2026.01.02 11:31 Kóborló Olvasottság: <100x
0

A 2025-ös év egyik kiemelkedő horrorfilmje kétségkívül a Fegyverek, de...

A 2022-ben bemutatott Barbár című film után Zach Cregger ismételten el tudta érni azt, hogy a soron következő rendezéséről úgy írjanak a kritikusok, mint az év egyik legjobb horrorfilmjéről. Nos, jómagam mindig fenntartásokkal szoktam kezelni az efféle kijelentéseket, de elöljáróban azt azért gyorsan leszögezném, hogy Zach Cregger Fegyverek című filmje jobban tetszett nekem, mint a korábbi Barbár című alkotása. Lássuk hát, hogy milyen is lett a Fegyverek című film. Zach Cregger a film rendezője és forgatókönyvírója akárcsak a korábbi, Barbár című filmje esetében, úgy a Fegyverek történetében is alkalmazta azt a fajta hatásfokozó eszközt, hogy fejezetekre bontotta a történet cselekményét, és ezzel vállalta azt a fajta kockázatot, hogy a film cselekményvezetése némileg sérülhet, hisz így a folytonosság nem igazán található meg.

Nos, míg ez a Barbár című filmje esetében nálam komoly negatívum volt, addig a Fegyvereknek nagyon jól állt. Kimondottan élvezetes volt számomra, ahogy a különböző fejezetek, nézőpontok egymásba fonódnak és ezáltal tovább építik a teljes filmbéli összképet. Az is kimondottan elnyerte a tetszésemet, hogy a rejtélyközpontúság érzetét szinte végig fenn tudta tartani a teljes játékideje alatt, ami azért egy kétórás film esetében nagyra értékelhető. Egy efféle történet pozitív megítélésénél számomra elengedhetetlenek a filmbéli karakterek alakításai és ettől hatványozottan tartottam, pont a fejezetekre osztott cselekményvezetése miatt.

A 2025-ös év egyik kiemelkedő horrorfilmje kétségkívül a Fegyverek, de...

Szerencsére viszont e téren sem ért csalódás, ugyanis mind a Josh Brolin, mind pedig a Julia Garner által megformált karaktereiket jól tudták képernyőre vinni, bár, mondjuk, a többi karakterrel sem volt különösebben nagyobb gondom, ugyanis ők is megfelelő nagyságú játékidőt kaptak a kész filmből, emiatt pedig nem is problémáznék a több mint kétórás játékidő miatt. Továbbá a film megfelelő hangulatteremtéséhez kimondottan jól passzoltak a zeneszerzők (Zach Cregger, Hays Holladay és Ryan Holladay) munkái, amelyek, bár nem lesznek önmagukban emlékezetesek, de a film atmoszférájához sokat hozzá tudtak adni. Ehhez a fajta kissé sötét és komor atmoszférához nálam az operatőri munka is jól szuperált a kész film alatt. Mindezen pozitívum mellé viszont sajnos társult némi negatívum is. Kezdésként mondjuk a magyarázat. Nem feltétlenül tartom szükségesnek azt, hogy egy film végén mindenről megfelelő mennyiségű magyarázattal álljak fel a képernyő elől, de itt talán kissé túl sok aprócska dolgot hagytak a nézők fantáziájára a készítők. Továbbá talán egy kicsivel több horrorélményt is el tudtam volna viselni a kész film alatt, mert bár hangulatban jól teljesít a Fegyverek, de emlékezetes jelenetekben jóval szegényesebbre vizsgázott nálam. Mindent egybevéve nem tudom azt írni, hogy Zach Creggernek köszönhetjük 2025 legjobb horrorfilmjét, de az biztos, hogy valahol magasan az élbolyban végzett nálam is. Ha lehetne fél pontot adni, akkor meg is adnám rá a 4.5 pontot, de mivel ez nem lehetséges, így marad a 4 csillag.

66 Fegyverek  (2025)

dráma | horror | misztikus | thriller

A történet egy floridai kisvárosban játszódik, ahol több iskolás gyerek rejtélyes eltűnése borzolja fel a kedélyeket. A cselekmény több egymással összefonódó szálon fut,... több»

0