2023.04.24 21:31 Dorkateo Olvasottság: 1123x
2

A politikus is ember

A politikai filmek, pláne sorozatok nem tartoznak a kedvenceim közé. Vagy mert ismerem az összefüggéseket és nem mondanak újat, vagy mert olyan száraz és tömény, hogy nem csúszik jól. Humor nélkül a politika olyan, mint sündisznóval henteregni. A diplomata viszont nagyszerű humorral bír.

Felfekszik a feminista vonalra, a női jogokról és elismertségről mégis csak érintőlegesen beszél, inkább a helyzetkomikum és a csípős nyelvű főszereplő nagykövetasszony mutatja a kettős mércét. Kerri Russellre az Irány Nyugat (Into The West) című sorozatban figyeltem fel. Mára érett nővé vált, és csodásan hozza a nehéz helyzetbe került női politikus figuráját. Nyilván volt ideje alaposan felkészülni a szerepre, hiszen producere is a filmnek.

A politikus is ember

Sikerült olyan mélyre ásnia magában, hogy bátran megmutatja a nagykövet lelkét is, nemcsak a bonyolult történetszálat. Számomra épp ez az erénye A diplomatának: esendővé, emberivé formálja a karaktereket, akiket hivatásuknál fogva nehéz így elképzelni. Biztosan lesz, akinek ez nem teszik majd, hogy már a forgatókönyvi hangsúly sem polkorrekt. Kate Wyler erős női figura, aki ösztönösen jól dönt nehéz helyzetekben, szókimondó és temperamentumos. Kedvenc jelenetem volt, amikor az újra hazugságon kapott férjét elintézte a Regents Parkban. Drasztikus, de gerinces megoldás volt, és elképesztő humorforrás is egyben. De nem csak ő, a teljes színészgárda kitűnően játszik. A helyszínek is bámulatosak, s bár az Amerikai Nagykövetségi Rezidenciát nyilván nem tudták használni helyszínként, a londoni miliőt sikerült átadni. Sok jelenet zajlik a brit Külügyminisztérium épületében, az eredeti Parliament Street-i palotában. A sorozatot a Homelandet is alkotó Debora Chan jegyzi, garantálva a minőséget. A dráma garantált, de szerintem a nevetés is. Nem világos azonban, mitől lenne thriller. Összességében nagyon kellemes és pörgős politikai minisorozatot kapunk erős női és érzelmes lelki felhangokkal. Akinek nem inge, ne vegye magára.

78 A diplomata  (2023)

dráma | politikai | thriller

Egy nemzetközi válság kellős közepén Kate Wyler, a karrierdiplomata olyan magas rangú munkakörbe kerül, amelyre nem alkalmas, és amely súlyos következményekkel jár... több»

2