Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
87
Filmadatlap
 
26
Szereplők
34
Vélemények
13
Képek
2
Videók

Vélemények: A valami (1982)

 
elekm90   2020. 03. 21.

legújabb vélemény

Izgalmas film, nagyon jól érezteti velünk a folyamatos paranoiát, ahol senki sem bízhat senkiben. Az idő egy picit eljárt felette, az effektek kissé nevetségesnek hatnak, de a sztori jó. 8/10

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 03. 13.

Valami ami a barátod volt, de bármikor ellened fordulhat.

John Carpenter munkásságát bizonyára már jól ismerhetjük és ezek közé tartozik sokak nagy kedvence, A valami ( A dolog ). Elképesztő, amilyen szögből mutatja be nekünk; s nem győzöm hangsúlyozni, 1982-ben, közel 40 éve, milyen egy igazán jól összerakott sci-fi horror. Maga az elképzelés, amit véghez vitt, ahogyan az ötleteit megvalósította a stábbal együtt, az elképesztő és a főszerepre Kurt Russell ideális választás volt szerintem. Jól mutatja be, ha olyan problémáról van szó, amit ember épp ésszel nem igazán bír feldolgozni, akkor mit sem számít a kötelék, az emberek közti barátság, az egész átalakul egyfajta bizonytalansággá, félelemmé, ami jól jelképezte, hogy miként fordulnak egymás ellen, ahogyan szépen haladunk a film vége felé és lesz egyre rosszabb a helyzetük. A legvégén pedig, amikor már csak ketten maradnak és reményvesztett minden, nem is emlékeztem rá, hogy nincs lezárása a filmnek, csak az hangzik el, hogy "pihenjünk egy kicsit" és vége. Összességében egy remek horrorfilmről van szó és, ha belelátunk, rájöhetünk, hogy mindezek mellett tanulságos is, milyen az, amikor egyről a kettőre beüt a kraft és az emberek csak magukban bízhatnak, mert nem tudják, ki jó és ki az, aki bármikor hátba szúrhatja őket.


 
Deku   2017. 07. 11.

Nagyon tetszik, hogy végig libabőrös voltam a filmtől. Ezt leszámítva nem csak pusztán ijesztgetésre akart menni a film hanem a szociális kapcsolatokat is megpiszkálja méghozzá kiváló módon.

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 07. 08.

Engem leginkább az emberek közötti kapcsolatnak az átalakulása fogott meg az egészben. A '80-as évek elején (mivel a hidegháború újra felerősödött) nagyon is jellemző az a fajta bizonytalanság nemcsak Amerikában, hanem az egész világon, hogy a saját társamban sem bízhatok. Ezt az érzést szerintem remekül adta át a film. A lény mai szemmel már nem biztos, hogy ijesztő, sőt olykor kissé gagyinak is tűnik, dehát akkor még a CGI még gyerekcipőben járt, úgyhogy le a kalappal, hogy ennek ellenére egy ilyen szörnyet tudtak létrehozni. Az állandó feszültség, a kamera mozgása, a nagy totálok, Kurt Russell kalapja és Morricone zenéje (itt-ott még westernre jellemző motívumok is felfedezhetők). A sci-fi és a horror érdekes egyvelege ez a film, amely az Alien sorozat mellett a zsáner egyik jól sikerült darabja.

 
dailyfilmsan   2018. 10. 26.

Van lendülete a filmnek. Kapunk 8 embert a jeges sivatagban. Napi teendőjük mellett unatkozva tengnek-lengnek egyik sarokból a másikba. Rögtön az első 10 percben berobban a film. Vigyázat 82-es szóval nagy CGI-ra ne számíts inkább nosztalgikus elemek és kitűnő vágások teszik a szörnyeket látványossá. Nem fukarkodtak a maszkmesterek az anyaggal. Találékonyak a szereplők is nincsenek értelmetlen tipikus áldozatmegmozdulások. Merész kijelentés de az én véleményem szerint jobb mint a 2011-es remake.

 
respect the movies   2018. 07. 05.

