![]()
Nagyon szívesen megkérdeznék Ridley Scott-tól pár dolgot arról, hogy miért épp ilyen Napóleont teremtett filmjében. A Joaquin Phoenix által megformált francia hadvezér és császár ugyanis jelentősen eltér mindattól, amit eddig a franciák nemzeti hőséről tudtunk. Én olvastam Napóleon életrajzát és valóban érthetetlen számomra Scott koncepciója.
Az első mindjárt, hogy Napóleon valójában egy vezetésre termett bátor katonatiszt volt (a tüzérségnél szerzett tiszti vizsgával). Később megjárta a ranglétrát, és miután bebizonyította tehetségét, elérhette a tábornoki rangot is, mégpedig önerőből. Igaz, hogy a csúcson valóban megrekedt a karrierje és csak a szalonok világában a forradalmi vezetők feleségei között, illetve Paul Barras bizalmát egy tömegoszlatással elnyerve tudott a legfelső szintre feljutni, de akkor is tény ambiciózus jelleme és katonai tehetsége.
![]()
Ridley Scott Napóleonja ezzel szemben egy ösztönember, aki aberrált szokások rabja és felesége, Josephine fanatikus rajongója. Ebben a filmben Napóleon az égvilágon mindent Josephine lenyűgözéséért tesz, holott ez a valóságban természetesen nem igaz. Nagyon sok a történelmietlen dolog is, melyek közül nekem kettő volt nagyon zavaró: az egyik, hogy az 1805. december 2-án lezajlott austerlitzi csata egyáltalán nem úgy történt, ahogyan a film bemutatja (a Satschan tóba beszakadt orosz és osztrák katonák száma messze nem volt jelentős és nagyon nem ezen múlt a csata végkimenetele sem) a másik pedig, hogy teljes egészében kimaradt a filmből Napóleon legnagyobb veresége, a lipcsei csata (1813. október 16-19.).
De a legnagyobb gond mégis az egésszel az a Napóleon portré, melyet Scott megrajzolt filmjével és amely nevetséges, bugyuta, retardált alakként mutatja be minden idők legnagyobb hadvezérét. Nem tudtam díjazni ezt a dolgot. Nálam a történelem és jellemhamisítás miatt 3 csillagos az egész.
60 Napóleon (2023)
akció | dráma | életrajzi | háborús | kaland | történelmi
Miközben a szívós és rátermett francia hadseregparancsnok, Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) gyakorlatilag pillanatok alatt Franciaország császárává emelkedik, egyúttal... több»
Szereplők: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim, Rupert Everett, Ludivine Sagnier