondákat találtam, de elméletben azért érezhető annyira hiányosnak az egész történet, merthogy a lényegi magyarázatára már annyira nem volt pénzünk a készítőknek, hogy mindezt már nem is tudták filmre vinni, és így járt a történet befejezése is. Mindezek dolgok hiányában elég nehéz konstruktívan beszélni a történetről, de valahogy eme hiányosságokat nálam azért némiképp tompítani tudta a film hangulatvilága. Merthogy még így is sikerült ennek az igencsak foghíjas történetnek egyfajta nosztalgikus hangulatba hoznia, és ezért mindenképp jár is a dicséret. Ráadásul már a film előzetesének a megtekintése során és a filmbéli történet kibontásánál is éreztem azt, hogy itt mintha inkább a mennyiségre mentek volna a készítők, és nem feltétlenül a minőségre. Ugyanis egyből kapunk nem egy vagy két gonosztevőt, hanem egyből egy tucatnyit, ráadásul mind egytől egyig különböző kivitelezésben, tehát a készítői kreativitás ismételten megcsillogtatta az erejét e téren. Valahol azt éreztem, hogy a stáb már itt felélt egy komolyabb összeget a filmre szánt költségvetésből, merthogy ezek után látványosan vissza is vettek e dolgokból, de még így is azt kell hogy írjam, hogy amit végül elkészítettek, arra akkora panasza nem lehet azon nézőknek, akik kisebb fajta fenntartásokkal kezelik (avagy elnézőbbek a 80-as évek filmgyártása felé).

Kisebbfajta csoda, hogy végül elkészült anno a Neon Maniacs című film

Tehát technikailag és főleg történetileg nem váltja meg a Neon Maniacs a 80-as évek horrorfilmes felhozatalát, de ha a helyén kezeljük, és ha ismerjük a produkció hányattatott elkészültét, akkor akár még azt is írhatnánk rá, hogy az elfogadható tartományba esik. Szerencsére a filmbéli karakterekkel sem éreztem semmi komolyabb problémát, ráadásul mivel igencsak erőteljes változtatásokat kellett a stábnak eszközölni a filmre vihető történet terén, így talán egy kissé jobban előtérbe kerültek a főbb karakterek, és emiatt sokkal közelebbinek is érezhettük őket, amelyekhez egészen elfogadható színészi alakítások társultak (persze csak a főbb karaktereknél).

Összegezve egyáltalán nem volt ez annyira rossz film, mint amit a fentebb említett nehezítő körülményekből végül sikeresen ki tudtak hozni. Persze annyira azért nem is volt eredeti a kezdeti forgatókönyv, hogy egy jó filmnek ítéljem meg, de egy egyszeri alkalomra bőven megállta a helyét nálam.

horror | sci-fi | thriller

Sann Francisco-ban egy csapat fiatal rábukkan egy helyre a Golden Gate híd alatt, amit gyilkos szörnyek laknak. Megpróbálják figyelmeztetni a hatóságot, de senki nem hisz nekik...

0