2024.02.26 21:38 kabel Olvasottság: <100x
0

Egy férfi élete

A Manodrome egy Taxi Driver jellegű film szeretne lenni, azonban antipatikus főszereplője és kaotikus narratívája nem engedi, hogy rendesen kibontakozzon, és egy fókuszált üzenetet átadjon.

A Jesse Eisenberg által alakított Ralphot követjük a sztoriban. Ralph élete nincs rendben, nem találja helyét a világban, állásából kirúgták, barátnője terhes, és nem ad neki elég figyelmet, és nem tud kiállni magáért, és bizonytalansága kihat a kapcsolatára. Kilátástalan helyzetére ad választ egy férfiklub vezetője, aki mindenféle kultista szertartáson keresztül irányítja tanítványait egy jobb élet reményében. A téma kurrens, hisz a férfiak mentális egészsége nem annyira volt a köztudatban, mégis nagyon karizmatikus emberek foglalkoznak ilyesmivel a populáris médiában. Gondolok itt az érme egyik oldalán Jordan Petersonra, vagy az ellentétes oldalon Andrew Tate-re. A film antagonistája inkább ez utóbbit próbálja megszemélyesíteni, ami egy érdekes dolog lenne, ha a film tudott volna ezzel bármit kezdeni.

Egy férfi élete

Sajnos, azonban a film egyszerre akar mindenféléről szólni, főszereplőnk szexualitásától traumafeldolgozáson át a férfiak változó társadalmi szerepéig. Ezek mind iszonyat sokrétű témák, így nem nagy meglepetés, hogy a film egyiket sem tudja rendesen tálalni. Nincs igazán érdekes motívum vagy társadalomrendítő történetvezetés, és a film sokszor nem tudja, miről akar szólni. Főszereplőnk hiteltelen, mert messze túl gyorsan történnek vele dolgok, és a film nem igazán alakított ki szimpátiát vele, ami probléma, mert a sztori utolsó harmada egy új irányt vesz, ami szinte áll vagy bukik azon, hogy együttérzünk-e ezzel a karakterrel.

Nem segít, hogy a színészi játék meglepően gyenge, Jesse Eisenberg alakítását nagyvonalúan „experimentálisnak” nevezném, Adrien Brody pedig nem tudott semmit kezdeni a szerepével, karakteréről alig tudunk meg valamit. A film tempója egyszerre túl gyors és túl lassú, rengeteg jump cuttal mutat be a rendező szituációkat, de emellett sok jelenet túl lassú és idegenítő. Nagy vállalás egy Tax Driver jellegű filmet készíteni, és sajnos ebben az esetben nem is sikerült, a katarzis elmarad.

Ugyanakkor, a film nem totál jellegtelen, a téma egy szegmensét érdekesen mutatja be, ami szerintem elég arra, hogy gondolatindító legyen, még akkor is, ha egy ügyesebb rendezővel egy jobban kiforrott sztorit kaptunk volna.

57 Manodrome  (2023)

dráma | thriller

Ralphie fiatal és egészséges, és van egy barátnője, akivel éppen babát várnak. Mégis úgy tűnik, valami nem stimmel nála. Uber-sofőr munkája nem elégíti ki, anyagilag sem... több»

0