![]()
Már az első megtekintés közben is volt bennem egy furcsa hiányérzet. Nem tudtam pontosan megfogalmazni, csak azt éreztem, hogy valami nem áll össze teljesen. Az újranézés során, majd ahogy egyre több apróbb-nagyobb logikai bukfenc, elvarratlan szál és karakterkezelési probléma vált nyilvánvalóvá, ez az érzés csak erősödött. Sokáig hittem abban, hogy mindez szándékos.
Hogy lesz még egy utolsó csavar, egy 9. rész, ami visszamenőleg értelmet ad a furcsaságoknak. Ha van sorozat, ami ezt meg meri lépni, gondoltam, akkor az a Stranger Things. Sajnos nem így lett.
![]()
Az évad egyik legnagyobb problémája számomra az volt, hogy több, korábban kiemelkedően fontos karakter, Joyce, Hopper, Eleven... sajnos még folytathatnám, látványosan háttérbe szorult. Ezzel párhuzamosan olyan szereplők kerültek fókuszba, akik eddig szinte alig voltak jelen (igen, Holly…), ami egy lezárásnál különösen furcsa döntés. Nem azért fájó ez, mert az új karakterek önmagukban rosszak lennének, hanem mert az érzelmi súly nem ott landolt, ahol éveken át felépült. Pedig lehetett volna ez jó. Nagyon sokféleképpen lehetett volna jó. És ami igazán fájdalmassá teszi az összképet: még így is adott rengeteg emlékezetes pillanatot, vagyis megvolt benne a lehetőség. Joyce és a fluxuskondenzátor abszurd, mégis szívmelengető jelenete, Derek üdítő jelenléte, aki talán a leggyorsabb és leglátványosabb karakterfejlődésen ment keresztül a sorozat történetében, vagy maga az epilógus, amely egy közel tízéves utazást zárt le. Éppen ezért különösen szomorú, hogy az utolsó évad, és főleg annak második fele, sokunkban inkább keserű szájízzel marad meg. Fontos azonban kimondani: mindez nem veszi el azt a tényt, hogy a Stranger Things a 21. század egyik meghatározó sorozata lett. Csak épp egy kicsit elfáradt írókkal, írással és karakterekkel ért a végére. És talán ez is része a történetnek. A Stranger Things mindig is inkább felnövéstörténet volt, mint sci-fi vagy horror. Miközben a szereplők felnőttek, mi, nézők is változtunk velük. Lehet, hogy már nem ugyanazt keressük benne, mint az elején, de attól még az út, amit bejártunk vele, vitathatatlanul fontos marad.
UI: tényleg… miért változott pirosra a nyíl színe?!
65 Stranger Things - 5. évad (2025)
1987 őszén a város romokban hever, és hőseinket egyetlen cél egyesíti: meg kell találniuk és meg kell ölniük Vecnát. De ő eltűnt – tartózkodási helye és tervei... több»
Szereplők: Winona Ryder, Linda Hamilton, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, David Harbour