2024.05.24 19:08 mozinaplo Olvasottság: <100x
1

Más, mint A harag útja, de épp ettől jó!

Ki gondolta volna, hogy kevesebb akcióval még jobb is lehet a Mad Max: Fury Road előzménye?

A Furiosa sok tekintetben megidézi George Miller 2015-ös kultikus Mad Max filmjét: ezúttal is a kietlen ausztrál sivatagban kalandozunk, ismét feltűnik Gázváros, Skúlófarm meg persze Halhatatlan Joe és kompániája, és persze megvan a zúzás is, csak nem olyan mennyiségben és intenzitással, mint annak idején.

Más, mint A harag útja, de épp ettől jó!

Ugyanakkor a történet sokkal érdekesebb, már-már eposzinak is mondanám. Egészen Furiosa gyermekkorától indulunk, és végigkövethetjük harcos amazonná érését; ez a film sokkal inkább rászolgálna A harag útja címre, mint elődje.

Több helyen olvastam, hogy nehezményezték a film hosszát. Nem mondom, hogy nem éreztem meg a 150 percet, de egy pillanatig sem unatkoztam. Egyszerűen lekötött a történet, élveztem a Fury Roadból feltűnő szereplőket és az itt elfoglalt helyüket, Gázváros történetét és a Chris Hemsworth által megformált Dementus hol humoros, hol picit irritáló jelenlétét.

Ahol viszont króm helyett más került a palacsintába, az sajnos a látvány: produkciós dizájn terén nyilván nem lehet panasz, elképesztő kreativitással lettek ismét megalkotva mind a járgányok, mind a kosztümök vagy a környezet, ugyanakkor a kivitelezés néhol lehetett volna szebb. Itt-ott műnek tűntek a dolgok, a színészek is mintha vetített háttér előtt álltak volna néha, és ezek azért tudják szúrni az ember szemét olykor.

Illetve a hosszú játékidő ellenére néhol kapkodónak éreztem a történetvezetést, kíváncsi vagyok, mennyi felhasználatlan jelenet maradt még a tarsolyban, simán megnéznék egy jóval hosszabb rendezői változatot is!

Nekem egyből a második Mad Max-filmemmé avanzsált a Furiosa, minden hibájával együtt is talán az eddigi legkomplettebb kaland, amit az atomháborúk utáni ausztrál pusztában elmeséltek nekünk. George Miller állítólag már dolgozik egy újabb felvonáson, arra remélem, nem kell majd újabb ~10 évet várnunk, már csak a direktor kora miatt is.

akció | kaland | sci-fi | thriller

Amikor a világ véget ér, a fiatal Furiosát (Anya Taylor-Joy) elrabolják szülőhelyéről, és egy nagy motoros horda kezébe kerül, amelyet a hadúr Dementus vezet. A pusztaságon... több»

1