2024.05.25 12:58 fankbringa Olvasottság: 108x
1

Jenny from the boot block

A film 4 részre osztható. Van 32 perc bevezető, aztán 17 perc fokozódás a drámai pontig, majd 20 perc küzdelem, 20 perc magyarázkodás és végül a könnyes befejezés. J. Lo. feszülős nadrágban osztja az igazságot mindenkinek, mint egy messiás messze földön, elszakadva a hazájától.

Az első 32 percben megkapjuk a háttértörténetet. A lázadást, a háborút, a technológiát, és megismerjük a messiást. Legalább ötször jó hangosan felnevettem, akkora sületlenségeket hordtak össze tudományos tartalomként. Szerencse, hogy nem moziban voltam. Egykor a 2012-t moziban néztem, a körülöttem ülők szúrós tekintetei kereszttüzében. Itt csak a kiválóan megrajzolt, hibátlanul elmondott történet szippantott be, leszámítva persze a tudományos álcát. Itt a robotok nem füsttel, hanem sziruppal működnek.

Jenny from the boot block

A következő 17 perc elhozza Atlas látványos szenvedését. Itt monodrámába csapunk át azzal a hanggal a fejünkben, ami eltereli a gondolatoka a szenvedésről, hogy vajon a klausztrofóbia lesz a következő kötelező elem, vagy a dühös kiabálás? Persze kárpótol minket J.Lo. szépen megkoreografált arca, így a távirányító a helyén marad.

Miután megvolt a felvezető, megküzdötték a pixelek a sorsdöntő csatáikat a képernyőn, hogy aztán lehulljanak, és egy kupac pixelt alkossanak a pixelmezőn. Na jó, ennyire nem siralmas a grafika, de az biztos, hogy a világítást és árnyékolást még egy ideig fejleszteni kell, hogy meglegyen a csettintős élmény. Olyan sok minden mozog egyszerre a képernyőn, hogy egy kaméleonnak is nehezére esett volna lekövetni. Nekem nem sikerült.

Ahogy átmegyünk a lelkizős szakaszba, a téma már nem a tudomány, hanem a filozófia. Kiváló váltás, és meg kell dicsérjem a szövegírókat, mert a dilemmák nagyon összeszedettek és aktuálisak. Talán ez volt az egyetlen rész, ahol oda tudtam figyelni és megállapítani, hogy a filozófia jobban megy nekik, mint a fizika. Sok elgondolkodtató kérdést megvitatnak, amin el lehet gondolkodni.

A győzelmi mámort és annak körülményeit fedezze fel a kitartó néző.

A történet maga egy népmese. Divatos szóval propagandafilm. Elmeséli, hogy megszületett a hős AI, aki a reményt mutatta az embereknek, és megszületett a messiás, aki elhozta az AI-t az embereknek. Sajnos az AI rossz útra tért, de semmi gond, mert a messiás segített kifejleszteni az új AI-t, aki legyőzi a régi AI-t. Sajnos, a messiás nem bízik az AI-ban, és ahogy a nézőknek illik, úgy mutatja a főhősnek is a bitkolbász, hogy mikor éri el az AI világ 100%-os elfogadását. A mesénk végére a hős elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését. Sajnos a szinkron szerint is AI az MI, de mindegy. Amióta az LLM-et AI-nak hívjuk, ez már csak szőrszálhasogatás.

A történet nem ér meg 4 csillagot, de a megvalósítás igen. Mivel a látvány elviszi a hátán a filmet a gyengécske történet ellenére, megkapja a 4 csillagot. A sorozatokban/netflixen kötelező hosszas lelkizős, szenvedős rész is akcióba ágyazott és rövid, így emeli a film színvonalát.

Jennifer Lopez tisztességeset alakít, nem volt hiányérzetem. Simu Liu szintén nagyon kitett magáért. A többiek nem kaptak sok esélyt, de azt megragadták és éltek vele. A színészi játék a keretein belül kiváló.

Sci-fi rajongóknak, középiskolásoknak, AI téma iránt rajongóknak, gépektől rettegőknek, űrharc kedvelőknek megtekintésre ajánlott. Főzőműsorok kedvelői kerüljék nagy ívben. Vasaláshoz ideális, többszöri megtekintés a történet sekélyessége miatt nem valószínű.

59 Atlas  (2024)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Egy sötét jövő, ahol egy mesterséges intelligenciával rendelkező katona úgy dönt, hogy a háborút csak úgy lehet megszüntetni, ha kipusztul az emberiség. több»

1