2024.01.03 10:15 kabel Olvasottság: 155x
0

Ki a főszereplő?

A May December egy komplex film egy nem normális kapcsolatról remek színészi játékkal és meglepő karakterekkel, azonban a történet ennél sokkal többel nem szolgál, és nem igazán csinál semmit cselekményével, csak elénk tárja, hogy mi értelmezzük. És hát van is mit értelmezni, történetünk főszereplője Elizabeth, egy színésznő, aki egy kisvárosba utazik, hogy Gracie és Joe életébe bepillantást nyerjen a készülő filmje kedvéért. Gracie egy ötvenes nő, aki 35 évesen szexuális viszonyt folytatott az akkor 13 éves Joe-val. Rajtakapták, börtönbe került, ahol gyermeke született a 13 évestől, majd a börtön után összeházasodtak, és lett még két gyerekük.

Ebbe a furcsa közegbe kapunk mi is bepillantást, sőt több mint bepillantást, hisz a színésznő nem csak megismerni akarja a szituációt, hanem el is játszani azt, bekerülni a szerepbe, és megérteni annak okait. Ez a fajta keretezés meglepően jól működik, és nagyon organikusan engedi, hogy a film történelmet meséljen, és interjúalanyokat dobjon be anélkül, hogy megtörné a narratívát. Ironikus, hogy a film részben a színészetről szól, mert majdnem mindenki a család körül úgy látja, hogy minden a legnagyobb rendben van, holott akadnak itt problémák. Joe és Gracie érzelmileg nem fejlődött az utóbbi tíz évben, mindketten visszamaradtak, és vannak jelenetek, ahol a gyerekeik felnőttesebbnek tűnnek, mint ők maguk.

Ki a főszereplő?

Gracie elmondása szerint Joe kezdeményezte kapcsolatukat, azonban szinte minden velük töltött jelenet kényelmetlen és fura, és ebbe a film rendesen beleáll. A felépített hangulat zseniálisan nyomasztó és idegenítő. A vágás, a kompozíció, a hangeffektek egyfolytában ezt támasztják alá. Mindenki pont nem úgy van komponálva és beállítva, ahogy azt várná az ember, és ez akár amatőrnek is hathat, de ennél a filmnél érezni, hogy ez egy tudatos alkotói döntés volt. A rendező hagy rengeteg időt gondolkodni a karakterek dinamikáján. Talán kicsit sokat is, és úgy érzem, a történetben felmerülő érzelmek végül nem bontakoztak ki egy ütős lezárásban, és a film egyszerűen csak elhal. Ez a fajta katarzismentesség kicsit meglepett, de egy idegenítő filmnél akár még erény is lehet.

dráma | romantikus

Amikor Gracie és Joe életéről játékfilmet akarnak forgatni, Elizabeth Berry, egy hollywoodi színésznő Maine-be utazik kutatás céljából, mivel a filmben ő alakítja Gracie... több»

0