2023.06.20 07:34 Yosihiro Olvasottság: <100x
1

Egy elfeledett sorozat méltatlan vége

Nekem most volt alkalmam megnézni ezt a sorozatot, és ugyan nem vártam nagy dolgot, de szerintem mondanivalójában kiemelkedik, a képi megjelenítésében viszont már nem érte el a kimagasló kategóriát. Nyolc rész, és (ha mondhatjuk) a legizgalmasabb résznél fejezeték be – inkább vagy nem folytatták. Érthetetlen. A brit gondolkodás egyik sajátos nézetét láthatjuk, ahol a merev és szigorú kötelékek között egysíkúan élik a mindennapjaikat, és a szürkeségből nehezen tudnak kitörni, pedig bennük van a szikra az érzelmekre, és ez a sorozat jól megmutatja, nem épp a színészi alakításokkal, de ha jobban megnézzük a sorozatot, akkor lebilincselően jól sikerült. Akkor nézzük meg ezt a nyolc részt egy kis lebontásban.

1. rész: Ahogy az lenni szokott, megismerkedünk a szereplőkkel, a környezettel és egy plusz történéssel, amivel kezdetét veszi a történet. A karakterek és jellemek már itt jól megfigyelhetők, és pl. Stella merevsége, a semmitmondó arcvonása és szerintem gyengébb színészi alakítása nem tesz hozzá ehhez a részhez, bár a későbbiekben mintha ezt kompenzálni akarnák, és előtérbe helyezik, de valahogy ő nem tud felülkerekedni magán, és sajnos ugyanazt a sablont hozza. Visszakanyarodva a történetre röviden. Egy Carpathia nevű bolygón vagyunk 2060-ban, ahol emberek élnek, akik a Földről menekültek ide a nukleáris katasztrófák miatt. A Földtől öt fényévre helyezkedik el ez a bolygó. Ezen a bolygón van a Forthaven nevű város, ahol az emberek élnek. A Földről nincsenek információik, és kapcsolat sincs, csak az evakuációs szállítóhajón érkezők tudnak beszámolni a helyzetről. Az emberi tudás és (mondhatjuk) hatalom miatt úgymond DNS-módosított fajt, azaz Fejlett Fajt (FF) küldenek előőrsnek erre a bolygóra, hogy lakható-e, és érkezésük után egy C23 nevű járvány veszi kezdetét, és sokan meghalnak. Elrendelik az FF faj megsemmisítését, de ez nem valósul meg, és így a bolygón ők is ott vannak. Főbb szereplők, akik köré a történet épül: Richard T, Stella és a lánya, Cass Fleur nyomozó, Jack, a felfedező, Tripper, Julius Berger és Rudi. Őket tudom kiemelni.

Egy elfeledett sorozat méltatlan vége

2. részbe: Egy új mentősikló érkezik, benne fontos szereplőkkel. Az FF faj egy csecsemőt ad a kolóniának, hogy mentsék meg, cserébe Stella lányát tartják addig fogva. Egy kérdés merül fel: az FF faj hogyan tudott szaporodni?

3. rész: Fleur visszaviszi a kicsit. Fehér vihar közeleg. Richard T-t látomások gyötrik, amik nagyon valóságosak. Tripper kapcsolatba lép Stellával, és emlékeket kap tőle.

4. rész: Az éjjel egy FF egyed kerül Forthaven közelébe, elfogják és bezárják, de kiszabadul és balesetet okoz. Cass és Fleur meg akarják menteni, de lelövik. Közben Julius Berger egyre nagyobb befolyásra tesz szert.

5. rész: Megtalálják egy főemlős álkapcsát, tehát előttük is volt élet a Carpathián. Egy idegen érkezik az ivóba, ahol összetűzésbe kerül a Felfedezőkkel, és elmenekül. Fleur és Cass utána megy. Kiderül az idegenről, hogy Peknek hívja magát, és még az első transzporttal érkezett. Megmutatja nekik a bolygó óceánját, de élete itt véget ér. Stella és Jack is utánuk ered, meg is találják őket, és visszatérnek a kolóniához. Berger kapcsolatba lép egy új szállítóhajóval, akik át akarják venni hatalmat majd a bolygón, ha megérkeznek.

