2023.06.10 16:37 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

A spanyolok tudnak!

Általánosságban azért az elmondható, hogy az iskolai tapasztalatokra alapozva legtöbbünk számára a matematika valamiféle távoli, rejtélyes és persze félelmetes világként él tovább emlékezetünkben, amelyet csak bizonyos szerencsés kiválasztottak hivatottak felfogni és megérteni.

Ennek ellenére, a filmgyártás már jónéhány olyan zseniális művel örvendeztette meg a közönséget, amelyek készítői ezt a nagy többség által kevésbé kedvelt és még annál is kevéssé ismert tudományágat választották történetük egyik témájaként és alapköveként.

A spanyolok tudnak!

Nincs ez másként a 2007-es Fermat’s Room című spanyol alkotással sem, az eredetileg La habitación de Fermat névre keresztelt film ugyanis egy thriller keretein belül kalauzol el bennünket a rettegett matematika világába, amely ez esetben jóval izgalmasabb képet nyújt, mint az iskolapadokban átküzdött órák idején.

Történetünk főhőse négy olyan fiatal matematikus, akiket egy rejtélyes, Fermat álnév mögött rejtőző illető hív egy rendhagyó szakmai konferenciára, miután mindannyian sikerrel megfejtették a beugrónak minősülő rejtvényt.

A négy idegen különféle furcsa utasítások révén, szigorú megkötések keretein belül jut el a megbeszélt helyre, ahol egyikük sem használhatja valódi identitását, ehelyett a titokzatos vendéglátó által kijelölt keresztneveken kell egymást szólítaniuk, valamint egyikük sem hozhat magával mobiltelefont.

A négy vendégnek abszolúte fogalma sincs, miféle kalandba csöppentek; azonban az idő gyors előrehaladtával egyre világosabbá válik, hogy vendéglátójuk célja nem más, minthogy egy játék keretein belül próbára tegye tudásukat, a játszma tétje pedig nem más, mint a négy briliáns elme élete.

Bizarr kilátások.

A szereplők nagyon jók.

Elena Ballesteros, Alejo Sauras, Santi Millán és maga Fermat (Federico Luppi) is jól hozzák a karakterüket, amit a rendezőpáros, Rodrigo Sopeña, és Luis Piedrahita szépen ki is használt.

A Fermat’s Room megtekintése során sokan joggal asszociálhatnak a Kocka című nagysikerű filmre, hiszen rengeteg rokon vonást fedezhetünk fel a ’97-es klasszikussal.

Nyakatekert matematikai fejtörők, pár idegen, akikben látszólag – a hivatásukat leszámítva – semmi közöst nem találunk, és egy titokzatos és misztikus játékmester, aki mindenáron minél kellemetlenebb és ijesztőbb helyzetbe akarja hozni vendégeit.

A nagyjából másfél órás játékidő szinte minden perce érdekes, pörgős, odafigyelős, a néző aligha unatkozhat a film megtekintése alatt.

A színészi játékkal sincs gond, mint ahogyan a mediterrán hangulatra és a képi világra sem lehet panasz, és amely ezúttal is hozza a spanyol filmektől elvárt, félig-meddig már megszokott magas színvonalat.

Összegzésképp, a Fermat’s Room egy kiválóra sikerült, ám a nagyközönség számára (szerintem jogtalanul) kevéssé ismert mű, amelyet jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek.

Nemcsak matematikatudósoknak.

misztikus | thriller

4 zsenit meghívnak egy játékra. Mikor megérkeznek a játék helyszínére, egy kis házikóba, beindulnak az események. Ugyanis mindig, amikor egy perc után sem sikerül megoldani egy... több»

1