2022.11.09 15:22 Emmersson Olvasottság: 1761x
2

Egy banális abszurd

Buta és komoly hibái ellenére is fordulatos, feszült thrillert láthatunk négy epizódban. Nem popcornrágcsáló laza sztori, hanem egyenes derékkal ülésre késztető, komor, furcsa történet. Párhuzamosan követhetünk két eseményt. Ezek nyilván végül összefutnak, de ez a végén érdekes, közben nem agyalunk ezen.

Egyik szálon Angliában egy lelkész családja körül forog a véletlenek és félreértések szülte tornádóvá növekedett szellő; míg a másik szál főszereplője egy halálraítélt feleséggyilkos az USA-ban. Ő azért érdekes, mert kriminológiát oktatott korábban, most pedig rejtélyekkel fordulnak hozzá, melyeket rendre meg is old. A lelkész egy rendes ember, egy valóban jó ember, de mégiscsak apa és férj. Ez bárkiben felülírja az "alapkódot", és állattá válhat a családját védve.

Egy banális abszurd

Sajnos, a konfliktust kiváltó események nem életszerűek, logikátlanok. (Ha megkérnek, hogy rejtsünk el egy pornós pendrive-ot, azt nem dobjuk a kulcsos kosárba! Ha azt a szemünk láttára valaki használná, nem hagyjuk!) Néhány szereplő viselkedése és döntései ellentmondásosak, fontos és nyilvánvaló kérdéseket nem tesznek fel maguknak, majd hibásan lépnek emiatt. Ezektől eltekintve viszont mind a további történések, mind a reakciók rendben vannak. Lassan összefut a két sztori. Színészi játékban nincsen hiba, mindenki profi. Janice annyira undorító, hogy legszívesebben végeznénk vele, de szép lassan, hadd szenvedjen. Egy sunyi és aljas számító dög, ami persze egy sarokba szorított intelligens embertől várható is. Jefferson hideg, magabiztos, miközben esendő és fél a közelgő kivégzésétől. A lelkész érzelmi skálája a legmozgalmasabb, mint egy hullámvasút, fel-le lendül és zuhan a jó és rossz közt. A felesége igazi anyatigris, de nem borul el az agya, szinte végig racionálisan gondolkodik. Janice barátnője picit halovány, de nem ő viszi a sztorit, igazából másodvonal, mint Jefferson cellaszomszédja, a poénos "diktafon", vagy épp a lelkész fia. Összességében érdekes ez a hibrid történet, melyben keveredik a bohózatok banalitása az abszurddal és a thrillerrel.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Egy amerikai halálraítélt és egy angol plébánia pincéjében rekedt nő útjai a legváratlanabb módon keresztezik egymást. több»

2