6. rész: Három felfedező eltűnik, közülük egy tér vissza, Jessy, akinek három gyermeke van. Nagy ováció fogadja, de az egyik gyermek nem bízik benne, és nem ok nélkül. Végül kiderül, hogy csak hasonmás volt, aki el is tűnik, és ez már biztos jel arra, hogy más életforma is él még ezen a bolygón az FF-en kívül. Berger szövetkezni akar Jackkel, és azt kéri tőle, hogy ölje meg Rudit. Berger újabb üzenetet küld az érkező hajónak.

7. rész: A bolygó létformája felveszi a kapcsolatot Richard T-vel, és elmondja neki, figyelik az emberi fajt és ki akarják irtani. Cass kap egy levelet, amiben a múltjáról írnak neki. Pont akkor, amikor Fleurtől kér randit. A randi elmarad, és Cass az ivóban köt ki, ahol megismerkedik Clarával, aki elcsábítja és elveszi a fegyverét Cass megsebesíti. Végül Cassra fogják Clara eltűnését, de kiderül, hogy Clara férje indította el a történéseket. Cass bevallja Fleurnek, hogy gyilkos volt, és Richard adott neki még egy esélyt az életre. Kiderül Fleurről, hogy egy omega alany, azaz FF.

8. rész: A vírus újra megjelenik, és próbálnak ellene védekezni. Stella egy hangpajzsot vet be, ami működik. Közben egy kisebb puccs alakul ki, Richard T lemond elnöki posztjáról és Jacknek adja át. Fleurről kiderül, hogy sok génje Richard T-től származik, mert ő alkotta meg. Bergerék közben az FF ellen támadnak és egy FF foglyot kivégeznek. Közben megérkezik az új szállítóhajó is.

Szóval jól felépített történetről beszélhetünk, ahol a vége egy elvarratlan dolog lett. A sorozat mondanivalója összetett, de pár mondatban összefoglalom. Az ember úgymond kinövi a Földet, és saját magát pusztítja, így a Carpathia egy reménysugarat jelenthet a menekülésre. Az idemenekült emberek nem tudják, hogy kik az FF-ek, de ha azt nézem, hogy a sorozat alapján génekből embereket csinálunk vagy egész fajokat, akkor ez magában elég ijesztő. A másik érdekes dolog az ökoszisztéma, ami a bolygón él. Láthatatlan, de mégis képes megjelenni anyagi formában. Képes az emberi gondolatot olvasni és abból alkotni. Végül nem derül ki, a pajzs által az emberek megmenekülnek-e és az új szállítóhajóval milyen új cselekmények indulnak be. Egy biztos, a végére az FF fajt teljes embernek fogadják el, még ha vanna hibáik is. Az érzelmek megjelenítése pedig igencsak nehezen megy ebben a sorozatban, pl. a szerelem, a gyűlölet vagy a harag. Valahol azt érzem, mind visszafogott, és viccet vagy mosolyt is csak Fleurtől láttam-érzékeltem, de mint kiderült, ő egy FF. Bár az is elég furcsa, hogy hetvenezren vannak Forthavenben, ez így elhangzik szám szerint, és elvétve születik egy gyermek. „Az élet pedig utat tör magának.” Ezt egy másik filmből idéztem, és ez így van. Összességében egy jó sorozatot kapunk, amit méltatlanul fejeztek be vagy húztak le. Ugyan a színészi alakítások nem tudták emelni a szintet, de a történetben annyi mondanivaló van, ami bent maradt, hogy már ezért érdemes megnézni. Én négy csillaggal jutalmazom ezt a nyolc epizódot, és talán reménykedem, hogy lesz folytatás majd a jövőben. Üdv, Yosi

dráma | sci-fi

Mivel a Föld rövidesen teljesen lakhatatlanná válik, kutatók indulnak útnak, hogy gyarmatosítsák a Carpathia bolygó zord felszínét. Tíz évvel később pedig Forthaven városa... több»

1