![]()
Azok az igazán jó filmek, ahol erős érzelmek szabadulnak fel a nézőben. Nálam ennek a filmnek a nézése közben olyan gyilkos düh fogott el, hogy némelyik mellékszereplőt legszívesebben kirángattam volna a monitoron keresztül. Ettől igazán jó a film. Hogy elfeledkezel arról; filmet nézel.
Egy teljesen hétköznapi, bentlakásos magániskola mindennapjaiba pillanthatunk bele a frissen felvett angoltanár Rahul (Shahid Kapoor) szemén keresztül. A gyerekek itt is ugyanolyanok, mint bárhol a világon, hasonló örömökkel, bánatokkal, barátsággal, szerelemmel, gondokkal körbevéve. Mégis, ez az iskola más. Olyasmit kell felmutatnia, amit az igazgató nem képes megtenni, de helyette megteszi maga az iskola. Erőt mutat.
![]()
Az igazgató szerepében Nana Patekar valami nagyon drámai alakítást nyújtott, láttam már jó néhány filmjét, tudom, hogy nagyon jó színész, a kettősséget ő tudja a leginkább ábrázolni. Mármint, hogy nem bírod eldönteni, jó-e, vagy rossz a karakter, akit játszik.
És persze a film mondanivalója se piskóta. Már a 3 idiots is erősen fogalmazott az egyetemek öngyilkosságba hajszoló követelményeiről, de ez egy 8 osztályos iskola. Kicsik-nagyok vegyesen. És ők még gyerekek. A világ elüzletiesedése (fránya nehéz szó!) pedig már bekopogtatott az iskolák zárt kapuján is. Amikor meghallottam a reality-show szót, meg azt, amit képvisel, bennem rekedt a levegő. És amin átmentek a gyerekek, akkor kezdett igazán forrni bennem a düh.
Egyetlen olyan jelenet volt, amin könnyekig meghatódtam, amikor Rahul kiskutyák segítségével mutatja meg a gyerekeknek, hogy valaki attól még érdemes a barátságra, hogy csúf anyajegy torzítja el az arcát. Azon majdnem elbőgtem magam.