2023.05.11 17:07 Kóborló Olvasottság: 785x
1

Mesterséges intelligencia által vezérelt gyilkos ház

Amikor szinte nem telik úgy el egy hét, hogy ne fussak bele valamelyik hírportálon egy olyan cikkbe, hogy a mesterséges intelligenciával megáldott kütyük hol is tartanak jelenleg fejlettség szintjén, és erre a napokban rátalálok jelen filmecskénkre, gondoltam, teszek is vele egy próbát, merthogy a kíváncsiságomat azért sikeresen felkeltette a Margaux, a gyilkos otthon címre keresztelt alkotás. Lássuk hát, hogy milyen is lett!

Amikor belefutottam a film előzetesébe, be kell valljam, annyira nem voltam meggyőződve arról, hogy tartalmas, minőségi szórakozást fog nyújtani eme produkció (bár a történetének a koncepciója mindenképp érdekesnek tűnt előjáróban). A film történetének alaptézise finoman szólva is lerágott csont, hisz megszámlálhatatlan mennyiségben készültek már olyan horrorfilmek (és fognak is készülni), amelyek azzal indítanak, hogy pár fiatal karakter elvonul lazítani egyet valahova. Általában a bulizni vágyó fiatalokat rövid időn belül vagy egy (vagy több) gyilkos kezdi el terrorizálni, vagy valami természetfeletti dolog kezdi meg a levadászásukat (na ugye, hogy lerágott csont). Nos, a Margaux, a gyilkos otthon címre keresztelt filmünk is ezt az alapfelállást veszi kiindulópontjának, emiatt pedig a film első negyedórája mi mással telne el, mint a filmbéli karakterek felvonultatásával. Eme szereplők a már unalomig használt, klisés karakterek, ekkor pedig a film nézője már el is kezdi felállítani az úgynevezett elhalálozási sorrendet közöttük. Csakhogy itt érkezünk meg az első olyan dologhoz a filmben, amit mindenképp a pozitívumai közé sorolható, méghozzá, hogy a film forgatókönyvírói legalább megpróbálták érdekessé tenni eme klisékből felépített karaktereket. Írhatnám akár azt is, hogy némi karakterfejlődésen is át fognak esni egyes szereplőink a játékidő alatt, és be kell valljam, ez nekem kimondottan tetszett. Továbbá azt is a film pozitívumai közé sorolnám, hogy a gonosz megjelenítése is igencsak üde színfoltja a mostani horrorfilmes felhozatalnak. Na már most a film történetvezetése finoman szólva sem pörgős, sőt, mondhatni, hogy igencsak lassú mederben folydogál, de a szokatlan felállása miatt mindvégig szinte tapintható a feszültség, és számomra már ez is elég ahhoz, hogy élvezettel nézzem azon jeleneteket a filmben, amik még egy kicsit talán a jövő (vagy nem). Merthogy a Margaux, a gyilkos otthon egy hi-tech horror! Van itt minden olyan dolog, ami akár megrémítheti azon nézőket, akik kevésbé befogadóak a mesterséges intelligencia térhódításával kapcsolatban.

Mesterséges intelligencia által vezérelt gyilkos ház

Na de térjünk vissza egy-két gondolat erejéig még a filmbéli karakterekhez (akik között már a film első negyedórájában elkezdtem az elhalálozási sorrendet felállítani). Mivel a forgatókönyvírók némiképp foglalkoztak eme karakterek megalkotásával, így meglepődve vettem észre magamon azt, hogy érdekel a sorsuk. Ráadásul a szereplőválogatás is egészen jól sikerült, még úgyis, hogy eme színészek közül csupán egyet ismertem mindeddig (a Clayt alakító Richard Harmont, aki a 2014-2020-ig tartó The 100 sorozatból vált ismerté számomra), de a további szereplők is üde színfoltjai voltak a produkciónak. Ráadásul még a film zenei betétjei is igencsak jól harmonizáltak a történettel, szóval erre is jár a pluszpont.

Na de, hogy ne csak pozitív dolgokat írjak a filmről, sajnos azért akad egy-két negatívum is benne. Az első, amit e téren megemlítenék, az a technikai kivitelezés. Talán még ezzel volt a kisebb gondom, ugyanis voltak azért benne olyan jelenetek, amiket egészen jól sikerült megoldaniuk, így pedig némiképp feledtetni tudták azt a pár kevésbé elfogadható technikai kivitelezést, ami szemre azért nem sikerült annyira meggyőzőre. Viszont sajnos a film utolsó negyedére előkerül a film történetének a hiányosságai (avagy motivációhiánya), amivel viszont nem tudtak igazán mit kezdeni az írók, és ez nálam legalább egy teljes csillagot le is vett a végeredményéből.

Összegezve a filmet, egy kimondottan érdekesnek nevezhető tech-horrort kapunk, ami csupán a végére esik kissé össze, de még így is bőven megérte a ráfordított időt.

horror | thriller

Egy csapat főiskolás barát bérel egy elegáns házat egy hétvégi bulizáshoz. Rövidesen rájönnek, hogy Margaux-nak, a ház szuperfejlett mesterséges intelligenciájának sötét... több»

1