![]()
Továbbra is tart még nálam az elmúlt évek ázsiai horrorfilmes felhozatalának a mustrálása, és ezúttal talán az egyik leggyakoribb ázsiai filmes piacról kerestem magamnak esti szórakozást, a Koreai Köztársaságból. Rá is akadtam egy elég jónak tűnő produkcióra (vagyis tartalmilag, mint pedig az előzetese alapján jónak tűnő filmre), méghozzá a Tae-Hyung Kim által rendezett, A nyolcadik éjjel című filmre. Lássuk hát, hogy milyen is lett a film!
Mikor pár napja elhatároztam, hogy kissé körbetekintek az elmúlt évek ázsiai horrorfilm-termésén, sejtettem, hogy rengeteg olyan filmre fogok akadni, amelyek a Koreai Köztársaságból származnak, de azt nem hittem volna, hogy pont egy olyat fogok kiválasztani eme ország horrorfilmjei közül, amely keményen próbára fog tenni a téren, hogy el ne szundítsak rajta!
![]()
Mikor elkezdtem nézni jelen filmünket, már szinte azonnal feltűnt, hogy történetileg egy nagyon összetett alkotáshoz lesz szerencsém. Ennek kezdetben még kimondottan örültem is, ugyanis úgy nagy általánosságban igaz az a dolog rám, hogy szeretem az összetett történetű filmeket. Sőt, még az is megfordult a fejemben a film nézése közben, hogy ebben a történetben annyira sok minden van, hogy talán sokkal jobban is állt volna neki mondjuk egy 5-6 részes minisorozat formátum.
Ráadásul a film első egy órájában kimondottan gyorsan peregnek a történetbéli napok, csakhogy volt ezzel egy bitang nagy gondom. Méghozzá az, hogy bár a történet cselekménye valóban kellően nagy fordulatszámmal halad előre, szinte semmire nem igazán hagynak kellő időt. Ráadásul a történetvezetése több nézőponton keresztül zajlik, ezáltal pedig még jobban feldarabolja az amúgy sem túl jól kidolgozott történetmesélését a filmnek. Persze a film második felére azért szépen lelassítják ezt az elképesztő irammal robogó történetet, de itt ezt én már veszett fejsze nyelének éreztem, ugyanis annyi, de annyi potenciát veszít el addigra a történetéből, amit már szinte csak valami hatalmas csodával tudnának valahogyan visszahozni a film játékidejének derekára (ráadásul sajnos szerintem nem is sikerült végül neki). Sőt! Számomra a film történetének a végjátéka egyfajta káoszba süllyed, emiatt pedig azt éreztem, hogy hiába van egy kimondottan jó és érdekes történet a rendező birtokában, egyszerűen nem nagyon tudott vele mit kezdeni abból a szempontból, hogy miként kellett volna ezt filmre vinnie.
Egy másik negatívumom a filmmel kapcsolatban az a nagyon is visszafogott látványvilága. Ráadásul a történet itt is adta volna, hogy többet kaphasson a néző, de szinte alig-alig kapunk bármiféle olyan dolgot, ami emlékezetesre sikeredett volna e téren.
Mindezen dolgok azért különösebben fájóak számomra, merthogy a filmnek a kellő atmoszférateremtésével nem is igazán volt gondja, továbbá jók voltak a zenei aláfestések, a hanghatások is rendben voltak benne, és nem utolsósorban még a színészi alakításokon sem múlott semmi, hisz ők is kimondottan jól alakították a filmbéli karaktereiket.
Mindent egybevéve nálam rengeteget vett el a film értékéből és minőségéből az, ahogyan ezt a történetet végül filmre vitték, emiatt pedig két csillagnál többre nem is igazán tudom értékelni jelen produkciónkat!
76 A nyolcadik éjjel (2021)
Egy szerzetes útját követjük, aki füzérrel és baltával a kezében járja a vidéket, hogy levadásszon egy szellemet, amely több ezer éve szállja meg az embereket, és elhozhatja... több»
Szereplők: Yoo-Jeong Kim, Sung-min Lee, Hae-jun Park, Da-Reum Nam, Dong-yeong Kim