![]()
Nagyon komolytalanul indít, ezért is van lepontozva, sokan végig sem nézték, engem a kíváncsiság hajtott, hogy miért lehet megosztó ez a film. Az A24 stúdió filmjei közül a Csiszolatlan gyémánt esetében is ugyanez a kíváncsiság hajtott, majd a végén döbbentem rá, hogy mindvégig egy mesterművet néztem, és teljesen őszintén mondhatom, hogy ez most sem volt másképp.
Mivel én szeretném leírni azt, hogy miről is szól a film igazából, valamint elégtételt venni azon, hogy sokan lepontozták, így most először spoilerben gazdag véleményt készítek, annak érdekében, hogy mindenki megértse, személy szerint miért tartom ezt a filmet egy kiemelkedő alkotásnak.
![]()
Mint említettem, nagyon komolytalanul indul, de ezt a komolytalanságot a zseniálisan kreatív humorával kompenzálja, ami részben próbálja felkészíteni érzelmileg a nézőt a film későbbi szakaszaira. Maga a film két részletből épül fel, az első betekintést ad a koncepcióba, a második pedig magyarázatot ad az eseményekre. Azonban amilyen formátumban ez a film ezt kivitelezte, én egyedinek tudom mondani, ugyanis még csak hasonlót sem láttam eddig.
A színészi játékra nem térek ki, a film végére teljesen indokolttá válik, hogy miért is beszélhetünk Oscar-díjas alkotásról.
A film nem tartalmaz nyugtalanító jeleneteket vagy komolyabb brutalitást, de a megvalósítás és komplex történetmesélése miatt megköveteli, hogy figyelmesen nézzük végig a mondanivalója miatt.
SPOILER!
Innentől áttérnék a spoileres jelentéstartalmi magyarázatra:
Adott egy szűk család, egyke lánygyermek, elfoglalt szülők, ápolást igénylő nagypapa. A film egészét átszövi az anya-lánya kapcsolat, ami a történet előrehaladtával válik egyre komplexebbé, majd bemutat egy olyan világot, amiben megértésre talál a két fél. A film alapkoncepciója a döntések súlyára helyeződik, megnyílik a lehetőség a szereplők számára, hogy megtapasztalhatják az alternatív valóságú énjeik képességeit, életkörülményeit. Tehát kapnak egy viszonyítási alapot, hogy a film kezdetén megismert valóság hol is helyezkedik el az alternatív valóságok között, és mint kiderül, ez az a valóság, amiben nem értenek semmihez, és amiben leginkább távol állnak az általuk elképzelt sikertől.
A lány, miután megismerte, hogy a többi univerzumban sem találja a helyét, ugyanis egyikben sem törődnek vele a szülei, hiába léteznek sikeres valóságok, nem tud boldog lenni, mert nem érzi, hogy szeretnék. A lány, mint kiderül, testesíti meg a gonoszt, aki el akar pusztítani minden olyan valóságot, amiben az anyja nem foglalkozik vele. Sokszor láthatjuk különböző túldíszített felszerelésben, ez annak köszönhető, hogy az anyukája álma mindig is az volt, hogy énekesnő legyen. Azokban a valóságokban, ahol a lány túldíszített ruhákban jelenik meg, az anyja álmát próbálja megvalósítani, akinek ez nem sikerült. Amelyik valóságban pedig az anya énekesként jelenik meg, ott a lánya nem létezik, ugyanis azt a döntést hozta, hogy egyedülállóként karriert épít énekesként. Mindezalatt az apa több alteregóját is megismerhetjük, a bénától a karizmatikuson át a sikeres üzletemberig.
Az anya kezdetben próbál menekülni a lánya elől, azt gondolván, hogy ő is a több ezer valóság egyikévé válhat, amelyikben halálra van ítélve, ugyanakkor fokozatosan fejlődik, egyik univerzumból a másikba ugrálva sajátít el új képességeket, és egyre inkább ráébred arra, hogy mindvégig benne volt a hiba.
A lány képtelen belátni, hogy számára nem létezik olyan valóság, amiben boldog lehet, hiába keresi azt az anyukáját, aki foglalkozik vele, nem találja. Kilátástalanságában létrehoz egy olyan anomáliát, amivel megsemmisíthet minden alternatív valóságot egyidejűleg. Ezek után következik egy jelenet, amiben egymásnak esik anya és lánya, és kiderül, hogy a lány sosem akarta őt bántani, mindvégig az volt a célja, hogy meghallgatásra találjon, ami úgy érzi, ebben a valóságban lehetséges. Megismerteti nézőpontját, és teljes képet ad az anyja számára érzéseiről, és mint kiderül, a lány az anomáliával nem mindent akarna elpusztítani, hanem meg akarna szökni az összes valóságból azzal, hogy csak önmagát pusztítja el, de ezt követően az anyja is rászánja magát, hogy lányával együtt lépje meg a megsemmisülést. Mint kiderül, a lány azért mutatott meg mindent az anyjának a hatalmával, mert azt várta, hogy hátha az anyja meg tudja győzni őt, hogy van más módja, hogy értelmet nyerjen a létezésük, de úgy tűnik, hogy ugyanazon a véleményen vannak.
Az anya visszanéz egy másik valóságba, ahol a férjét látja, ahogy vitatkozik és megold egy látszólag megoldhatatlan szituációt. Ez az a pont, ahol eljut a film a csúcspontjához, és átlép át egy határt, ami felemeli a mesterművek kategóriájába, ugyanis a férj mindvégig magában hordozta a megoldást, amelyet eddig nem tudott felszínre hozni az elnyomása miatt. Itt el is hangzik az apa részéről egy nagyon erős mondat abból a valóságból, amiben nincs közös gyerekük, mert mindkét szülő külön utakon járt. Ez a mondat vezeti rá az anyát egy új nézőpontra.
Mint végkifejlet, a film három kimenetelt is előrevetít, és olyan értékeket mutat be a maga módján, amivel minden embernek tisztában kéne lennie: az egymás iránti szeretet és odafigyelés fontosságát. Ez a film lineárisan fokozza a hangulatát, és a komolytalanból egy nagyon komoly témára ébreszti rá a nézőt, ami a családi köteléket helyezi előtérbe a személyes érzésekkel szemben.
Nekem nagyon tetszett, és kifejezetten ajánlom! Egy új mestermű került a listára. 10/10. Zseniális alkotás, biztosan újra fogom nézni többször is.
akció | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték
Borzalmas fenyegetés készül eltörölni az összes, létező univerzumot. Látszólag semmi remény arra, hogy bárki is megmeneküljön, de talán még nincs minden veszve. A létet... több»
Szereplők: Jamie Lee Curtis, Michelle Yeoh, Jenny Slate, Harry Shum, Jr., James Hong