2023.03.04 07:00 Zsolt Szabó Olvasottság: 830x
4

Rocky filmek élményei

Sylvester Stallone ebben a rendkívül sikeres folytatásban visszatér ahhoz a karakterhez, amely híressé tette őt. A filmet ismét maga Stallone írta és rendezte. A Rocky-sorozat ezen darabjában már a főhősünk totál a hírnév rabja lett, és hol van már az, ahonnan indult az első részből, bármilyen téren. Ami számomra is, mint szerintem sok embernek feltűnt, hogy ahogy egyre feljebb tör anyagilag, úgy lesz intelligensebb és határozottabb, akár csak a partnere, Talia Shire karaktere is.

Hol van már az első részből a dadogós, butának beállított Rocky és a nagyon félénk Adrian? Úgyhogy Rocky már a hírnévvel és az azzal járó dolgokkal küzd a filmben, és az elszállt karaktere bőven sok-sok rossz döntést hoz, lásd a Hogannel való csetepatéja, és feltűnik Clubber Lang (Mr. T), az új kihívó is. Vérfrissítés gyanánt tökéletes a karaktere. A hírnév és az önelégültség miatt Balboa elveszíti címét ellene, igen könnyedén, igaz, itt a film legnagyobb drámája zajlott le éppen, könnyfakasztóan, mivel a meccs közben Rocky szeretett edzője, Mickey (Burgess Meredith) karaktere búcsúzik tőlünk. A film ekkor ér szerintem a csúcspontjára érzelmileg, ezután Balboa depresszióba süllyedt, vissza kell nyernie családja szeretetét és támogatását, valamint a megfoghatatlan „tigrisszemet”, az éhes vágyat, hogy legyőzze az ellenfelet, amire a korábbi ellensége, Apollo Creed (Carl Weathers) készíti fel úgy, hogy visszatérnek a „kezdetekhez”.

Rocky filmek élményei

Ez a filmben igen jól érződik a vívódás, az elkeseredettség, és az, hogy újra a padlóról kell felállni. Nem hiába mondják azt, hogy magasról nagyobbat lehet esni, ez a filmben nagyon jól be van mutatva. Paulie karaktere épp ezt többször ki is jelenti, hogy ez már méltatlan hozzájuk, eme körülmények, és épp itt fog újra Rocky, ha nehezen is, de magára találni, mivel Rocky másodszor is megmérkőzik Langgel. A végső bokszcsata az eddigi legjobbra sikerült az összes film közül, és a film alatt is a bokszjeleneteket már profibban meg lettek koreografálva, nem érződik annyira műboksznak, mint az első két részben, így ez már jobban volt sportfilm, mint az előzőek. Hát igen. Ami pedig még jobb volt, az Bill Conti zenéje, tudjuk ugye, mire is gondolunk, hát igen, a Survivor Eye of the Tiger zenéjére, tökéletes választás volt. Anyagilag még mindig megérte ezt a részt is legyártani, sikeres lett bőven. Így nem volt kérdés, hogy a további résznek is zöld utat adtak. A film összességébe véve még tartja a tempót az előző filmekkel, élvezetes és kikapcsoló, közben elgondolkodtató is, és át lehet érezni minden élethelyzetét Rocky Balboának. Így még tartom a 7/10-es osztályzatom. Ajánlom megtekintésre!

82 Rocky III  (1982)

dráma | sportfilm

Rocky a csúcson van, az emberek rajonganak érte, ő a box koronázatlan királya. De Clubber Lang, a brutális bokszoló könnyedén legyőzi az elkényelmesedett Rockytm és megszerzi a... több»

4