2023.04.11 16:00 Morpheus Olvasottság: 1723x
9

Kylo Ren kontra dínók

Nagyon vártam már ezt a filmet, mert iszonyú kíváncsi voltam arra, hogy egyrészt Adam Driver alias Kylo Ren hogyan áll majd helyt mint dínó-vadász, másrészt pedig, hogy megtudjam végre mi a csudát keres egy jövőbeni hight-tech űrhajó egy 65 millió évvel ezelőtti őslény-közegben. Nos, mindkettőre kaptam választ: Adam Driver szuper a karakterben és az űrhajó egy titokzatos evolúció-alternatívát testesít meg, mely szerint az emberiség eredendően talán nem is a Földről származik. De nyilván nem akarom lelőni a poént. A lényeg: a film jól megrendezett - a Scott Beck - Bryan Woods rendező-páros tényleg kitett magáért - a dínók hihetőek (még a T-Rexnél nagyobb Spinosaurus is) és a cselekmény pörgős, sőt kimondottan izgalmas.

A játékidő alig 93 perc, ami üdítően rövid a manapság megszokottá váló 2,5 - 3 órás filmek dömpingjében. Van persze negatív kritika is bennem: sokkal több dínót is belepakolhattak volna, főleg a nagyokból - had rettegjen a nép - és egy kicsivel kevesebb jump scare több lett volna. Aztán nem ártott volna valamivel több szereplő sem, mert így kicsit kamara-darab jellege van az egésznek. A fő karakter Mills (Adam Driver) ugyanis egy 15 éves lánnyal szenved (űr)hajó-törést a 65 millió évvel ezelőtti Földön és így végig csak kettejüket látjuk az egész film alatt.

Kylo Ren kontra dínók

A leányzó neve Koa és a filmben Ariana Greenblatt alakítja (mégpedig egész jól). Érdekesen alakul viszonyuk, ami a filmnek új színt ad, hiszen látjuk őket bizalmatlanul egymással, majd haragban (Mills becsapja a lányt az elején) és végül valódi apa - lánya szeretetben. Tetszetősek az üldözős jelenetek és kapunk olyan dínókat is, akikről még csak nem is hallottunk. Az utolsó 15-20 perc az izgalmak valódi csúcspontja, hiszen egyszerre láthatunk húsevő óriás-dínó támadásokat és meteor-becsapódás özönt, mely a közelgő világvégét jelzi számunkra, hiszen mint tudjuk 65 millió éve valóban ütközött Földünk egy kisbolygóval, mely ütközés kiirtotta az egérnél nagyobb méretű állatokat a planétán. A 65 egy jól elkészített izgalmas akció-orgia érdekes karakterisztikával és elgondolkodtató evolúció-elmélettel. Nekem bejött és egyáltalán nem bántam meg, hogy beültem rá. Értékelésem erős 70-75% biztos hogy újra megnézem, mihelyt lehetőségem adódik rá.

63 65  (2023)

dráma | kaland | sci-fi | thriller

Egy névtelen pilóta (Adam Driver) egy kislánnyal (Ariana Greenblatt) együtt utazik az űr végtelenségében, amikor technikai problémák miatt kényszerleszállást kell végrehajtania... több»

9