2019.06.24 19:22 Kóborló Olvasottság: 427x
0

Egy vámpír a szomszédom

A Frászkarika, vagy, ahogy én emlékeztem rá, Veszélyes éj című, 1985-ben készült, Tom Holland által rendezett film is az egyik nagy kedvencem volt gyerekkoromban, ezért gondoltam, kicsit felelevenítem az emlékeimet vele kapcsolatban. Kicsit belegondoltam abba, hogy a horror műfaj iránti szenvedélyem immáron több mint 25 éve töretlen és, hogy milyen jó volt anno fiatalon a videotékák horror kazettái közt keresgélni az esti borzongásra valót. Eme filmmel is így találkoztam, és már akkor is meglepett, hogy még a videokazetta tartalmán is szerepelt a horror-vígjáték mint műfaji besorolás, de, hogy ennek nem sok köze van a vígjátékokhoz, abban akkor is biztos voltam és most is. Persze vannak benne olyan jelenetek, amik akár viccesek is lehetnének, de, hogy ezeken én sem régen, sem pedig most nem nevettem, az is biztos.

Maguk a film alapfeltételei tipikusan olyanok (főleg karakterek szempontjából), mint egy Drakula filmmé azzal a kivétellel, hogy itt nem egy kastélyban játszódnak le az események, hanem egy kertvárosban. Található még pluszban benne egy kis Hitchcocki Hátsó ablak hangulat is, főleg a film első harmadában, és a korszakra oly jellemző tinifilmes hangulat is totál jelen van. Sokan talán kicsit elnyújtottnak érzékelik a film első harmadát, nem ok nélkül, hisz elég kevés a cselekmény ebben a periódusban, amolyan kis titkolódzó a történet, inkább csak sejtetni engedi a dolgokat, és ez nekem kimondottan tetszett, hisz kellőképp sikeresen ágyaz ezzel meg a filmben található misztikumra. Ez azért is külön értékelhető még, mert a történet felétől a misztikumot teljes mértékben átveszi az igazi borzongás, és innentől kezdve robog is rendesen a film, én pedig csak kapkodom a fejemet a cselekmények gyorsaságában. Fontos megemlíteni, hogy a Frászkarika egyáltalán nem lett egy véres alkotás, de a vér megjelenítése nélkül is sikerül elérnie a nézőjében, hogy féljen, hisz a maszkok (főleg 1985-ben) kimondottan félelmetesek lettek. A testi átalakulások, ha nem is a korszak legjobbjai, de hatásosak és rendben voltak, de mindezek mellé sikerült egyfajta kellemetlen, nyugodtan akár félelmetesnek is mondható atmoszférát teremteniük.

Egy vámpír a szomszédom

Ami talán kissé gyengébbre sikeredett, az a színészi alakítások, illetve a történetben is találhatóak kisebb logikai "mifenék", de azok, akik nagyra értékelik a 80-as évek horrorfilmes felhozatalát, könnyen túl is lendülnek ezeken, és képesek szórakozni eme jó kis horrorfilmecskén.

horror | thriller

A Frászkarika - Veszélyes éj című horror főhőse Jerry Dandridge, aki kellemes benyomást hagy az emberben: kedves, jól szituált, előzékeny és ideális szomszéd is. A férfi... több»

0