2025.06.12 03:29 Sachiko Olvasottság: <100x
1

The Best

A dal címe, ami olykor felcsendül a háttérben: The Best. Sosem szerettem a „leg”ekkel kezdődő szavakat igazán. Mégis miben és hogyan mérjük azt, hogy ki a legjobb, ki a legnagyobb, ki a legkiválóbb? Mindig úgy gondoltam, hogy az embereket nem lehet ilyen egyszerűen meghatározni. Ez a sorozat pedig éppen ezeknek a legeknek a mélységeit és sokrétűségeit boncolgatja.

Hogy mennyire valósághűen ábrázolják Sennát ebben a sorozatban, nem tudom, távolról sem vagyok F1 rajongó. De akárhogy is, ez a pár óra képes volt alapjaiból bemutatni egy olyan embert, aki talán tényleg nagyon közel áll ahhoz, hogy a legjobbként emlegessék.

The Best

A sorozat remekül láttatja és érzékelteti az élet brutális és kegyetlen oldalát. Olyanok hoznak fontos, sokszor életbevágó döntéseket, akik sosem ültek versenyautóban, és akiket az érdekek hajtanak mindenekfelett. Sennát is sok igazságtalanság érte, gyakran egyszerűen azért, mert más volt, mint a többiek. Nyíltan kimondta, amit gondolt, nem bújt meg az ujja mögött, és sosem adta fel azt, amiben hitt.

Sok kritika érte a viselkedését, magatartását illetően is. De hát a hősök sem azok, akiket mindig ünnepelnek, és a hősök sem azok, akik mindig a társadalom által „helyesnek” vélt úton járnak. És hogy hős-e Ayrton Senna? A róla készült sorozat alapján nagyon úgy tűnik, hogy igen. És nem azért, mert valamiféle világmentősdit játszott volna, hanem azért, ahogyan élt, és amiket tett. Hazafi volt, és a végletekig hajthatatlan.

Gyerekkora óta a céljaiért és az álmaiért dolgozott. Tudta, hogy mit akar elérni, és hogy ahhoz mit kell tennie. Tudta, hogy mire képes, és nem hagyta magát. Sosem hagyta, hogy a világ mondja meg, ki ő, és mennyit ér. Nyerni akart, és meg akarta mutatni a világnak, hogy képes rá, és hogy annál sokkal többre is képes. Mert a győzelmeiben egy egész nemzettel osztozott, és a legutolsó rajtkor is, nemcsak magáért versenyzett...

Az utolsó rész előtt kicsit utánaolvastam Senna életének és halálának. Ahogy néztem az utolsó epizódot, végig az motoszkált bennem, hogy miért. Miért nem lépett vissza a versenytől, miért kellett így történnie? Hiszen annyi jel volt, és annyi ok, amiért felhagyhatott volna a versennyel. Akkor meg miért nem? Végül az utolsó képkockákon megértettem. Ayrton Senna a tettek embere. Ahol szavakkal már nem tudott érvényt szerezni, ott mindent megtett, hogy a cselekedetei beszéljenek. Ayrton Senna az utolsó percig hűen élt önmagához, és hűen élt mindahhoz, amiben hitt, és amire feltette az életét.

Ez a sorozat életrajz jellegű, bemutatja, hogy egy go-kartozó kisgyerekből hogyan születik Forma 1-es legenda. Talán lehetett volna hosszabb és részletesebb a történetmesélés. Az szinte bizonyos, hogy megnézve ezt a hat epizódot nem fogunk mindent megtudni Sennáról. De éppen eleget láttat ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést a téma iránt, vagy akár elgondolkoztasson, és arra ösztönözzön, hogy más szemmel nézzünk az F1 világára.

A felvételek, a kameraállások, a zene, minden összhangban volt. A színészek roppant jól alakítanak, a párbeszédek meg egyszerűen fantasztikusak. Mindenkinek ajánlom ezt a sorozatot. Mert nemcsak az F1 rajongóknak szól, hanem mindenkinek. Nemcsak arról szól, hogy milyen versenyezni, hanem főleg arról, hogy milyen embernek, és milyen emberinek lenni.

83 Senna  (2024)

dráma | életrajzi | sportfilm

Ayrton Senna, a legendás brazil autóversenyző életén alapuló fikciós minisorozat, aki háromszor nyerte meg a Forma-1-es világbajnokságot. több»

1