2023.08.11 00:54 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Italo zombik, akik cápákat esznek!

Lucio Fulci, egyik kedvenc rendezőm!

Mekkora filmeket rendezett, atyavilág!

Italo zombik, akik cápákat esznek!

Nézzük csak, miket alkotott élete során a Mester!

Massacre (1989), Zombi 3 (1988), Demonia (1990), A fekete macska, A temetőre épült ház, A pokol hét kapuja (mindhárom 1981), Zombik városa (1980), Ne zaklasd a kiskacsát (1972), Egy gyík a nő bőrében (1971) és a többi, és a többi!

De miért is lett Zombi 2, ami valójában az első lenne?

Röviden a sztori!

Persze nem éppen véletlenül került oda az a bizonyos misztikus kettes szám a cím mögé.

1978-ban forgatta le George A. Romero a Holtak hajnalát, ami akkoriban szintén Zombi néven került forgalmazásra.

Látva a film nem várt, frenetikus sikerét, Fabrizio De Angelis, a film producere gyorsan berendelte a folytatást, viszont rendező nem nagyon akadt, aki elkészítette volna a folytatást!

Végül, mivel senki nem akart vagy tudott jelentkezett a feladatra, Lucio Fulci megragadta a kínálkozó lehetőséget, és rettentő sebességgel elfoglalta a direktori széket.

És lám, a Zombi 2 berobbanó siker lett, a többi pedig már maga az igazi filmtörténelem.

Stáb!

A film rendezője Lucio Fulci, a forgatókönyvet Elisa Briganti és Dardano Sacchetti írta közösen.

A film zenéjét Giorgio Cascio és Fabio Frizzi szerezte. A speciális effektekért pedig Giovanni Corridori és Giannetto De Rossi volt a felelős!

Az operatőr pedig Sergio Salvati.

Színészek!

Anne Bowles: Tisa Farrow, Paola Menard: Olga Karlatos, Peter West: Ian McCulloch, Dr. David Menard: Richard Johnson, Brian Hull: Al Cliver és Susan Barrett: Auretta Gay.

Megjegyezném, hogy nem elsővonalbeli actorok dolgoztak a filmben, de becsülettel tették a dolgukat!

Magáról a filmről!

Az, hogy ez a horror mozi ekkora sikert ért el, illetve hogy a későbbiekben kultikus horror mozivá vált, az nagymértékben köszönhető Lucio Fulci teljesen egyedi látványvilágának és elképzeléseinek.

Sztori!

A film története szerint New Yorkban egy teljesen ismeretlen eredetű hajó bukkan fel a kikötőben.

Amikor a parti őrség megvizsgálja a hajót, egy élőhalottra bukkannak a fedélzetén, aki bizony jóízűen elfogyasztja az egyik rendőrt, mire a másik kapcsol, és lelövi az ismeretlent, aki a vízbe zuhan, de később már nem találják meg a (kétszeres) hullát.

Egy újságíró, Peter West (Ian McCulloch) megneszeli a sztoriban rejlő lehetőséget, és mindenképpen a végére akar járni a rejtélynek.

Eközben a rendőrség kideríti, hogy a hajó egy neves orvosé, Dr. Bowlesé (Ugo Bologna), akit már nagyon régen nem találnak.

Felkeresik a lányát, Anna Bowlest (Tisa Farrow), hátha ő tud valami érdemlegeset az apjáról.

Anna még aznap este fellopakodik a hajóra, ahol Peterbe botlik, aki megmutatja az apja Annának írt levelét. Ezt követően hamarjában elhatározzák, hogy együtt derítenek fényt a történetre, és elutaznak egy Matool nevű szigetre, ahonnan a doktor egy rejtélyes betegség miatt nem tud eljönni, és úgy tudják, az öreg még ott van!

A szigetre menet hamar belebotlanak egy friss házaspárba. Brian (Al Cliver) és Susan (Auretta Gay) ugyanis itt szeretnék eltölteni a nászútjukat, annak ellenére, hogy a bennszülöttek szerint Matool már nagyon régen egy elátkozott hely.

Na mármost, a rögtönzött kis csapat megérkezik a szigetre, ahol már csak Dr. David Menardot (Richard Johnson) és a gyönyörű feleségét, Paolát (Olga Karlatos) találják, mivel rajtuk kívül mindenki más elhunyt egy ismeretlen eredetű betegségben, amit a doktor próbál megfejteni és gyógyítani! Természetesen ezt követően nincs mese, kezd elszabadulni a véres pokol.

Ismét egy pár szó a film hatásairól!

Láthatunk többek között szemkinyomást, belezést, hatalmas harapásokat különböző testrészekből, nagyon ízléses, és „gusztusos” falatozást (még cápából is), agykinyomást, gilisztákkal teli agyakat és még lehetne folytatni szépen a sort.

Ez a tündéri kis karib-sziget maga a megtestesült élőhalott paradicsom, itt (már amennyi „kaja” van) ehetnek pukkadásig!

Persze, azt azért el kell hogy mondjam, rendesen hullanak a szereplők, és kapunk egy nagyon brutális és csavaros befejezést, ami tökéletesen keretbe foglalja az egész izgalmas történetet.

Mondanivaló a számomra!

Ez a film bizony majdhogynem teljesen tökéletes.

Komolyan mondom, az egyik kedvenc Lucio Fulci és ezzel együtt Zombis zsánerfilmem!

Kifejezetten realisztikus, zseniálisan felépített, és igazán kellően gusztustalan. Így szerintem minden benne van, amit elvárunk egy zsáner mozitól!

Éppen ezért teljesen kortalan darab, abszolúte semmit nem von le a film értékéből, hogy már lassan 45 éves.

Sőt!

Jómagam merem megkockáztatni, hogy jobban sikerült, mint a Holtak hajnala, mert míg azon az idő (szerintem) sokat rontott, addig itt ez nem áll fenn, úgy gondolom!

Talán az egyetlen negatívum, amit fel tudok hozni, az a kissé amatőr és béna színészi játék.

Őszintén mondom, néha az a ripacskodás, amit sokszor színészkedés címen leművelnek, az már sok helyen gyomorforgatóbb volt, mint amikor a Zombik jóízűen megették a „hullajelöltek” máját és a többi részüket!

Most már bevallhatom, jómagam végig (egy kicsit) a Zombiknak szurkoltam, mert talán egy árva szereplő sem volt, akit sajnálni tudtam volna, vagy izgultam volna az életéért, mindenki teljesen egydimenziós volt!

Lucio Fulci egy hatalmas klasszikussal lett így halhatatlan!

RIP Mr. Fulci!

Az IMDb-n 30 ezer szavazatból 6,8/10-es, a TMDB-n 66%-on áll, majd 600 szavazatból, de nálam simán 91% és öt csillag!

Mert zombulni olyan jó!

93 Zombi  (1979)

horror

Dr. Bowles hajója megérkezik New Yorkba, ám fedélzetén mindössze egy élőholt ember tartózkodik. A doktor lánya mindent elkövet, hogy kiderítse, mi történt a hajó utasaival,... több»

1