2022.05.05 10:35 Kóborló Olvasottság: 301x
3

Lépcsőfokok az ismeretlenbe

Mindig is kedveltem az Írországból származó horrorfilmeket, bár, be kell hogy valljam, nem túl sokhoz volt eddig szerencsém. Amikor az elmúlt napokban belefutottam ennek a filmnek az előzetesébe, erősen felkeltette az érdeklődésemet. Nem volt megállás, látni szerettem volna. Az ír horrorfilmek közül (már, amit ezidáig láttam) mindnek volt egy elég egyedi hangulata és be kell hogy valljam, ezzel az egyedi hangulatválasztással, mindeddig nyerők voltak nálam. Ez ennél a filmnél sem volt másként.

A film történetét finoman szólva sem nevezném eredetinek, hisz számtalan alkotás dolgozta már fel ezeket az alapokat. Emiatt azt gondoltam, hogy csupán egy tucat-horrorhoz lesz szerencsém. Elég nagyot tévedtem e téren. Talán a film felénél behoztak számos olyan tényezőt, ami alaposan megváltoztatta a véleményem arról, hogy ismételten csupán egy olyan filmet látok, amit számtalanszor már az arcomba vágtak a horrort készítők.

Lépcsőfokok az ismeretlenbe

Egy másik, elképesztően jól működő dolog a filmben a misztikum volt. A film megtekintése után még mindig azon gondolkozom, hogy mennyire volt eme alkotás horror, hisz annyira erőteljesen építkezik a misztikumra, hogy talán emiatt kissé háttérbe is szorul a horror. Továbbá, azért is jár a respekt, hogy a készítők nem a jumpscarekre építkeztek, pedig őszintén bevallom, jó pár olyan jelenetet tartalmaz a film, amelyben már készültem erre.

Folyamatosan képesek voltak az erős atmoszféráját növelni, emiatt végig egy nagyon feszült hangvétel jellemezte a filmet. A filmbéli karakterek is folyamatosan fejlődtek, ezért is jár a pacsi a készítőknek. A technikai kivitelezéseiről sem nagyon lehet rosszat írni, főleg úgy, hogy a CGI és egyéb effektek szinte nincsenek is a filmben. Mind a vágás, mind pedig az operatőri munka jól sikerült, ráadásul a zenei betétek is alaposan alá tudtak dolgozni a film hangulatának.

Mindenképp egy erős alkotásról beszélünk, ráadásképp a történet befejezése többféleképpen is értelmezhető, emiatt a megtekintés után is szolgáltat bőven beszédtémát a horror-rajongóknak.

52 The Cellar  (2022)

horror

Keira Woods lánya rejtélyes módon eltűnik új házuk pincéjében. Hamar rájön, hogy egy ősi és hatalmas entitás irányítja az otthonukat, amellyel szembe kell néznie, különben... több»

3