2025.06.26 01:14 Zsolt Szabó Olvasottság: 282x
5

Egy futamgyőzelem mind felett

Személy szerint ezt a filmet nagyon vártam, mióta köztudott, hogy jön egy hivatalos Forma-1-es film, és természetesen a mostani időpont sem véletlen, mivel 2025-ben ünnepli az F1 a 75. születésnapját, és pár nap múlva jön az osztrák nagydíj. Ezek miatt lett épp mostanra időzítve a premier, ami költségvetését illetően úgy hírlik, karistolja a 300 millió dolláros nagyságrendet, de ez nincs megerősítve. Hozzátenném, hogy minden egyes cent megtérül a filmre költését illetően.

Látványban nem lesz hiány, de azt is hozzá kell tenni, hogy ez akkor is egy hollywoodi produkció, ami néhol elrugaszkodik a valóságtól. Viszont hozzá kell tenni, hogy ennél hitelesebben visszaadni egy film sem tudta eddig ezt az élményt; néhol tényleg azt érzed, hogy ott vagy a sűrűjében, a karakterekkel együtt tudsz létezni a filmben.

Egy futamgyőzelem mind felett

Egyértelmű, hogy a kiöregedett pilótát alakító Brad Pitt viszi a hátán a filmet, szenzációsan alakítja Sonny Hayes pilótát. Hozzátéve, Joseph Kosinski munkája és stábja is odatette magát a Top Gun: Maverick után ezzel a filmmel. Természetesen Brad Pitt is jól járt, mivel 30 millió dollárt tett zsebre a filmért, és a többi szereplőről ne is beszéljünk, mert igen impozáns Javier Bardem (Ruben), Damson Idris (Joshua) és Kerry Condon (Kate), már mindenki bizonyította, hogy nem pályakezdőkről van szó.

A Warner Bros és az Apple TV közös projektje nem kis szabású, ugyanis több versenypályán jártak szezon közben, sőt a Ferrari és az RB között volt maga az istállójuk a film forgatása alatt, és a filmben feltűnő arcok közül is sokan ismerősök voltak az F1 szerelmeseinek, ami csak hozzáadott a filmélményhez. Cirka már 25 éve követem figyelemmel az F1 világát, illetve más autóversenyeket, sőt szimulátor versenyeken is részt veszek, így ez a film még nagyobb élmény volt számomra, amit vártam, ahhoz képest is többet kaptam.

A történet inkább a látványra van kihegyezve, a sebességre és a versenyekre, pontosabban 9 helyszínre, ahol forgattak is, és követték a világ körül a száguldó cirkuszt. Természetesen a filmben vannak bőven olyan jelenetek és részek, amik a valóságtól elrugaszkodottak, erre csak annyit mondtak, hogy ez hollywoodi produkció és látványfilm.

A történet szerint Sonny Hayes (Brad Pitt) egy veterán autóversenyző, aki a verseny élvezetéért versenyez. A Daytona-i 24 órás győztes verseny után felkeresi egyik régi barátja, Ruben (Javier Bardem), hogy csatlakozzon hozzá és F1-es csapatához az idény hátralévő részébe, ahol egy versenyt kellene "csak" nyerniük, és ebben kéri a segítségét. Amibe, ha nehezen is, de beleegyezik, és Joshua (Damson Idris) csapattársa lesz, aki feltörekvő ifjú titánként viselkedik a kiöregedő Sonnyval, és csak a cselekmény későbbi részében döbben rá, hogy Sonny cselekedetei rá is hatással vannak.

A film nagyon jól bemutatja a régi veterán autóversenyző és a tini titánok felkészülését, különbözőségeit. Természetesen a film nem marad romantikus szál nélkül, amit Kerry Condon Kate-je szolgáltat. A szereplők odateszik magukat, nem is akármennyire, annyira, hogy Pitt és Damson a forgatás előtt F3 és F2-es kocsikat vezetve készültek fel a filmre, illetve a filmben látott 2 autó is meg lett építve, átalakítva a fent említett két kategóriás autót, és áll F1-es kocsit hoztak létre külsőleg.

Az operatőr munkáját is egyértelműen ki kell emelni, Claudio Miranda, aki úgyszintén a Top Gun: Maverick filmet is fényképezte, mesteri kameramunkával oldotta meg ezt a filmet is, ami csak hozzátett a film élményéhez, minden elismerésem. Az állam is leesett a munkájától. Természetesen a film alatt nem lehet elmenni a kedvenc zeneszerzőm munkája mellett sem, Hans Zimmer újra a legjobbat hozta ki magából, és komponált, illetve összeválogatott ütős zenéket a filmhez, és mind ültek a film alatt nagyon is.

Rosé - Messy, a film hivatalos filmzenéje ütősre sikerült, de a filmben olyan zeneszerzők is részt vettek, mint Ed Sheeran, Maroon 5, Lady Gaga, Brian Tyler, és még Tiesto is feltűnik. Az F1-es személyekről nem is beszélve, felsorolni is nehéz lenne a pilótákon keresztül a csapatfőnökökig. A produkció alatt különben bevágtak valódi eseményeket is a meglévő F1-es pályákról, aki kiszúrta, azoknak gratulálok külön.

A film mellett többek közt Lewis Hamilton és a Mercedes istálló is bábáskodott, hogy még hitelesebb legyen az élmény, így az autótervezéstől kezdve minden is bemutatásra került a film alatt, sok érdekességet megmutatva. Akik pedig nem igazán szeretik az ilyen műfajú sportot, azok is élvezni fogják; ezt abból szűrtem le, hogy az előadás után sok olyat hallottam, hogy nem szeretem ezt a sportot, viszont ez nagyon bejött nekem. Így tett az az illető is, akivel elmentem a premier előtti vetítésre.

Számomra az év egyik legnagyobb élményét szállította a film, és az idei második 10/10-es értékelését adom egy filmre. Imádtam minden pillanatát, és a 155 perces játékidő olyan gyorsan eltelt, hogy azt vettem észre, hogy már a kaliforniai Baja-n száguldozok (aki látta a filmet, érteni fogja). A filmen nagyot dobnak az IMAX kamerákkal forgatott jelenetek is. Így ezt a filmet egyértelműen széles vásznon kell látni és nézni, így mozizásra fel, és döntsétek el, hogy a film tényleg ennyire ütős lett-e!

84 F1  (2025)

akció | dráma | sportfilm

Brad Pitt egy korábbi autóversenyzőt alakít, aki meglepetésszerűen visszatér a Forma–1-be Damson Idris fiatal, tehetséges csapattársa mellett az APXGP istállójába. A történet... több»

5