Na, emésztgettem egy ideig, mire rászántam magam. Részben meg is bántam egy kivesézős, filmleírós, egyetlen elmefuttatáson, mondhatni "kábelen" gondolkodó vélemény miatt. A legmegdöbbentőbb, hogy egész jó lenne az elmefuttatása, amennyiben megmaradna a valóság talaján.
Először is: elsősorban dráma, éspedig elsőrangú gyanús. Másodsorban: inkább thriller, mint horror a misztikus besorolás mellett. Kissé művészfilmes, de újragondolva mégsem. Inkább minimalistának nevezném.
Akinek része volt gyászban, és annak a tényleges, letaglózó hatásában, az átlátja, megérti a filmbeli szereplők némelyikének reakcióját. Nem a hiszti, az ordítva bőgés stb. a gyász. A legtöbbünk relatíve csendben, félrevonulva éli meg.
Figyelmesebbnek kellene lenni, hiszen ez a film nem a zombiapokalipszisről szól, és a "vezeték"-es kritikus másban is mellényúlt:
- Oslo mióta svédországi főváros? Szezon-fazon kutyulás. A regény, amiből készült, na az svéd, de a norvégok (Oslo!) vitték filmre.
- Két esetben (a háromból!) nem ismerős, hanem közeli rokon tér vissza.
- Vannak ám a visszatérteknek reakciói. Látni is kell a filmet, nem csak nézni. Az egyik sír, a másik kettő minimálisan, de szemmozgatással "figyel" + ott van ugye a nyuszis rész, ahol arcmimika is akad, ha tényleg figyelsz. A legkevesebbet a legrégebben meghalt kommunikál. Ez is jelzésérték.
- Élnek ők, hiszen van szemmozgás, halkan hörgő lélegzet, a "legfrissebb"-nél pulzus és szívverés.
- Éppen hogy a halál feldolgozásáról, ill. emellett az újraéledés elfogadásáról szól.
- Amennyiben az említett úriember által említett összes aspektusát belegyömöszölték volna, egy min. háromévados, évadonként min. tízrészes sorozatra lett volna szükség, lehetőleg dél-koreai kivitelben, akiknél dívik a hangulatok túlzott kifejezése.
Egy szó, mint száz! A minimalista, emberi drámát is befogadni képes mozisoknak ajánlom, viszont a relatíve friss, szerettét elvesztő traumát átélteknek nem.

53 Élőhalottak! (2024)
Egy forró nyári napon Oslóban rejtélyes módon felébrednek a halottak, és három családot káoszba sodor, hogy elhunyt szeretteik visszatérnek hozzájuk. Kik ők, és mit akarnak? több»
Szereplők: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bjørn Sundquist, Bahar Pars, Bente Børsum