Hittem a kritikáknak, és kerültem ezt a filmet, még listára se tettem – viszont most streamelhető, így munka közben feldobtam egy képernyőre, és na, legyen.. Valahogy nem megy ez a Farkasemberes filmeknek... A kezdeti röhejesek után a 2010-es is gyenge volt a remek/neves színészek ellenére. Talán egy kivétel van, de az nincs egyórás Marvel, és ott inkább a végén főszereplő (Éjjeli vérfarkas / Werewolf by Night, 2022).
Leigh Whannell rendező a Láthatatlan ember (2020) után megint megpróbált profitot húzni egy klasszikus szörnyből, és a Farkasember (Wolf Man, 2025) esetében ismét bebizonyította, hogy az újítás kedvéért feláldozza a lényeget. Ahelyett, hogy a mítosz mélyére hatolna, egy sablonos, klisékkel teli, unalmas "túlélőhorrort" kapunk, ami kétségbeesetten próbál modern és releváns lenni. A film végig a felszínen kapirgál, de egy percig sem sikerül megragadnia a nézőt.
Ami a film erősségeként van beállítva, az valójában a legnagyobb gyengesége: a feszültségteremtés. Whannell mesterien játszana az árnyékokkal, a sötétséggel és a váratlan zajokkal – ha még 1999-et írnánk. Ma már ez a technika elcsépelt és unalmas. A jump scare-ek hiánya pedig nem a pszichológiai terror meglétét jelzi, hanem a kreativitás teljes hiányát. A film a trauma és az elfojtott düh témáit a szánkba rágja, de ahelyett, hogy valódi mélységet adna, csak egy sekélyes allegóriát látunk, ami sehová sem vezet.
Christopher Abbott próbálkozik, de a forgatókönyv nem ad neki lehetőséget. Karaktere, Lawrence Talbot, egy dimenziós figura, akinek a gyötrődése hiteltelen és érdektelen. A mellékszereplők, mint Julia Garner orvosnője pusztán díszletek, funkciójuk annyi, hogy a főszereplő szenvedését fokozzák, de valójában üres és jellegtelen figurák.
Az akciójelenetek brutálisak és véresek, ami a mai trendeknek megfelel, de a cselekmény olyan lassan csordogál, hogy az ember azon kapja magát, már a telefonját nézegeti. A film ahelyett, hogy a klasszikus történet romantikáját vagy tragédiáját dolgozná fel, egy szürke, lélektelen, unalmas B-kategóriás horrorfilmmé silányul, ami egyedül azzal tudja fenntartani az érdeklődést, hogy vajon mikor lesz már vége.
Összességében a Farkasember (2025) egy merésznek szánt, de valójában fantáziátlan és felejthető próbálkozás. A film egyetlen célja az volt, hogy a marketingesek újra eladhassák a régi szörnyeket, de a végeredmény egy elpazarolt lehetőség.
* Christopher Abbott – neki is jusson a jóból: a "Csajok"-ban sem szimpatikus karakter, valahogy karrierje ívét viszi: jellemzően rossz/abb filmekben szerepel, ritka a kivétel, sorozatszinten mondjuk "A 22-es csapdája".

62 Farkasember (2025)
SkyShowtime (2025.08.25.)
A Farkasember egy hátborzongató új film a Blumhouse-tól és Leigh Whannell író-rendezőtől, A láthatatlan ember alkotóitól. A Golden Globe-jelölt Christopher Abbott... több»
Szereplők: Ethan Hawke, Julia Garner, Christopher Abbott, Sam Jaeger, Matilda Firth