Vonzanak más kultúrák filmjei, feltéve, ha azok nem koreaiak, azokat ki nem állhatom valamiért. Lehet, hogy túl sok béna és öncélúan erőszakos koreai akciókrimit láttam a 2000-es évek elején, ami miatt elegem lett belőlük. Marokkói filmet azonban eddig még nem láttam, és azt hiszem, ennél a mostaninál jobbal nem is kezdhettem volna. Nagyon beszippantott, elrepült a különben nem is rövid játékidő.
Maryam Touzani nagyon jó rendező, és a szereplők is annyira jól játszottak, hogy ez önmagában is elég lett volna, de külön öröm volt ebből a szögből betekinteni a marokkói életbe, amit utazóként egészen más irányból láthattam korábban, bár már akkor is nagyon izgalmas társadalmat és kultúrát ismertem meg, klassz emberekkel találkoztam.
Mindenkinek azért nem való ez a film, kell hozzá egy multikulturális érdeklődés, és tudni kell ráhangolódni a cselekménysíkon ingerszegény és lassú, ehelyett érzelmi vagy lelki síkon gazdag műfajra. Aki homofóbiával küzd, az is kerülje el, még akkor is, ha ez egy olyan film, hogy ennél kevésbé zavaróan még talán sehol nem láttam megjelenni az azonos neműek közötti vonzalmat. A fényképezés a sok közelivel, a részletekkel igazán különleges, a zenék is nagyon passzoltak, valahogy minden nagyon jól működött együtt, minden egyensúlyban és harmóniában volt.
Halim egy szabó, kaftánokat készít kézzel az egyik marokkói város óvárosának egy üzletében. Felesége nagyon beteg, egyre csak fogy. Nagyon szeretik egymást, csak hát a manus más ligában játszik, legalábbis egyre gyakrabban. Küzdött ez ellen korábban, megfelelve a társadalom elvárásainak, de már nem tud szembemenni önmagával. Ettől még továbbra is dúl a szerelmük, csak közben van ott egy szabósegéd srác is, meg bizonyos közfürdői látogatások, érdekes a helyzet. A film végén Halim olyat lép, hogy le a kalappal. Minden szereplő nagyfokú érzelmi intelligenciát tanúsít, most ez vagy egy ennyire rendben lévő társadalom, vagy egy idealizált történetet láthattunk, mindenesetre ha jön még szembe marokkói film a jövőben, rá fogok próbálni arra is.

69 A kék kaftán (2022)
Egy középkorú szabó és felesége kapcsolata a feje tetejére áll egy új, jóképű tanonc érkezése miatt. több»