Szerintem egy igazán zseniális és hatalmas klasszikus ez a film! Mint gondolom nagyon sok horrorrajongó szereti a Carpenter filmeket és persze ez alól én sem vagyok kivétel, de egyértelműen ez lenne tőle a legnagyobb kedvencem! Vannak olyan filmek amikbe az ember nem szeretne belekötni és vannak nagyon ritkán olyan filmek, amikbe meg egyszerűen nem is lehet! Amikor először láttam ezt a filmet, na az sem az elmúlt jó pár évben volt, már akkor megfogott. Azóta szerintem nem telik el úgy év, hogy legalább egyszer ne vegyem elő és újranézzem! Nem tudnék csak egy dolgot kiemelni a filmből, de ha mindenféleképpen legalább egy dolgot meg kéne említenem belőle, az a HANGULATA lenne. Egyszerűen páratlan! Félelmetes, egyedülálló, a paranoia filmbeli megjelenítését teljesen egyedi szintre emeli. A történet is rendkívül jó és élvezhető! Nincsenek a filmben fölösleges karakterek, mindenki tökéletes és ez alól, a készítők sem kivételek! Tudom hogy most "ömlengek" a film erényei miatt, de sok kedvence lehet egy nézőnek, de nagy gondban lenne az illető, ha csak egy filmet emelhetne ki a kedvencei közül. Nálam szerencsére ez nem így van, egyértelműen EZ a film az első számú kedvencem és ha valaki még nem látta, akkor tegyen vele egy próbát!

 
harnas1207   2018. 11. 21.

Nagyon félelmetes és izgalmas film. Ráadásul elkészült a remakeje is, ami ötletesen nem az eredeti újraforgatása, hanem előzményfilmje lett. Az is nagyon jó!

 
sabnock666   2018. 03. 15.

Kurt Russel legjobb filmje ez a korai remekmű. A Menekülés New York-ból is nagyon hiteles volt,de ez még egy lapáttal rátett!!Kötelező mozi!

 
Márton   2019. 01. 21.

Rettegés a maximumon

Kevés olyan filmmel volt dolgom mint az 1982-es A valami című sci-fi horror klasszikussal! John Carpenter filmjeinek a legtöbbje kiváló alkotások voltak, de személyes kedvencem eme filmje lenne (érdekes hogy a rendezőt egy interjúban megkérdezték hogy mi a kedvenc filmje amit készített, Carpenter válasza pedig A valami volt)! A mai napig az egyik legjobb és legfélelmetesebb sci-fi horrornak tartják számon Carpenter eme remekművét, elég csak ha arra gondolunk, hogy mily rengeteg filmet inspirált A Valami című film! Az hogy a film kult-klasszikus lett, nem jött azonnal, sőt...Maga a film megjelenésekor elég visszafogott érdeklődést váltott ki a mozipénztáraknál, mondhatni akár azt is, hogy ves... több»

 
BoBamburg   2019. 01. 06.

Nemhogy a korának,hanem minden idők egyik legjobb (horror)filmje. Igazi időtálló és hatalmas erejű klasszikus. Akárhányszor látom, mindig meglep a tökéletes kivitelezés és a hihetetlen atmoszféra. John Carpenternek szerintem vannak kissé túlértékelt filmjei ( félreértés ne essék, nagyon szeretem az öreg munkásságát) de ezzel a filmmel tényleg történelmet írt.

 
D. Wolfe   2016. 06. 12.

Annyira nagyon nagyon nagy horror mesterműnek nem tartom, de tagadhatatlan, hogy elemi erejű hatást produkál. A trükkök még mai szemmel is abszolút jól működnek, és szerintem nagy erőt ad neki a minimalizmusa. Alig van zene, nincs szerelmi szál, női szereplő sem, ahogy baráti viszonyok sem. Nincs semmi, ami ellensúlyozná az elszigeteltség és a kétségbeesés érzését.

 
Syracuse   2015. 05. 13.

Mivel egy 1982-es filmről beszélünk, megkapja a 4 csillagot, mert az akkori technikához képest jó film - bár egyáltalán nem vagyunk messze a Hellraisertől, az Alien és a Star Wars pedig ekkorra már kultfilm lett. A film legnagyobb hibája szerintem az, hogy sok dologgal, ami ijesztő akart lenni, már átmentek bugyutába, és én csak nevettem rajta.

 
sipiarpi   2016. 09. 05.

Az eredetit nem láttam, így nincs mihez viszonyítanom. Egy szórakoztató filmet kapunk a szörnyes horrorok minden kellékével. Egynek jó.

 
Zoer8993   2017. 05. 29.

Nagyon ügyesen és mélyen megragadja az emberi kapcsoaltokat és annak változását is. Ezt pedig remekül visszaadta a nézőnek és ezzel izgalmas perceket teremtett. Bár ma már nem tudja megijeszteni a nézőt ez a film.

 
fcbnandi   2015. 10. 29.

Ez az egyik horror film, amit akárhányszor megnézek (főleg télen, mikor kint nagy a hó) mindig félek kinn az udvaron sötétben, mert nagyon félelmetes. Örök kedvenc.

 
moony5972   2015. 07. 11.

A speciális effektusok ebben a filmben is nagyon jók, vagyis a látványvilága igazán jó. Zene tökéletes és a színészek is nagyon szépen hozzák a tőlük elvárt karaktereket. Nem kellett csalódjak

 
portal91   2016. 06. 26.

