Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
80
Filmadatlap
 
27
Szereplők
10
Vélemények
14
Képek
2
Videók
Kurt Russell
 
ZozArt89   2019. 07. 16.

legújabb vélemény

A történet nagyon alap, a kor elemeiben gazdag film. Nem kiemelkedő alkotás szerintem viszont egy átlagos B kategóriás filmnek megteszi. Egyszer megnézi az ember és kb. ennyit tud.

 
Filmdoki   2019. 01. 31.

Disztópia Carpenter-módra

A '70-es évek Amerikájában számtalan olyan alkotás született, mely kiábrándultságot, a rendszer kritikáját fogalmazta meg. Ekkor írta John Carpenter is a Menekülés New Yorkból forgatókönyvét, melynek megfilmesítése jó ideig váratott magára. Egészen pontosan a Halloween sikere kellett ahhoz, hogy az AVCO Embassy Pictures felkarolja Carpentert és megbízza két film elkészítésével. Eredetileg A köd és Az idő pallosa lett volna ez a páros, utóbbi végül némi bonyodalom miatt nem készült el, viszont Carpenter felajánlotta saját ötletét, így Snake Plissken végre vásznakra kerülhetett 1981-ben. A rendező még nem egészen volt elégedett a forgatókönyvvel, így Nick Castle-t hívta segítségül, aki kicsit ... több»


 
ArpiHajdu és Réci   2016. 08. 02.

A 80'-as évek antiutópiás filmjei közé tartozó Menekülés New Yorkból egy igazi B-flm, amely a korszak akciófilmjeire jellemző összetevőkkell operál. Adva van egy elítélt, aki ha vállal egy mondhatni öngyilkossággal felérő küldetést cserébe kegyelmet kap. Azért biztos, ami biztos még bombát is beleinjekcióznak, s versenyt futhat az idővel is. A hangulata nagyon is közelít a Mad Max-hez (az ausztrál akciófilm második részét is pont ebben az évben mutatták be), s érezhető benne az a pesszimista jövőkép is, amely a '70-es években jellemezte Amerikát. Érdekes volt számomra, hogy hosszabb időt felölelő akciójelenet kevés volt benne (talán a végén lévő üldözős jelenet a kivétel), s persze egy kötelező csavarra is szükség volt, amely viszont nagyon is kiszámítható. Az antiutópiás tematikájú filmeket kedvelem, de ettől ez még nem lett a kedvencem, egy egyszeri nézésre viszont mindenképp javaslom.

 
sabnock666   2018. 08. 21.

John Carpenter egyik nagyon jó filmje....Kurt Russell és Lee Van Cleef a nagy kedvenceim,emiatt is jobban imádom a filmet... Sötét hangulat,komor képsprpk,és izgalom....tömény izgalom. Jól összerakott alkotás....és a zene is szuper!Nézhető kategória....

 
TribeBubu   2017. 03. 04.

John Carpentert sosem tartottam nagy rendezőnek, általában B kategóriásnak tűnik a rendezése (kivéve A dolog című filmjét.) Ezt ennél a filmnél sem láttam másképpen. Viszont a kiváló forgatókönyvekből nagyon hangulatos világot képes felépíteni még ezzel a furcsa rendezési stílussal is. Bár az sem kizárt, hogy pont a stílus adja a varázsát a filmjeinek. Ilyen szempontból is tipikus Carpenter mű a Menekülés New Yorkból. Remekül kitalált jövőkép, pofonegyszerű alapsztori ötletes karakterekkel és stílusos csavarokkal (amik bizony néha klisések, de azért beleférnek.)

 
Nem mondom, hogy szép fényben látjuk majd a jövőt a film megtekintése után, de az biztos, hogy úgy fogjuk érezni, hogy unalmasabb lenne a világ Snake Plissken nélkül.

7/10 több»

A film összbevétele 50 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Jeff Bridges is esélyes lett volna a főszerepre, de a színész végül visszautasította a felkérést. Bridges három évvel később mégis főszerepet vállalt egy John Carpenter-filmben, a Csillagemberben, amelyben Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Clint Eastwood is esélyes volt a főszerepre. Kurt Russell, aki végül megkapta a szerepet, bevallottan Eastwood alapján formálta meg Snake Plissken karakterét.

(ArpiHajdu és Réci)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.