Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
87
Filmadatlap
 
26
Szereplők
32
Vélemények
13
Képek
1
Videók
A valami
 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 03. 13.
Valami ami a barátod volt, de bármikor ellened fordulhat.

John Carpenter munkásságát bizonyára már jól ismerhetjük és ezek közé tartozik sokak nagy kedvence, A valami ( A dolog ). Elképesztő, amilyen szögből mutatja be nekünk; s nem győzöm hangsúlyozni, 1982-ben, közel 40 éve, milyen egy igazán jól összerakott sci-fi horror. Maga az elképzelés, amit véghez vitt, ahogyan az ötleteit megvalósította a stábbal együtt, az elképesztő és a főszerepre Kurt Russell ideális választás volt szerintem. Jól mutatja be, ha olyan problémáról van szó, amit ember épp ésszel nem igazán bír feldolgozni, akkor mit sem számít a kötelék, az emberek közti barátság, az egész átalakul egyfajta bizonytalansággá, félelemmé, ami jól jelképezte, hogy miként fordulnak egymás ellen, ahogyan szépen haladunk a film vége felé és lesz egyre rosszabb a helyzetük. A legvégén pedig, amikor már csak ketten maradnak és reményvesztett minden, nem is emlékeztem rá, hogy nincs lezárása a filmnek, csak az hangzik el, hogy "pihenjünk egy kicsit" és vége. Összességében egy remek horrorfilmről van szó és, ha belelátunk, rájöhetünk, hogy mindezek mellett tanulságos is, milyen az, amikor egyről a kettőre beüt a kraft és az emberek csak magukban bízhatnak, mert nem tudják, ki jó és ki az, aki bármikor hátba szúrhatja őket.

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 07. 08.

Engem leginkább az emberek közötti kapcsolatnak az átalakulása fogott meg az egészben. A '80-as évek elején (mivel a hidegháború újra felerősödött) nagyon is jellemző az a fajta bizonytalanság nemcsak Amerikában, hanem az egész világon, hogy a saját társamban sem bízhatok. Ezt az érzést szerintem remekül adta át a film. A lény mai szemmel már nem biztos, hogy ijesztő, sőt olykor kissé gagyinak is tűnik, dehát akkor még a CGI még gyerekcipőben járt, úgyhogy le a kalappal, hogy ennek ellenére egy ilyen szörnyet tudtak létrehozni. Az állandó feszültség, a kamera mozgása, a nagy totálok, Kurt Russell kalapja és Morricone zenéje (itt-ott még westernre jellemző motívumok is felfedezhetők). A sci-fi és a horror érdekes egyvelege ez a film, amely az Alien sorozat mellett a zsáner egyik jól sikerült darabja.


 
Deku   2017. 07. 11.

Nagyon tetszik, hogy végig libabőrös voltam a filmtől. Ezt leszámítva nem csak pusztán ijesztgetésre akart menni a film hanem a szociális kapcsolatokat is megpiszkálja méghozzá kiváló módon.

 
dailyfilmsan   2018. 10. 26.

Van lendülete a filmnek. Kapunk 8 embert a jeges sivatagban. Napi teendőjük mellett unatkozva tengnek-lengnek egyik sarokból a másikba. Rögtön az első 10 percben berobban a film. Vigyázat 82-es szóval nagy CGI-ra ne számíts inkább nosztalgikus elemek és kitűnő vágások teszik a szörnyeket látványossá. Nem fukarkodtak a maszkmesterek az anyaggal. Találékonyak a szereplők is nincsenek értelmetlen tipikus áldozatmegmozdulások. Merész kijelentés de az én véleményem szerint jobb mint a 2011-es remake.

 
respect the movies   2018. 07. 05.

Szerintem egy igazán zseniális és hatalmas klasszikus ez a film! Mint gondolom nagyon sok horrorrajongó szereti a Carpenter filmeket és persze ez alól én sem vagyok kivétel, de egyértelműen ez lenne tőle a legnagyobb kedvencem! Vannak olyan filmek amikbe az ember nem szeretne belekötni és vannak nagyon ritkán olyan filmek, amikbe meg egyszerűen nem is lehet! Amikor először láttam ezt a filmet, na az sem az elmúlt jó pár évben volt, már akkor megfogott. Azóta szerintem nem telik el úgy év, hogy legalább egyszer ne vegyem elő és újranézzem! Nem tudnék csak egy dolgot kiemelni a filmből, de ha mindenféleképpen legalább egy dolgot meg kéne említenem belőle, az a HANGULATA lenne. Egyszerűen páratlan! Félelmetes, egyedülálló, a paranoia filmbeli megjelenítését teljesen egyedi szintre emeli. A történet is rendkívül jó és élvezhető! Nincsenek a filmben fölösleges karakterek, mindenki tökéletes és ez alól, a készítők sem kivételek! Tudom hogy most "ömlengek" a film erényei miatt, de sok kedvence lehet egy nézőnek, de nagy gondban lenne az illető, ha csak egy filmet emelhetne ki a kedvencei közül. Nálam szerencsére ez nem így van, egyértelműen EZ a film az első számú kedvencem és ha valaki még nem látta, akkor tegyen vele egy próbát!

Kurt Russell
T. K. Carter
Kurt Russell
David Clennon
Kurt Russell
 
Látványos, relatíve színvonalas, de több gyermekbetegségtől is szenvedő B-horrorként. több»
 

A film zeneszerzőjének eredetileg Jerry Goldsmith-et akarták felkérni aki visszadobta a lehetőséget, így került végül a választás Ennio Morricone személyére!

(Márton)
 

2002-ben a Black Label játékkiadó kiadta a film lehetséges folytatását, PC-re és Xbox-ra!

(respect the movies)
 

Alan Dean Foster 1982-ben írt egy regényt John Carpenter A Dolog című filmje alapján. Magyarországon ezt a regényt a Valhalla Páholy kiadó meg is jelentette 1993-ban!

(respect the movies)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.