2021.12.01 18:07 rainman Olvasottság: 338x
2

Balboa a csúcson

Mindenki ismeri a sztorit… Egy klasszikus felemelkedéstörténet, amiben a philadelphiai szegénynegyed nincstelen, egyszerű embere, Rocky Balboa a boksz útján tör a hírnév és vagyon felé! Klasszikus film, amely beindította Sylvester Stallone karrierjét. Igazi önéletrajzi alapokon nyugvó dráma, aminek forgatókönyvét is maga Stallone írta gyakorlatilag saját magára, és ahogy a filmben a boksz lökte Rockyt a csúcsra, úgy lökte a film Stallonét is a szupersztárok közé! Míg az első két részben több a drámai elem, addig a harmadik inkább már egy drámai akciófilm, és ez még inkább igaz a negyedik részre, amely az összes közül a legrosszabb kritikákat kapta, ellenben a legnagyobb bevételt termelte a pénztáraknál! Mivel Stallone sem volt teljesen elégedett a végeredménnyel (lásd Paulie robotos jelenete ????), így újravágta, és idén bemutatta a rendezői változatot. És azt kell mondjam, hogy marha jó munkát végzett! Bár én személy szerint elégedett voltam az eredetivel is, de ez az újravágott film, a maga majd’ 40 percnyi új jelenetével sokat javított a film hangulatán, pozitív irányban! Apollo és Rocky közötti párbeszédek kibővültek, ezáltal Apollo halála még mélyebb tartalmat kapott, Rocky bosszúittas motivációja pedig elemibb erejű lett. A film keretei persze maradtak, a 80-as évek reagani korszakának a lenyomata, ahol Amerika (Rocky által) győzelmet arat a gonosz, embertelen Szovjetunió (Ivan Drago) felett. A filmvégi kissé közhelyes monológ is maradt, amiben a győztes Rocky „kisimítja” a két ország ellentétét:

"Itt a ringben két ember gyilkolta egymást, de talán ez jobb, mintha 20 millióan tennék. Szóval csak azt akarom mondani, hogyha én változhatok, és maguk is változhatnak, akkor mindenki képes rá!"

Balboa a csúcson

Közhelyes, na és, ha egyszer veszettül szórakoztató az egész film! 90 perc tömény szórakozás. Nincs lacafacázás, egyből belecsap a közepébe, és nem ereszt a film a végefőcímig! Sőt, még ott is magával ragad a Survivor – Eye of the Tiger c. dalával! A bokszjelenetek nagyszerűek, az azóta klasszikussá érő dalok alatti montázsok pedig garantált libabőrt okoznak az emberben! Egy nagyszerű film, egy még jobb köntösben!

dráma | sportfilm

Rocky Balboa már mindent elért, amit egy bokszoló elérhet Amerikában. Most azonban nem a sikerért, a pénzért, vagy a bajnoki címért száll ringbe, hanem azért, hogy bosszút... több»

2