2022.04.29 01:07 accattone Olvasottság: 848x
2

Hiteles hang

A Love, Victor és a Young Royals mellett ez az a sorozat, ami bárcsak lett volna az én középiskolás koromban! Szívet melengető, pozitív, az Euphoria ellentéte. Igazából habkönnyű, binge-elhető tavaszi szerelmesfilm-sorozat, de tartalmaz olyan hangsúlyos elemeket, amelyek előkerülhetnek egy meleg-, bi-, transzszexuális tinédzser életében.

Először is, ha mások erőltetik a coming-outot, amiatt erős szorongás és önbecsüléshiány alakulhat ki, nem beszélve az evészavarról, amit ebben a filmben csak sugalmaznak (állítólag, a sorozat alapjául szolgáló képregényben ezt jobban kibontja a szerző, Alice Oseman). A bullying egy másik fontos téma, a biszexualitás pedig kevés LMBTQ+ műben jelenik meg.

Hiteles hang

Remélem, hogy a Netflix számára egyre fontosabb, hogy a tinédzsereket tényleg tizenévesek játsszák. Ez az Elit című sorozatnál nem jött össze, de itt igen. És végre "nem szépek", vagyis nem a konvencionális szépségideál alapján szépek a szereplők: az egyik egy nagyfülű gizda nyunyó, a másik egy picit testesebbnek tűnő kerekfejű srác. Baromi fontos lenne, hogy a body positivity-n már idejében elkezdjen dolgozni a kamasz kicsiny lelke. Nem arra gondolok, hogy direkt hagyja el magát fizikailag, hanem, hogy távolodjon el az irreális férfi testképtől, meg a hegemón férfi-,női-, transz képtől. A transz szereplőnk egyáltalán nem campy, nem elvarázsolt vagy misztikus (mint Jules az Euphoriában), hanem komoly, nőies figura, akit valóban transz színész alakít.

Komoly erénye a sorozatnak, hogy nem szexközpontú, annyira, hogy nincs is benne szexjelenet.

Összességében semmi olyan nincs benne, amit máshol ne láttunk volna, de akkor is jó nézni. Nekem, lassan negyvenesnek, utólagos vágyteljesítő funkciója van: sikerült, összejöttek, elképzelem, hogy nekem is sikerülhetett volna a gimiben.

És egy meglepetés: Olivia Colmantől nagyon kedves gesztus volt, hogy beugrott erre a miniatűr anyaszerepre. A jelenlétével hitelesíti, hogy ő is egy straight ally.

dráma | romantikus

A tinédzserek, Charlie és Nick felfedezik, hogy valószínűtlen barátságukból több is lehet, ahogy próbálnak eligazodni az iskolában és a szerelemben ebben a felnőtté... több»

2