2023.01.08 02:27 bencenemet Olvasottság: <100x
0

Kamasztörténetek (filmek és ifjúsági regények meg a skandináv film)

Izlandi filmből nemcsak az utóbbi időben, de az elmúlt 20-25 évben azért elég sokat lehetett látni, és meg kell mondani: az izlandi film veszettül erős minőséget képvisel az európai film világában. Oda kell figyelni rá! Csak hirtelenjében Kormákur 101 Reykjavíkja, a Fúsi vagy a legutóbb szemem elé került Izlandi amazon jut eszembe. Egyébként sokkal keményebben mutatja be ez a film is - mint ahogy a skandináv ifjúsági regények úgyszintén - most éppen a tinédzserek világát, mint akár a magyar filmes hagyományban, akár az irodalomban ez nálunk "elfogadott". Már a dán Semmivel, a Jenne Teller-regénnyel sem tudtak mit kezdeni a magyar iskolákban (igaz, kezdetben a dánban sem), de a most elkészült dán filmes változatot sem nagyon reklámozták. Úgy tűnt el a hazai mozikból egy hét után, hogy a vidéki városok mozijaiba el sem nagyon jutott. Ezzel a hétköznapok keménységét megmutató - sokak által kárhoztatott - drasztikummal együtt olyan mély empátia, érzékenység és emberség jelenik meg ezekben a filmekben, amely mindenféle fóbiában szenvedő hazánkban szinte elképzelhetetlen.

Apropó: északi ölelések a kamaszok között. Lásd még a déli népek kultúráját ez ügyben, vagy megnézendő a Billy Elliot, esetleg olvassátok el a Filmkultúrában a "Ne hagyd magad, Billy!" című filmkritikát.

Kamasztörténetek (filmek és ifjúsági regények meg a skandináv film)

És ha lehet: olvassátok még a Scolar Kiadó kamaszoknak szánt sorozatának regényeit (A fiú, Semmi, Csikk, Luke és Jon, Futni valakivel, Betolakodók) vagy éppen régebbről az orosz Bocsáss meg, Madárijesztő! című regényt, esetleg ha nem tudjátok elképzelni, mi zajlik a kamaszok kemény világában, akkor javaslom előszedni egy könyvtárból az orosz Leonyid Gabisev Dúvadnevelde című regényét. De javaslom megnézésre a kazah Baighazin 2013-as, szintén kamaszokról szóló filmjét, a Harmónialeckék címűt is.

dráma

A 14 éves Balli-nak nincs könnyű dolga cikizett kívülállóként, de miután egy helyi srác beveszi őt a bandájába - akinek édesanyja nem melleslet tisztánlátó-, a két fiú... több»

0