Megvan a maga hatása, jó film, de nincs benne félelmetes jelenet, de úgy ahogy jó a film felépítése, mindenképp ajánlom a műfaj kedvelőinek. Valahogy nincs meg benne az a + ami kéne.

 
Niki18   2015. 11. 02.

egyik legjobb horror szerintem, amit télen kell megnézni otthon egyedül, amikor kint nagy hó van. Zseniális film. Legjobb horror. Nagyon jól kitalálták a történetét

 
Beniko   2015. 11. 23.

Szerintem ez egy igen látványos, olykor-olykor már szinte horrorisztikus alkotás. A történet is megállja a helyét. Ne felejtsük el, ez a 80-as évek elején készült.

 
Blindspot   2015. 10. 20.

Élvezetes kis film könnyen kedvelhető karakterekkel. Tetszik, ahogy a történetet, amit kitaláltak azt egész jól megvalósították. Sokszor esnek túlzásokba itt szerencsére nem ez történt.

 
somi   2015. 11. 22.

Mivel egy 1982-es filmről beszélünk, megkapja a 4 csillagot, mert az akkori technikához képest jó film - bár egyáltalán nem vagyunk messze a Hellraisertől, az Alien és a Star Wars pedig ekkorra már kultfilm lett. A film legnagyobb hibája szerintem az, hogy sok dologgal, ami ijesztő akart lenni, már átmentek bugyutába, és én csak nevettem rajta.

 
VargaBarnabas   2016. 05. 29.

Nagyon jó film lett, egy nagyon jó horror. A történet nagyon jól ki van találva,megvan a kellő feszültség benne és nagyon jók a szereplők is. Nagyon jól megoldották benne ennek az "aliennek" a megjelenítését.

 
ukla   2016. 04. 29.

Egy klasszikus darab amit bármikor meg lehet nézni.A bezártság êrzés teljesen klausztrofób.Lassan bontakozik és húzza az ember idegeit.Majd aztán csak tippelgetni lehet, hogy ki ember és ki nem.Tömény horror cgi nélkűl és még így is rendbe van a film mai szemmel is.

 
Garfbob10   2019. 08. 21.

Nem igazán vagyok a horrorfilmek nagy rajongója, de azért az műfaj alapabbnak számító filmjei közül szoktam néha nézni, így esett a választás a dologra is. John Carpenter filmje viszont nem a mostanában szokott, jumpscare-es ijesztgetést végzi, hanem az egyre feszültebb és feszültebb hangulatával borzolja az idegeket. A lényeket eszméletlenül jól dolgozták ki - bár a működésükkel és az inteligenciájukkal voltak felmerült kérdéseim -, és bár a szereplőkről nem sokat tudunk meg, de a színészek így is megtöltik őket élettel.

 
storeman   2015. 11. 27.

Életem egyik legjobb filmje. Végig feszültségben tart. Nagyon eredeti a forgatókönyv is, bár a dolog egy kicsit az alienre hajaz. Valószínű, hogy többször megnézem.

 
marcibodri   2015. 09. 30.

Csak 6 hozzászólás? Pedig a vilgá egyik legjobb horror filmje. Kb tutacszor láttam és kábé soha nem is fogom megunni. A maszkok, Kurt Russel szakálla minde maximálisan jó (még Morriccnoe egy taktusos zenéje is.)

 
ZsozS   2015. 11. 30.

Ez már valami!! :D Komolyan szerintem a nyolcvanas években készült egyik legjobb Sci-Fi! Végig borzongtam és féltem az egészet. Kicsit nekem is alien-es volt a hangulat.

 
bettina50   2019. 09. 13.

Kedvenc,többször nézhető,különösen misztikus és teljesen egyedi hangulatú film,ehhez a zene is telitalálat! Szerintem történelmet írt.

 
ghalleck   2016. 06. 10.

Páratlanul jó sci-fi, amelyben a látványelemek pazar maszkmesteri munkával érvényesülnek, ezért is tévesen horror a besorolása. (Csak azért, mert egy iszonyatosan feszült történet specifikusan megköveteli a véres látvány szerepeltetését, még nem lesz magától értetődően horror...) Sokan nem tudják, hogy a forgatókönyv Don A. Stuart "Állj, ki vagy?!" című tudományos-fantasztikus novellája alapján készült, és az ötvenes években egyszer már megfilmesítették. Nagy kár, hogy gyenge volt a promóciója, és az Alien fényében a kritikusok anno nem ismerték fel nyilvánvaló erényeit - kultfilmmé később a közönség avatta.

 
mgyuri   2018. 02. 22.

Zseniális hangulatú, képi világú old skool borzongás, Ennio Morricone szenzációs dallamaival, Kurt Russell-el a főszereben. A remake-kel szemben erősen ajánlott mozi!

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.