2022.12.28 16:26 Artemisia Olvasottság: <100x
3

Mary Poppins nyomdokain

Nanny McPhee, a Christianna Brand Nurse Mathilda-regényeiből származó, erősen Mary Poppins-re hajazó csodadada másodszor kap filmadaptációt, mindkétszer Emma Thompson forgatókönyve alapján. Nanny McPhee ezúttal a II.világháború idején, egy eldugott kis családi farmon jelenik meg, Mary Poppins szokásához hasonlóan éppen akkor, mikor a leginkább szükség van rá: a túlterhelt anyuka, Isabel (Maggie Gyllenhaal) egyszerre próbálja megzabolázni rakoncátlan gyerekeit, helytállni a munkahelyén, és fenntartani a gazdaságot, miközben aggódik a fronton harcoló férjéért, sógora igyekszik eladni a fejük felől a farmot, gazdag bátyjának elkényeztetett gyerekeit pedig hozzá küldik a bombázások elől. Ebbe a kaotikus őrültek házába érkezik Nanny McPhee egy igencsak nyugtalanító belépővel, hogy megtanítson a gyerekeknek 5 fontos leckét.

A történet pedig zömében ezen leckék és a gyerekek karakterfejlődése körül forog: Isabel kétkezi munkához szokott gyerekei és a sznob unokatestvérek lassan megbarátkoznak egymással, megtanulnak összefogni, összedolgozni, osztozkodni és közös célokat elérni. Közben pedig felnőttes témákat is pedzeget Emma Thompson forgatókönyve: a háborús viszonyok, a bombázások, az anyagi csőd, a gyász. Mindezt alapvetően jól érzékkel gyúrták egybe, érződik a komolyság, de a gyerekek szemszögéből sokkal könnyedebb hangvételben kerül tálalásra.

Mary Poppins nyomdokain

Nanny McPhee karaktere itt konkrétan Mary Poppins sötétebb kiadásának hat, megvan a rejtélyes, mindent tudó feeling, megvan a varázsbot, megvannak a varázslatok, amikből a felnőttek semmit sem vesznek észre - pl. kecske, tehén és elefánt lopódzik éjjel a gyerekek hálószobájába, fára mászó és szinkronúszó malacokat látnak, és egy repülő motorbiciklin is utaznak -, csak épp Nanny McPhee komorabb, szigorúbb és - mondjuk ki - savanyúbb, mint kolléganője, Mary Poppins. A mindig feketében járó, összenőtt szemöldökű, bibircsókos Nannyről nehéz elképzelni, hogy dalra fakad vagy vidám kalandokra, varázslatos utazásokra hívja a gyerekeket. Bár a maga módján Nanny is szerethető karakter, de ez nagyrészt Emma Thompson lelkiismeretes alakításának köszönhető. A főszerepben Maggie Gyllenhall nagyon bájos alakítást nyújt, kisebb szerepekben pedig olyan nevek tűnnek fel, mint Ralph Fiennes, Maggie Smith vagy Ewan McGregor. A gyerekszereplők között remek kémia működik, jól hozzák az egymással hadakozó, majd kibékülő rosszcsontokat.

Összességében kedvelhető családi filmről beszélhetünk, de mivel a címszereplő, Nanny McPhee nem olyan karizmatikus karakter, mint amilyennek kellene lenni ahhoz, hogy elvigye a vállán a filmet, így bár egynek simán elmegy, de inkább maradunk Mary Poppins-nál.

családi | fantasy | háborús | vígjáték

Ismét felbukkan a varázsdada, ezúttal egy fiatal anyukánál. Isabel egyedül próbálja fenntartani a családi gazdaságot azóta, hogy a férje a háborúban harcol. Nanny McPhee... több»

3