Nagyon megkönnyebbültem, hogy az angol mondatokat is ellátták magyar felirattal, mert ha ez elmaradt volna, dobhattam volna sutba a filmet (sajnos így jártam a Kisna The Warrior Poettel). Ugyanis a brit gyarmati idők idején, pontosabban 1945-ben kezdődik a történet, amikor az angolok még meg voltak győződve fensőbbségük tudatában, és azt hitték örökké fogják uralni Indiát. A film címe Madrasapattinam, jelentése: Madras városa. Tamil Nadu állam fővárosáról van szó, amelyet most már Chennainak hívnak.
Nagyon lassan, komótosan, apránként csepegtetve mutatja be a film, hogy először ellenségként kezeli Parithi az angol lányt, majd mikor látja, hogy barátian közeledik, akkor gyanakodva, majd egyre jobban megnyílva. A lánynak tamil nevet ad: úgy szólítja: Duraiammal (Ez egy kedveskedő megszólítás brit hölgyeknek, a feliratban csak simán úgy szerepel: Asszonyom).
Nagyon szépen megcsinálták a filmet, főleg, hogy igyekeztek visszahozni a múlt század közepi Madrast (a film végén fotókat mutatnak a század elejéről és napjainkról összehasonlításképp), az utcákat, a villamost, a kormányzósági palotát. Szerintem nagyon korhűre sikeredett, de ez igaz a színészek játékára is (bár az angolok pökhendiségét enyhén szólva eltúlozták, gondolom azért nem volt mindenki ennyire gonosz, vagy nagyképű). Arya igazán nagyszerű a mosófiú szerepében (aki mellesleg nagyon jól birkózik a közösség csapatában, jó alkalom, hogy megmutassák arányos testalkatát), a találkák megbeszélésére meg igazán frappáns ötlet, a szennyesruhára felfirkált üzenetek.
Felváltva láthatjuk a régi Madrast, és a mai Chennait, ahol a helyi vezető a lehető legtöbb pénzt akarja kisajtolni az idős hölgy unokájából, míg végül megszégyenül, amikor kitudódik, hogy Mrs. Smith perfekt beszél tamilul.
Láttam hasonlóságot a Lagaannal is, de inkább csak apró részletekben, ott is egy angol hölgy szeret bele egy indiai "szegénylegény"-be, és ebben a filmben is összemérik a sporttudásukat (bár nem egy soknapos krikettmérkőzésen, hanem birkózásban, ami végül is pusztakezes bokszmeccsé alakul).
Nagyon szép film volt, a romantikus énem teljes egészében jól van lakva.