2020.06.01 18:12 Kóborló Olvasottság: 211x
0

A dunwichi rémület

H. P. Lovecraft (1890–1937) történetei számos filmest ihlettek meg. Készültek és még a mai napig is készülnek oly filmek, amiknek az alaptörténetei az ismert amerikai íróhoz köthetők, bár halkan megjegyzem, hogy a rossz nyelvek szerint nem épp a legkönnyebben adaptálhatók Lovecraft művei filmre, hisz az író a legtöbb művében a retteneteit úgy szokta leírni, hogy az emberi elme eme lényeket fel sem tudja fogni. Talán pont emiatt igen kevés jó Lovecraft filmes adaptációhoz volt eddig szerencsém, és azt kell, hogy írjam, hogy az 1970-ben bemutatott The Dunwich Horror sem fogja a jobb adaptációk rövidke kis táborát erősíteni. Főleg azért sem, mert finoman szólva is igencsak sok különbség található a novella és a film közt.

Amikor ennyire régi filmhez van szerencsém, egy kicsit másként kell rá tekintenem, hisz ekkor a horrorra mint műfajra is másként tekintettek még az emberek. A kendőzetlen brutalitás, a vér használata és a nézői befogadóképesség határai sem voltak még annyira szélesre tárva, mint manapság. De ha ezen horrorisztikus jellemzők még ennyire finomkodók voltak, akkor mivel is érheti el egy korabeli film, hogy igenis emlékezetes horrorélmény maradhasson?

A dunwichi rémület

Bizonyára számtalan lehetőség volt erre, gondolom, de szerintem elsősorban a hangulatával tudhatott maradandó horrorisztikus élményeket kicsikarni a nézőjéből az adott film. Illetve, hogy kellőképp félelmetes alaptörténetet találnak ki hozzá. Na már most, itt a félelmetes alaptörténet megvan, hisz aki olvasta Lovecraft novelláját, az tudhatja, hogy igencsak félelmetesre sikeredett, és itt jön elő a film egyik legnagyobb hibája, hogy nagyon is csupán érintőlegesen foglakozik azzal. Ezáltal a film hangulata sem épp a legfélelmetesebb. Továbbá igencsak lassú a történetvezetése is.

Persze minden efféle negatívuma mellett azért vannak fellelhető pozitívumai is. Az egyik, hogy a színészi alakítások egy pillanatra sem eltúlzottak. Mondhatni, teljesen természetesek lettek. Továbbá a technikai megjelenítések is érdekesek. Lehet hogy érződik ezeken az olcsóság, viszont hatásosak lettek, és egész jól passzoltak a filmhez.

Számomra a lezárása egy kicsit elkapkodott hatást keltett, de végeredményben nem befolyásolta a végső megítélésemet a filmmel kapcsolatban.

0