Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
80
Filmadatlap
 
27
Szereplők
9
Vélemények
14
Képek
2
Videók
 
Filmdoki   2019. 01. 31.
Disztópia Carpenter-módra

A '70-es évek Amerikájában számtalan olyan alkotás született, mely kiábrándultságot, a rendszer kritikáját fogalmazta meg. Ekkor írta John Carpenter is a Menekülés New Yorkból forgatókönyvét, melynek megfilmesítése jó ideig váratott magára. Egészen pontosan a Halloween sikere kellett ahhoz, hogy az AVCO Embassy Pictures felkarolja Carpentert és megbízza két film elkészítésével. Eredetileg A köd és Az idő pallosa lett volna ez a páros, utóbbi végül némi bonyodalom miatt nem készült el, viszont Carpenter felajánlotta saját ötletét, így Snake Plissken végre vásznakra kerülhetett 1981-ben. A rendező még nem egészen volt elégedett a forgatókönyvvel, így Nick Castle-t hívta segítségül, aki kicsit ... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2016. 08. 02.

A 80'-as évek antiutópiás filmjei közé tartozó Menekülés New Yorkból egy igazi B-flm, amely a korszak akciófilmjeire jellemző összetevőkkell operál. Adva van egy elítélt, aki ha vállal egy mondhatni öngyilkossággal felérő küldetést cserébe kegyelmet kap. Azért biztos, ami biztos még bombát is beleinjekcióznak, s versenyt futhat az idővel is. A hangulata nagyon is közelít a Mad Max-hez (az ausztrál akciófilm második részét is pont ebben az évben mutatták be), s érezhető benne az a pesszimista jövőkép is, amely a '70-es években jellemezte Amerikát. Érdekes volt számomra, hogy hosszabb időt felölelő akciójelenet kevés volt benne (talán a végén lévő üldözős jelenet a kivétel), s persze egy kötelező csavarra is szükség volt, amely viszont nagyon is kiszámítható. Az antiutópiás tematikájú filmeket kedvelem, de ettől ez még nem lett a kedvencem, egy egyszeri nézésre viszont mindenképp javaslom.


 
TribeBubu   2017. 03. 04.

John Carpentert sosem tartottam nagy rendezőnek, általában B kategóriásnak tűnik a rendezése (kivéve A dolog című filmjét.) Ezt ennél a filmnél sem láttam másképpen. Viszont a kiváló forgatókönyvekből nagyon hangulatos világot képes felépíteni még ezzel a furcsa rendezési stílussal is. Bár az sem kizárt, hogy pont a stílus adja a varázsát a filmjeinek. Ilyen szempontból is tipikus Carpenter mű a Menekülés New Yorkból. Remekül kitalált jövőkép, pofonegyszerű alapsztori ötletes karakterekkel és stílusos csavarokkal (amik bizony néha klisések, de azért beleférnek.)

 
sabnock666   2018. 08. 21.

John Carpenter egyik nagyon jó filmje....Kurt Russell és Lee Van Cleef a nagy kedvenceim,emiatt is jobban imádom a filmet... Sötét hangulat,komor képsprpk,és izgalom....tömény izgalom. Jól összerakott alkotás....és a zene is szuper!Nézhető kategória....

 
Gyalog őrmester   2018. 01. 14.

Az egyik kedvencemmé vált ez a film. Baromi hangulatos és szórakoztató, bátran ajánlom mindenkinek!!!

Kurt Russell
 
Nem mondom, hogy szép fényben látjuk majd a jövőt a film megtekintése után, de az biztos, hogy úgy fogjuk érezni, hogy unalmasabb lenne a világ Snake Plissken nélkül.

7/10 több»
 

Jeff Bridges is esélyes lett volna a főszerepre, de a színész végül visszautasította a felkérést. Bridges három évvel később mégis főszerepet vállalt egy John Carpenter-filmben, a Csillagemberben, amelyben Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Clint Eastwood is esélyes volt a főszerepre. Kurt Russell, aki végül megkapta a szerepet, bevallottan Eastwood alapján formálta meg Snake Plissken karakterét.

(ArpiHajdu és Réci )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.