![]()
Ahogy láttam, hogy ez egy tini dráma, egyből felkeltette az érdeklődésem. A naiv báj és a felfedezés izgalma odaszögezett a sorozat elé. Mi rossz lehet egy olyan sorozatban, ami a lányok növekvő hatalmáról és a politika szégyenéről szól? Erről majd később. Naomi Alderman annyira megszerette a szolgálólány meséjét, hogy kedvet kapott az íráshoz és előjött az áramos ötletével. Nem akart semmi férfi befolyásolást a történetben, ezért csak nőkkel dolgozott. A végeredmény egy végtelenül feminista görbe tükör, ami leírja, hogy mi történik, ha az elnyomottak hatalomra kerülnek.
Toni Collette szerintem szuper volt. Jól hozta a hatalmával nehezen megbirkózó anyut, aki megszerezi a még nagyobb hatalmat és elpazarolja. Látszott, hogy nem nő bele a szerepébe és esetlenül imbolyog a politika lövészárkában. Nagyon nem volt hatalmat sugárzó szereplő, de nem is ez volt az ő szerepe. Toheeb Jimoh nagyon szerethető optimista ellenpólusa volt a sok villámszórónak. Szinte már nőies volt a karaktere, de mégis meg tudott maradni az objektív külső szereplőnek, akiért az egész világ rajong. Nagyon sajnáltam, hogy kimaradt a szex jelenete a sorozatból, mert a könyvben igen fontos eleme volt a történetnek, de abszolút érthető. Finoman szólva veszélyes lenne filmre vinni. Halle Bush és Auli'i Cravalho egyszerűen a bénázás és a flow között cikázott. Számomra semmi maradandót nem alkotott. Végig sikerült a hátukon vinni a sorozatot, ami az ő érdemük és ehhez felnőttek. Ria Zmitrowicz, Zrinka Cvitešić, Ana Ularu számomra a tökéleteset alkották. Erőteljes, határozott és elismerésre méltó alakítás volt minden jelenetben. John Leguizamo egyik kedvenc színészem. A történetben szinte jelentéktelen a befolyása, ami kontrasztot ad az otthoni női elnyomásnak. Külön tetszik ennek a mellérendeltségnek a végkifejlete az évad végére.
![]()
A történet jó. Kedves, szerethető és odaszögez, szinte várom a következő részt, a következő jelenetet. A sorozat sajnos nagyon lassan indul. Az első két epizód végére azon gondolkoztam, hogy inkább nézek bármi mást, mint ezt, annyira káoszos az egész. A harmadik epizódtól végre beindultak az események és több szálon előre haladva mindenki döntésének a következményét láthattuk. Ahogy A hatalom és a szabadságvágy egymásnak feszülnek, A hatalom folyamatosan darálja be a szereplőket és a végére csak káosz és ismeretlen út marad.
Sorozathoz képest nagyon szépen megrajzolták a trükköket. Nekem nem volt hiányérzetem. Kellemes látvány és élmény jött át miatta a sorozatból. Szép látványelemek minden tekintetben. Egy misztikus történethez illik a varázslatos grafika és ezt megkaptuk.
Jó látni a sok gondolatkísérletet, ahogy megelevenedik a képkockákon és látványosan szórakoztat minket. Próbáltak olyan impulzívan és lendületesen közelíteni, mint ahogy a szolgálólány tette, de sajnos ez a kiszámíthatóság kárára ment, amitől nagy volt a lemorzsolódás. A lezáró részre még kíváncsiak voltak a nézők, aztán a feledés homályába került. Egy jó ötlet nem elég jó megvalósítása elintézte, hogy egy tavaszi sláger maradjon.
Az évad lezárását sajnos nem tudom megbocsátani. Valami elképesztően béna és bugyuta lett. Olyan irányba vitte el a karaktereket, amit nehéz megmagyarázni az író csapatnak. Értem, hogy sok fordulatot vitt bele, amit utána egy egész évadon keresztül ki lehet bontani, de én azt éreztem, hogy csak simán széthullik a második évad, ha ezt komolyan gondolják. Úgy tűnik komolyan gondolták, mert hivatalosan is véget ért a történet a 9. epizódnál, a második évadot már nem rendelték meg.
Ajánlott a tini drámák rajongóinak és a feminista lelkületűeknek. A férfiak is elégedetten csettinthetnek egy-egy visszavágáson, ha bírják a felesleges drámázást.
75 A hatalom (2023)
Egy csapat tizenéves lány rejtélyes módon különleges képességre tesz szert, amely lehetővé teszi számukra, hogy akaratuk szerint áramütést mérjenek az emberekre. több»
Szereplők: Toni Collette, Alice Eve, John Leguizamo, Eddie Marsan, Josh Charles