Kurt Russell is számtalan nagyon jó filmet tud felmutatni. Elég csak az olyanokra gondolni mint a Menekülés New Yorkból, A vasmacska kölykei, a Tango és Cash, a Csillagkapu, a Poseidon vagy A galaxis őrzői vol. 2.. De van még egy filmje, sőt, sokak szemében a legjobb filmje. Az a film, ami lényegében világsztárrá tette, amelyre ma már mindenki kultfilmként hivatkozik. A mozitörténelem egyik legmeghatározóbb horrorjaként tartják számon. Pedig a megjelenésekor csak rossz kritikát kapott és a pénztáraknál is csúfosan elhasalt.

Ez a film természetesen az 1982-es A dolog. John Carpenter filmje attól olyan zseniális, hogy végig fenntartja a paranoiát és bizonytalanságot, miközben a szereplők össze vannak zárva és esélyük sincs a menekülésre. A dolog egy antarktiszi kutatóállomáson játszódik, ahova egy nap egy másik közeli norvég kutatóállomásról egy kutya érkezik, akit egy norvég kutató üldöz puskával. A kutatót őrültnek nézik és lelövik, a kutyát pedig befogadják és a sajátjaik közé zárják.

Csakhogy hamarosan kiderül, hogy a kutya valójában nem kutya, hanem egy idegen lény, amely bármit és bárkit képes felfalni. Akit pedig bekebelezett, annak képes felvenni az alakját és így lényegében felismerhetetlen. Éppen ezért bárki lehet az idegen, senki sem bízhat senkiben, és ez az, ami zseniálissá teszi a filmet.

Ám 1982-ben nagyon nem így gondolták. A kritikusok egyöntetűen lassú, unalmas és vontatott filmnek tartották. Ráadásul a kasszáknál sem tudott teljesíteni. A dolog elkészítésének költsége nagyjából 15 millió dollárra rúgott, de végül alig tudott 19 milliónál több bevételt generálni.

A Universal fel is bontotta a korábban John Carpenterrel négy filmre kötött szerződését. Akkor még nem tudták, hogy mind a film, mind a rendező és még a főszereplő Kurt Russell is hamarosan már a legnagyobbak közé kerül.

Olyan rendezők nevezték pályafutásuk egyik legfontosabb élményének a filmet, mint Edgar Wright, Guillermo del Toro vagy Quentin Tarantino. Utóbbi az Aljas nyolcast konkrétan A dolog mintájára írta meg. És még Kurt Russell is szerepelt benne.

87 A dolog  (1982)

horror | misztikus | sci-fi

Miután az amerikai Antarktisz-kutató állomás tagjai összetűzésbe keverednek két norvég kutatóval, befogadnak egy szánhúzó kutyát. Ekkor azonban még nem is sejtik, hogy az... több»