2023.09.22 20:43 Tonyka Olvasottság: 2233x
3

Nem az, aminek látszik

Két napja láttam a bemutatót, gyakorlatilag ujjongtam, végre egy félelmetes ufós film. Dörzsöltem a tenyerem, jöhet a rettegés, a kaparászás, a nyomasztó atmoszféra. Kicsit megfeledkeztünk már ezekről, a kaptafa, mára sablonossá vált démonosdi nem ad teret ezeknek. Alig vártam, hogy délután rányomjak a lejátszás gombra.

Az indulás hibátlan volt, érezhető volt, hogy valami régi trauma húzódik a főszereplő fura viselkedése és személyisége mögött. Egyértelmű, hogy kitaszítottként éli a mindennapjait. Nos az ufólátogatás lépésről lépésre ezt a gubancot segít kibogozni a maga módján. Nem tudtam eldönteni, hogy tulajdonképpen egy személyes drámát látunk, vagy ijesztgetős sci-fit.

Nem az, aminek látszik

Ahogy haladtunk előre, Jordan Peele Nem című filmje jutott eszembe. Nyomokban ugyanolyan elvont, mint az említett darab. Sajnos habár próbáltak nyomasztó, feszült hangulatot teremteni, kb. 15 percre sikerül. Nem használják fel az ismeretlenben rejlő, már-már fojtogató feszültség lehetőségét. Hamar face to face elveszünk a harmadik típusú találkozásban. Belebámulunk a nagy sötét klasszikus ufónauta szemébe. Aztán innentől el is veszünk az eseményekben. Az idegenek erejéhez képest (tárgyak, test mozgatása, blokkolása), ezek ellenére néma hősnőnk rendre aprítja a látogatókat. Ami a városnak nem sikerül, az neki egészen jól megy. Közben persze megismerhetjük a drámai múltját, majd helyére kerülnek a dolgok. Persze a szokásos csattanóval. Az idegenek reakciói, viselkedése néha megmosolyogtatott. Néha azt hisszük, valamit mondani akarnak, aztán mégsem, próbáljuk megfejteni a mutogatások és artikulálatlan hangok jelentését, aztán nem sikerül. A hajó ott terem mutogatás, kiabálás nélkül is, ha éppen arról van szó. Nem pont érthetőek a céljaik. Bár megkockáztatom, elhozták a boldogságot a földlakóknak. Igaz, némileg bundázzák a meccset valami parazita-félével. Néha megkeverik a valóságot a képzeletbeli dolgokkal. Elég katyvaszos volt számomra, vagy fogalmazzunk úgy: elvont kissé. Beszédet senki ne várjon, a Hang nélkül ehhez képest szószátyár filmnek mondható. Sztem nem hangzik el 5 mondat összesen, nyugodtan nevezhetjük némafilmnek dialógus szempontjából. Belekaptak a témába, de nem a megfelelő módon, pedig óriási lehetőség volt benne. Ha a megkezdett első tíz perc feszültségét vitték volna tovább, és nem fedik fel a lapokat azonnal, akkor jó kis körömrágós lett volna. Így ellaposodott az egész. Drámának nem jó, ufós inváziósnak szintén gyenge. Néha mesterkéltnek éreztem, pl. a buszos jelenetet. Egynek elmegy, aztán feledés.

horror | sci-fi | thriller

Brynn Adams egy kreatív és tehetséges fiatal nő, akit elidegenítettek a közösségétől. A magányos, de mindig reménykedő Brynn vigaszt talál annak az otthonnak a falai között,... több»

3