2025.07.23 22:11 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

5/10 meglehet, hogy több akart ez lenni annál, mint ami sikerült

Neil LaBute neve eddig elkerülte a figyelmemet, és még nem tudom eldönteni, hogy milyen minőségű filmkészítő, de majd holnapra leülepszik a dolog a fejemben. Az már biztos, hogy van neki egy kissé kafkai, sőt inkább Thomas Mann-i művészi mondanivalója, legalábbis a szándék szintjén. Kafka és Mann amúgy nem rossz, csak azóta eltelt egy évszázad, és haladni kellene az elbeszélés eszközeinek használatában. A legenyhébb kifejezés az, hogy felemásnak ítélem meg a végeredményt.

Na szóval, az a felállás, hogy van egy művészeti szakos egyetemi hallgató (Rachel Weisz amúgy szerintem jól játszotta a fura spinét), aki, ahogy a film magyar címe sugallja, férfit farag a béna Adamből (Paul Rudd). Eközben Gretchen Mol és Frederick Weller asszisztál akaratán és tudtán kívül a mutatványhoz. Utóbbiakat a rendező a végére teljesen eldolgozatlanul dobálja félre, érdemes lett volna kicsit jobban elvarrni azokat a szálakat, nem vitte volna el a fókuszt. Na tehát, Adam bekerül a művészhallgatónk bűvkörébe, hogy aztán a végére jöjjön a nagy ráeszmélés-ráébredés. Egy Twitter (pardon, X) üzenetbe belefér az egész sztori.

5/10 meglehet, hogy több akart ez lenni annál, mint ami sikerült

A film érdekes fázisokon megy keresztül, ezek sorrendben: kellemes és ígéretes limonádé, nagyon-nagyon gyenge vígjáték, pszichológiai esettanulmány, végül egyfajta Mario és a varázsló feldolgozásféleség. A történetvezetés egy ógörög dráma komplexitásával (akarom mondani, egyszerűségével) vetekszik, és még nem tisztult ki számomra, hogy akkor most egy rohadt nagy közhely lett-e a vége, vagy kaptam-e valami hozzáadott értéket. Napokon belül meg fogom tudni mondani, most még bután nézek.

Egyet biztosan elért a rendező, akkora szöget ütött a fejembe, hogy ez most mégis mi volt, hogy várhatóan tovább fogok emlékezni erre a fura filmre, mint egy csomó másikra, amit az idén láttam. Passzolok, és nem mondok ítéletet, mindenki járjon utána, és alakítsa ki a saját véleményét!

dráma | romantikus | vígjáték

A visszahúzódó és félénk Adam egy múzeumban dolgozik részmunkaidősként. Nem igazán foglalkozik külsejével, egészen addig, amíg egy napon találkozik a fiatal... több»

0