2023.02.03 11:32 Dorkateo Olvasottság: 836x
1

Vérprofi előzményfilm lett az 1923

Igazán profi darab lett a Yellowstone új előzményfilmje. Az eredeti sorozatot túl keménynek, véresnek találtam, nem is néztem végig. A keménység persze nem sokat változott itt sem, az 1923-ban, de több lett a szépségből is, így összességében elfogadhatóbb számomra a sorozat. Valahogy a 100 évvel ezelőtti történetben jobban hihető számomra a sok véres csatározás, mint a kétezres években játszódó részekben.

Leginkább arra mutat rá a sorozat, hogy nem volt egyszerű az élet, könnyen le lehetett zuhanni a gazdagságból, a koncleső hiéna emberek csak a gyöngeség első jelére vártak. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy tényleg ilyen az élet? Tényleg csak másokat letiporva tudunk érvényesülni? Tényleg fegyverben a kézzel kell aludni, vigyázva a javainkra? Tényleg megéri a gazdagság, ha ez az ára? Értem én, hogy az amerikai western és a farm-élet valóban kemény volt, a magántulajdont védő törvények korábban nem érvényesültek úgy, mint mostanság. De az egész üzenet összességében szükségtelenül durva lett.

Vérprofi előzményfilm lett az 1923

Ismert volt számomra, hogy az őslakosok gyerekeit bentlakásos iskolákba küldték és sokszor bántak velük kegyetlenül, de ahogy ebben a filmben ábrázolják az erőszakot, az már egyenesen horrorszámba megy. Nyilván van magyarázat mindenre, a ma embere már annyi gyilkosságot látott a filmkockákon, hogy csak ilyen kemény megfogalmazásban tudja megérteni és átérezni a valóságos eseményeket.

A kivitelezés vérprofi, a casting ütős, Harrison Ford minden hősszerepben hiteles. Helen Mirren a kemény nő karakterét hozza kiválóan. Az afrikai történetszál varázsossá teszi az élményt. Ugyanakkor örülök, hogy csak a stáblistáról jöttem rá, hogy Jennifer Ehle is játszik a filmben, mert lerombolta volna bennem a jó emlékeket a Büszkeség és balítélettel kapcsolatban.

Az amerikai cukormáz persze még egy ilyen véres filmben is előbújik: itt mindenki megtalálja élete szerelmét, akit persze első látásra felismer és ásó, kapa, nagyharang.

89 1923  (2022)

dráma | western

SkyShowtime (2023.02.14.)

A Yellowstone eredettörténetének következő fejezete. Az MTV Entertainment Studios és a 101 Studios által gyártott 1932 a Duttonok új generációját követi majd nyomon a nyugati... több»

1